Михайло Гончар: «Я хочу працювати, реалізовувати ідеї, хочу приносити користь на своєму місці…»

На початку серпня закінчилася епопея з грошима на вікна для навчальних закладів Каховки. Через вісім місяців конфліктів і скандалів міська рада все ж виділила кошти, які вона забрала у грудні 2015 року. Тоді депутат, тепер вже облради, Павло Філіпчук звинуватив начальника відділу освіти Михайла Гончара у зловживаннях, що й стало підставою блокування встановлення вікон.
Незважаючи на серйозність звинувачення, Філіпчук так і не зміг надати жодних доказів фінансових порушень. Мало того, цьогорічна перевірка відділу освіти обласною фінансовою інспекцією показала, що бюджетні гроші використовуються з ефективністю 99,9%.
Напередодні 1 вересня ми вирішили поцікавитися у начальника відділу освіти міської ради Михайла Гончара чого очікувати дітворі та їхнім батькам у новому навчальному році.

– Питання встановлення вікон «висіло» понад півроку, що змінилося за цей час?
– На початку, я радий, що воно все ж вирішилося. За цей час зросли ціни, ми втратили час. Цієї осені ми могли б розв’язати інші проблеми, а вирішуємо торішні.
– Встигнете встановити вікна до зими?
– Сподіваюся. Ми б і тоді швидко спрацювали, але … Зараз оперативно готуємо документи на електронні торги. Маємо надію, що з урахуванням усіх процедур, переможець визначиться на початку жовтня.
– Як думаєте, чим закінчиться ваш конфлікт?
– Ви знаєте, взагалі не хочу думати про це. От не хочу витрачати свою енергію, час, нерви на суперечки з людиною, яка реалізує свої незадоволені політичні амбіції шляхом скандалів. Я хочу працювати, реалізовувати ідеї, хочу приносити користь на своєму місці.
– А які у вас є ідеї?
– Наприклад, ми з Сергієм Хланем реалізували проект «Мій парламент». Як на мене, чудовий проект, який допомагає формувати політичну культуру у дітей, допомагає зрозуміти роль і значення парламенту, функції держави.
– Буде продовження?
– Хочу зробити добірку всіх робіт дітей, щоб ми мали якийсь базис. Між іншим, багато робіт виконано на вельми пристойному рівні. Потім думаю зробити більш ефективним шкільний парламент, адже демократія – це закон і процедура. Парламент – це концентрація процедури і законотворчої діяльності.
– Може не потрібно дітей втягувати в політику?
– Те, що ви бачите в Каховці і Україні – не політика, це гризня. Так відбувається тому, що ми не знаємо, що робити з партіями, з парламентом, поділом влади. У нас немає політичної культури. Насправді, політика – це інструмент реалізації ідей. Коли немає ідей – починаються скандали і чвари. Що ми і бачимо на прикладі Каховки і України.
– Добре, а що для освіти в цілому?
– Є кілька аспектів у роботі відділу освіти – господарський і безпосередньо навчальний. З якого почнемо?
– Якщо заговорили про вікна, давайте з господарського.
– Перш за все, слід сказати, що цього року вперше ми домоглися виділення з міського бюджету коштів на проведення поточних ремонтів у школах, садках, позашкільних закладах. Було виділено 545 тис. грн. на придбання фарби, вапна, шпалер, труб, ремонт туалетів, заміну дверей тощо. Раніше на такі речі завжди просили «скинутися» батьків.
– З батьків вже не збиратимуть гроші?
– Скажемо так, ця сума перевищує сукупні батьківські внески, але менша від поточних потреб навчальних закладів. Весь час освіта отримувала фінансування за залишковим принципом, тому проблем не злічити. Якщо батьки добровільно, підкреслюю, добровільно, вирішать зібрати гроші на щось конкретне у своєму класі, групі – ми будемо їм тільки за це вдячні. Але таких «добровільно-примусових» внесків, як раніше, вже не буде. Маємо у цьому питанні розуміння й підтримку міського голови А. Дяченка та депутатського корпусу.
– А якщо будуть?
– Відразу прошу звертатися до мене, будемо розбиратися.
– А що з покращенням матеріальної бази навчальних закладів?
– Влітку ми плідно попрацювали з фінансовим управління міської ради, депутатами, й знайшли спільне розуміння щодо проведення капітальних ремонтів навчальних закладів та поліпшення їхньої матеріальної бази. Крім встановлення вікон, на початку серпня були виділені кошти в сумі 2 млн. 168 тис. грн. на ремонти покрівель та відмосток (ЗОШ №1 (початкова ланка), ЗОШ №3, 4, 6, гімназія, ДНЗ «Берізка», ДНЗ «Іскорка», станція юних техніків); на ремонт систем опалення – 323 тис. грн. (дитячо-юнацька спортивна школа, ЗОШ №3); на ремонт спортивних залів у ЗОШ №3 і СЗОШ №2 – 145 тис. грн.
