Жителі Ольгівки проти об’єднання з Тавричанкою

«Децентралізаційний марафон» прискорив свої темпи в Херсонській області. Нині процес об’єднання на завершальній фазі. Адже на 18 грудня ЦВК вже призначило вибори у новостворених громадах. Тож з 1 січня вони перебуватимуть в абсолютно новому статусі, отримавши нові повноваження, державні преференції, сформувавши новий склад управління та бюджет.
На вибори чекають й жителі села Ольгівка. З острахом, але чекають.

24 листопада відбулось зібрання жителів Ольгівки, на зустріч запросили сільського голову Олександру Пшеничну та голову Каховської районної державної адміністрації Валерія Салтикова. Причина – небажання приєднуватися до Тавричанської об’єднаної територіальної громади. Люди б’ють на сполох, вкотре через невелику кількість населення їхнього голосу не чують.

Нагадаємо, Ольгівка входить до складу, разом із селом Заозерне, до Заозерненської сільської  ради. Перша має меншу чисельність населення, а отже, й меншу кількість представників власних повноважень у сільській раді.

Жителям Заозерного географічно й практично Тавричанська ОТГ є зручною, на відміну від ольгівців, які, в свою чергу, висловлювали й продовжують висловлювати бажання приєднатись до Зеленопідської ОТГ з адміністративним центром у Зеленому Поді (колишній Червоний Перекоп). Та голосування депутатського корпусу було очевидним – більшість взяла гору, вирішивши приєднатись до Тавричанки.
Мешканцями Ольгівки були подані відповідні звернення до всіх можливих інстанцій, та на етапі, коли ЦВК вже готується до виборів, зміни неможливі.

Останнім криком про допомогу стало звернення до голови РДА Валерія Салтикова. Протягом двох годин ольгівці намагалися обґрунтувати свою думку та знайти підтримку у чиновника, який, між тим, від початку підтримував об’єднання громади саме з Зеленим Подом. Та В.Салтиков відповів, що вже особисто вплинути на ситуацію ніяк не може: «Рішення прийнято, громада об’єдналась». Жителі Ольгівки почали нервувати ще більше і просити розповісти їм про подальші дії, що ще можливі.

«Ви так гавкаєте, що вже мене обплювали», – вигукнув В.Салтиков у відповідь, та, збентежившись від власних слів, з щирою дитячою усмішкою похапцем вибачився.

Більш того, жителі села та їхні депутати запевнили в тому, що процедура об’єднання відбулась із значними порушеннями чинного законодавства, а найголовніше – принцип добровільності, що є основним в Законі України «Про добровільне об’єднання громад», порушено. Зауважили вони й те, що на депутатів здійснювався тиск під час прийняття рішення (для проведення голосування скликалась додаткова сесія через те, що під час чергового засідання прийняти рішення не вдалось).

Виявився й ще один не менш цікавий факт, Законом України «Про добровільне об’єднання громад» вхід до них передбачений, а от процедура виходу ще досі відсутня. Коли вона з’явиться – питання розмите. Отже, жителям Ольгівки залишається одна можливість добитися справедливості – звертатися в суд.

Олександра Мішина.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest