Втекти від “Prozorro” не вийде

Коли чиновники не можуть красти і порушувати права громадян, це добре й правильно. Звичайно, треба розуміти, що мова йде про відносні категорії. Ясна річ, і крадуть, і порушують, але не так, як раніше. Не останню надію на посилення цього позитивного ефекту покладають на систему «ProZorro», яка вже допомогла зекономити більш ніж півмільйона гривень лише в одному “епізоді” по відділу освіти. Начебто, добре, але, як кажуть, ще є куди рости.

14 листопада виконавчий комітет Каховської міськради ухвалив прогресивне рішення – встановивши поріг для обов‘язкового використання електронних торгів: 50 тис. грн. – для товарів і послуг, 100 тис. грн. – для робіт. Однією з умов, для компромісу між владою та бюджетними установами, корективи в діяльність яких внесе ця зміна, під час ухвалення рішення стало відтермінування початку введення його в дію до 1 січня 2017 року. Це, буцімто, робиться для того, щоб дати час для належної підготовки. Разом з тим, всі пропозиції від бюджетних установ послабити цей бар’єр були відхилені. Один із аргументів чиновників – загроза зриву всіх робіт у місті та потенційна(!) неможливість використання бюджетних коштів через низькі пороги закупівель.

Проте депутат міськради Тетяна Гончарова вважає, що високі планки лише сприяють тому, що кошти вкладатимуться з метою, щоб потім «відбити» їх за попередньою домовленістю із чиновниками. У багатьох містах подібні обмеження вже введено в дію й отримано позитивний результат. Тож позиція депутатського корпусу з цього питання залишиться принциповою та непохитною. Також не слід перейматися, що це зашкодить діяльності ОСМД, так як програми співфінансування, що діють в місті, під дію рішення не підпадають, бо є виключенням.

Нагадаємо, раніше Закон зобов’язував здійснювати електронні аукціони на всі надпорогові закупівлі. Тобто, коли вартість товару чи послуги дорівнювала або перевищувала 200 тис. грн., а робіт – 1, 5 млн. грн. Усі інші закупівлі вважаються допороговими. В цілому по всій країні завдяки «ProZorro» вже вдалося заощадити близько 1,5 мільярда гривень.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest