За досвідом – до Вінниці

Цього місяця депутати, працівники Каховської міської ради та представники комунальних служб відвідали осередок східного Поділля – Вінницю з метою отримання досвіду та знань в сфері управління містом, особливостей функціонування його різноманітних структур.

Вранці, 12 жовтня, представники каховської громади вже ознайомились з роботою виконкому, а також вивчали досвід Вінницького центру «Прозорий офіс» з надання послуг соціальної сфери. Вони подивилися, як саме людям надають послуги, як діє електронна черга, працює архів тощо.
Більш того, під час ранкових зустрічей, гостей ознайомили зі стратегією міста “Вінниця-2020”. Пріоритетні програми розвитку міста». Адже всі рішення приймаються, виходячи на 70% із чітко пропрацьовано стратегії, а вже на 30% – керуючись нагальними проблемами міста. Саме така плановість є ключем успішності розвитку Вінниці, чого бракує нашій рідній Каховці.

Відбувся ряд цікавих та інформативних зустрічей з департаментом міського господарства, департаментом архітектури, містобудування та кадастру і департаментом житлового господарства (де розповіли про особливості впровадження енергоефективності). Варто зауважити, що в місті функціонують «департаменти», а не «відділи» (що є в структурі нашої міської ради).
Задля залучення коштів до місцевого бюджету існує департамент контролю за справлянням місцевих податків та зборів. Ця структура разом із податківцями працює в напрямку наповнення бюджету та контролю за їхньою вчасною сплатою, а також здійснює моніторинг та надає інформацію для подальших залучень коштів бюджету.

Серед незнайомих, але вагомих органів влади, у Вінниці існує відділ при департаменті ЖКГ по роботі з проектно-кошторисною документацією. Він створений з метою контролю за доцільним використанням коштів на капітальні вкладення, такі як капремонт, будівництво. Його функція – складання проектно-кошторисної документації (без залучення сторонніх фахівці, як це відбувається у нас), перевірка виконання робіт у відповідності до її вимог. Це ноу-хау доцільно застосувати і в нашому місті, аджей відділ першочергово допомагає значно заощадити бюджетні кошти, а також забезпечити реальну перевірку якості виконаних робіт.

Крім того, при міськраді активно працює муніципальна поліція, що також долучає значну частину коштів до місцевого бюджету шляхом стягнення штрафів за адміністративні правопорушення, такі як: порушення правил благоустрою, правопорядку та вимог природоохоронного законодавства, зокрема і в частинні паління листя (що є типовою сезонною проблемою в Каховці).

Існує в Вінниці цілодобова варта, що приймає будь-які заявки від жителів міста. На вирішення проблеми, що була порушена заявником, міським службам надається строк – 3 години. І, дійсно, приємно, що цей механізм працює в місті насправі, а не на папері.
Особливо вразив каховську делегацію проект, пов’язаний з полігоном відходів в місті. Адже він став не тільки ефективним місцем утилізації відходів, а й механізмом отримання додаткових коштів, а також альтернативної енергії. «Еко-проект із впровадження роздільного збирання побутових відходів» дав змогу місту продавати власне сміття.

Поділились з каховчанами й досвідом залучення міжнародних коштів та інвестицій на конкретному прикладі швейцарського проекту «Будівництво твердопаливних котелень».
Цікавою стала зустріч з представниками КП «Інститут розвитку міст». Для Каховки – це дійсно екзотика. Інститут розвитку міст – це не просто комунальне підприємство, створене Вінницькою міською радою, ця установа займається розвитком і підтримкою обміну позитивним досвідом між різними містами в Україні і за її межами.

Основні напрями діяльності Інституту: аналіз соціологічними методами проблемного поля міст і визначення пріоритетів в їхньому розвитку; аналіз ефективності систем управління містами; підготовка аналітичних довідок по практиці вирішення актуальних проблем розвитку міст; підбір експертів і консультативних організацій для вирішення міських проблем галузевого характеру; підбір, розробка і впровадження перспективних програм розвитку міста; розробка іміджевої політики для міст і регіонів; пошук партнерів для міжнародної співпраці, супровід міжнародних проектів; організація семінарів, конференцій, тренінгів.

В місті діють асоціації співвласників будинків, що на умовах 50/50 з міськрадою проводять ремонти не тільки житлових будинків, але й доріг, електромереж та інші роботи, які в нашому місті виконуються лише бюджетним коштом. Така система стимулює містян до спільного контролю за якістю виконання робіт та виховує відповідальність за використання вже відремонтованих об’єктів.
Мали змогу каховські депутати й порівняти свою працю із працею вінницьких депутатів під час ознайомлення з роботою постійних комісій Вінницької міської ради.

Звичайно, не обійшлось без знайомства з Вінницею естетично. Каховська делегація зробила оглядову екскурсію містом, відвідала світломузичний фонтан «Рошен»…
Всі без виключення були вражені європейськістю міста, його красою, велосипедними доріжками, чистотою та освітленістю (99%).
Голова департаменту архітектури розповів, що основною ціллю є будування міста для нащадків. Всі видатки на модернізацію Вінниці орієнтовані, перш за все, на якісне будівництво, в чому на власні очі змогли переконатися каховські можновладці, які особисто оглянули площі, сквери та фонтани, збудовані, в тому числі, із застосуванням 3d технологій та новітніх ідей (зокрема, ліхтарів у вигляді людей-птахів).

Вінницькі депутати об’єднані єдиною метою – працювати на благо свого міста, питання ж про політичні амбіції взагалі закрите. Політика – справа депутатів Верховної Ради. Як зазначила одна із голів постійних комісій, інтереси містян – понад усе!
Хочеться вірити, що здобуті нові знання та досвід об’єднають усіх представників каховських владних структур в єдиний працюючий механізм.
Поїздка відбулась за ініціативи та фінансової підтримки депутата Каховської міської ради від «ВО «Батьківщина» Руслана Романенка.

Підготувала Олександра МІШИНА.

One thought on “За досвідом – до Вінниці

  • 28.11.2016 о 17:38
    Permalink

    тема-тепло.но как город может поставить счетчики тепла если они не вбиты в тариф.у тепловиков нет денег даже на замену труб и утепление теплотрас пенополиуретаном как в Европе.говорилось на встрече с тепловиками на черкасск теле.во всем мире это все вбито в тариф,бедным субсидии на тариф как и у нас.в индив домах то люди сами покупали счетчики все 25лет для котла.а здесь почему хотят за бюдж деньги,те общенародные.сбросились и купили.а потом пенсии Розенку не за что поднять.хотя надо теплопункт ставить а не счетчик тепла,он економит тепло и деньги а не только деньги как теплосчетчик.одес жизнь.

    Відповідь

Дякуємо за відгук!