Статус Каховської лікарні не може бути понижений

Після повернення із засідання робочої групи з питань розбудови системи охорони здоров’я, що відбулося 6 вересня в обласній державній адміністрації, до складу якої ввійшли головні лікарі обласних, міських закладів охорони здоров’я, центральних районних лікарень, головні позаштатні спеціалісти Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, головний лікар Каховської центральної районної лікарні О.Віттіх, як і обіцяв, поділився з читачами «Каховської зорі» її результатами та своїм баченням подальших кроків медичної реформи у нашому регіоні.

– Засідання пройшло під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Валентини Січової та директора Департаменту охорони здоров’я Віктора Короленка. Лікарська спільнота вивчала особливості реформування медичної галузі в межах новоствореного експериментального госпітального округу, до складу якого входять Голопристанський, Олешківський, Скадовський та Каланчацький райони в повному складі.
«Значна кількість пацієнтів та й лікарів невдоволені незадовільним станом медицини в нашій країні.

Попередня медична реформа була більше організаційним упорядкуванням, ніж реформою. Тому наразі реформування системи охорони здоров’я життєво необхідне», – зазначила В.Січова. Вона закликала головних лікарів долучитися до створення нової моделі медицини за європейськими стандартами, яка б надавала можливість пацієнтам вільно обирати лікаря, передбачала б мотивацію кваліфікованих фахівців тощо.  Учасники робочої групи висловили згоду з необхідністю проведення реформування і запропонували зробити детальний аналіз матеріально-технічного оснащення, кадрового потенціалу, основних показників закладів, що мають стати головними в експериментальному госпітальному окрузі. На основі аналізу будуть обрані заклади для інтенсивного, відновлювального та планового лікування в межах округу.

За словами В.Короленка, при реформуванні змінюватимуться структура та функція системи охорони здоров’я, але мають бути покращені основні показники діяльності системи: якість, доступність та своєчасність медичної допомоги. Також буде визначена відповідальність пацієнта за те, що він не проходить профілактичні медичні огляди вчасно, адже виявлені захворювання на пізніх стадіях лікуються складніше.

Щодо майбутніх закладів на базі Каховської лікарні, то, зважаючи на її штатний розклад, укомплектованість, проходження атестацій, матеріально-технічну базу (це й є найголовніші критерії, за якими вирішується обласними спеціалістами подальша доля теперішніх лікарень Херсонщини), не може бути й мови про влаштування у нас лише хоспісу. На мою думку, Каховська ЦРЛ може залишитися або на такому ж рівні, як і зараз (у такому разі буде перейменована у заклад планового лікування), або її рівень підвищиться до закладу інтенсивного лікування. Загалом-то я вважаю, що недоцільно влаштовувати відокремлений, єдиний на всю область, хоспіс.

Адже його пацієнтами стануть найважчі хворі, котрим зашкодить як перевезення, так і проведення останніх днів життя на далекій відстані від рідного дому, через що багатьох навіть не зможуть відвідувати рідні та близькі. Краще було б влаштувати в кожному окрузі 10-15 ліжок для такої категорії хворих. Так само, як можна виділити в Каховці і відділення для лікування туберкульозних хворих (що мають незаразну форму цієї хвороби) та наркології.

Для цього у нас є і спеціалісти, і матеріально-технічна база, і місце. Також наша лікарня достатньо укомплектована хірургами, гінекологами, в реанімаційному відділенні на сьогодні недоукомплектована лише одна лікарська одиниця. Вночі регулярно на чергування виходять п’ять  лікарів, серед яких – гінеколог, хірург, анестезіолог, лікар приймального покою. Чергують і два лаборанта: клінічної лабораторії та рентгенолог. Також постійно чергують вдома ургентні спеціалісти, які за необхідність в будь-яку пору доби виїжджають до стаціонару.
Нагадаю, що на користь рішення про неможливість пониження статусу нашої лікарні грає й експеримент Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, що впроваджується на нашій базі ще з 2014 року.

За цим експериментом Каховська ЦРЛ, окрім мешканців наших району й міста, обслуговує Горностаївський та Великолепетиський райони у наданні  хірургічних, реанімаційних послуг та допомозі при пологах.

Отже, всі вищенаведені мною факти вселяють переконання, що робоча група з питань розбудови системи охорони здоров’я зробить правильні висновки і винесе закономірні рішення про необхідність зберегти на теперішньому рівні, а, можливо, навіть і підвищити статус нашої лікарні.

Олександр ВІТТІХ, головний лікар Каховської ЦРЛ.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest