Земля – народу?

В полі зору ІХ сесії райради, окрім запланованих проектів рішень, опинилося чимало запитів із земельних питань, деякі з них стали терміновими і, буквально, кричущими.
Так, райрада одноголосно підтримала клопотання ДП ДГ «Каховське» до Інституту зрошуваного землеробства НААН України про необхідність приватизації державних земель, якими на даний час користується  господарство, з подальшим їх розпаюванням.

Тривожним сигналом стали виступи депутата райради Віктора Халімона та Червоноперекопського сільського голови Галини Лобунько про ситуацію, що склалася навколо земель на території колишнього КСП «Ювілейний». Ці землі свого часу  не розпаювалися через необхідність мати у спільному користуванні пасовищ, а тепер – після ліквідації КСП – мали б бути повернені сільраді й розподілені для ведення особистого підсобного господарства серед мешканців села Петропавлівка, біля якого вони розташовані. Та виявилося, що ця земля тишком-нишком перейшла в державну власність і вже роздана Держгеокадастром… мешканцям Херсона.

Як стверджує Г.Лобунько, про цю «велику комбінацію» вона дізналася лише 25 жовтня на сходці в Петропавлівці і ніяких заяв сільрада не отримувала (хоч тепер, на повірку, в Держгеокадастрі вони є, і нібито направлялися в сільраду електронною поштою ще у вересні, а позаяк відповіді від сільради у необхідний 10-денний термін не надійшло, земля й була поділена між «іншими бажаючими»). Заслухавши обставини цієї ситуації, депутати висловили припущення про корупційну складову в таких діях обласного геокадастру й підтримали запит депутата В.Халімона та Червоноперекопського сільського голови Г.Лобунько. Остання 26 жовтня зібрала екстрену сесію, рішенням якої на ім’я  керівника обласного Держкомзему Ігоря Шапрана направлено звернення з вимогою скасувати передачу цієї землі херсонцям.

Вже перед закінченням сесії Валерій Салтиков поінформував, що стало відомо й рішення суду щодо конфлікту між Держгеокадастром та ТОВ «Підприємство спілки інвалідів України «Рідна земля». Нагадаємо, 26 вересня Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області відмовило підприємству у передачі 1774 га землі державної власності сільгосппризначення для товарного сільськогосподарського виробництва, у зв’язку з чим ТОВ подало позов до Окружного адмінсуду Києва, який виграло 12 жовтня: суд скасував рішення управління Держгеокадастру про відмову у виділенні землі й зобов’язав передати вищезазначені ділянки у користування підприємству.

Позаяк Коробківська сільрада, на території якої знаходяться ці ділянки і яка ще раніше проголосувала проти передачі землі у користування, не фігурувала у тому судовому розгляді навіть у якості третьої сторони, тож подати апеляційну скаргу на це рішення вона не може. Тому ІХ сесія Каховської райради вирішила підтримати інтереси Коробківської громади, надіславши звернення до обласного Держгеокадастру з вимогою виставити землю на аукціон, а не передавати безкоштовно ТОВ «Підприємство спілки інвалідів України «Рідна земля».

Власна інформація.

Дякуємо за відгук!