Продовжуємо роботу по оновленню обладнання у їдальнях та пральнях. Буде придбано 2 нові електроплити, 6 пральних машин, 2 холодильники.
Вперше за багато років виділено кошти на заміну парт та стільців у класах. У жовтні кожна школа отримає по 45 нових парт та по 3 сучасні класні дошки. Кожен дитячий садок – по 60 комплектів постільної білизни (для дітей з малозабезпечених родин). Крім того, новий комп’ютерний клас з’явиться в гімназії.
Звичайно, це тільки маленька частина того, що потребують навчальні заклади, та чи не вперше за багато років владою міста зроблені серйозні інвестиції в оновлення матеріальної бази навчальних закладів. Будемо в цьому напрямі працювати й надалі.
В цьому контексті хочу звернути увагу на допомогу навчальним закладам з боку нашого соціально відповідального бізнесу. Завдячуючи колективу Каховської філії компанії «Cargill» в липні на міській набережній з’явився чудовий дитячий майданчик, а вже у вересні будемо перерізати стрічку у сучасному мультимедійному класі з вивчення фізико-математичних та природничих дисциплін в ЗОШ №1. Є ще один спільний проект, але про нього поки не буду говорити, щоб не наврочити.
Інший приклад – благодійний фонд підприємця Ігоря Хомінця «Знай більше!». З його власної ініціативи вже у більшості шкіл міста встановлено сучасне, дороге, сантехнічне обладнання з можливістю подачі гарячої води. І це не одиничні приклади допомоги соціально відповідального бізнесу. Ми вдячні кожному меценату, який інвестує у розвиток освіти й виховання дітей.
– Як справи з забезпеченням новими підручниками?
– Я вважаю, що ми добре справилися з цією проблемою. Як відомо, ще на початку року 50% підручників для 4-х і 7-х класів надійшли за кошти державного бюджету. Придбання інших 50% лягло на наші плечі. На ці потреби з міського бюджету, додатково, було виділено 132,6 тис. грн. Зараз ми на завершальному етапі доставки підручників до міста. Відносно підручників для 8-х класів, то їх централізовано обіцяють доставити всередині вересня. Цим питанням опікується Міністерство освіти.
Щодо підручників для інших класів, то у нас їх вистачає. Єдине, хочу звернути увагу, що в деяких школах є класи, які поглиблено займаються англійською за Оксфордським підручником, яким держава не забезпечує. В цьому випадку ми потребуємо допомоги батьків. Але в інших випадках ініціювання закупівлі будь-яких підручників прошу звертатися до мене, будемо розбиратися.
– Є інформація, що програма для молодших класів серйозно змінена?
– Це так, вона стала більш лояльнішою до дитини. З дітей не робитимуть вундеркіндів в початкових класах, навантаження буде зростати в більш щадному режимі. Були прибрані деякі навчальні предмети та ущільнені існуючі…
– Можна докладніше?
– Насправді там багато змін і не тільки для початкових класів, але в рамках нашої бесіди у нас не вийде обговорити всі деталі.
– Може тоді перенесемо на наступний раз?
– Чудово, давайте наступного разу більш детально поговоримо про навчальний аспект.
– Яка ситуація з педагогічними кадрами?
– Як на мене, погана. Молоді кадри не поспішають до нас на роботу через низьку зарплату, а досвідчені вже розмірковують про пенсію. Тільки у серпні достроково вийшло на пенсію за вислугою років 5 педагогів. Шукаємо їм заміну.
– Як справи з організацією харчування дітей. Є побоювання, що це питання перекладуть на плечі батьків?
– До кінця цього року ми забезпечені необхідними коштами. Усі учні 1-4 класів будуть харчуватися з розрахунку 4,75 грн. на день. В дошкільних закладах батьки будуть сплачувати 60% його вартості, як і було раніше.
– Дякуємо вам за цікаву розмову.
– Користуючись нагодою хочу привітати колег-освітян, ветеранів педагогічної праці, містян з Днем Незалежності України та побажати мирного неба й доброго здоров’я.

Спілкувалась Вікторія ШПАК.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest