Успіх неможливий без мови

12 грудня в Каховці провів майстер-клас з культури мовлення відомий мовознавець, популярний ведучий «Сніданку з «1+1»
Олександр Авраменко.

Олександр Авраменко – доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Технічного ліцею НТУУ «КПІ», лауреат Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» (1996 р.), лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Григорія Сковороди (2008 р.), багаторазовий переможець Національного конкурсу підручників з української мови й літератури 5-11 кл., автор серії навчальних посібників для підготовки до ЗНО й державної підсумкової атестації.

У переповненій актовій залі Каховської школи мистецтв зібрались директори шкіл, учителі української мови, школярі та всі охочі до здобуття нових знань та небайдужі до української мови. Майстер-клас пройшов під гаслом: вік живи, вік учись!

В простій та цікавій формі Олександр Авраменко вчив присутніх впевнено та грамотно говорити українською. Дорослі згадали шкільні роки, діти перевірили рівень власної підготовки. Всі учасники, а разом з ними й міський голова Андрій Дяченко та начальник відділу освіти Михайло Гончар, написали диктант і виконали декілька тестових завдань.

Кожен мав змогу не тільки з користю провести час, а й переконатися, що українська – це жива, європейська та сучасна мова. Адже саме принцип сучасності лексики виокремлює навчальні посібники Олександра з-поміж інших.
Більш того, автор провів презентацію та підписав посібники «100 експрес-уроків української мови», а найактивніші учасники зустрічі отримали примірники в подарунок.

Для тих, хто хоче поглибити знання з української мови, окрім споглядання відео експрес-уроків, Олександр Авраменко запропонував цікавий план для досягнення поставленої мети. Він розрахований на виконання нескладних завдань щоденно, керуючись днями тижня. Так, понеділок передбачає перегляд відео експрес-уроків за минулий тиждень: їх 5 (понеділок – п’ятниця), приблизно по 2 хвилини. Вівторок – «Катрусин кінозал»: перегляд кінофільму, будь-якої країни виробництва, але обов’язково в українському перекладі.

Середа – опрацювання посібника «Українська за 20 уроків». Четвер – читання художнього твору, обсяг залежить від бажання та, звичайно, вільного часу. П’ятниця – робота з посібником «100 експрес-уроків української». Субота – година української мови в родині. Сам Олександр зауважив, що перший час буде складно й смішно. Неділя – «навіть Бог відпочивав в неділю», тому цього дня треба дати спокій і своєму розуму. Мовознавець запевнив, що результат не змусить довго чекати, якщо дотримуватись такої схеми занять.

Розповів Олександр й про не менш цікаву подію – диктант національної єдності. Щорічно, вже 16 років поспіль, 9 листопада, у День української писемності та мови, на Українському радіо проходить диктант. Акція має на меті об’єднати всіх небайдужих навколо українського слова. Для того, щоб стати учасником, окрім бажання, необхідно мати аркуш паперу, ручку, радіоприймач, комп’ютер, планшет або телефон із виходом в Інтернет. «Згадую диктант минулого року, його писали в усіх посольствах України. Уявіть, в один момент Земля була оплутана українським диктантом. Всі, як один, виводили однакові букви», – розповідає Олександр Авраменко.

Сьогодні все більше людей усвідомлює, що успіх неможливий без мови, а молодь надає перевагу українській, досконалість володіння якою є ознакою високої культури. Тож, вдосконалюйте свою мову і мовлення протягом всього життя, адже мова живе і розвивається разом з нами і світом, якщо й не швидше за нас.

Захід відбувся за підтримки фонду Ігоря Хомінця «Знай більше!».

Олександра Мішина.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest