Існує стереотип, що рис — виключно східна культур, але українські аграрії з ним категорично не погоджуються, вирощування рису в Україні стає все більш популярним. Незважаючи на те, що культура рису в нашій країні нараховує всього лише кілька десятиліть, вітчизняний рис може з успіхом конкурувати із кращими світовими зразками. За якісними показниками він не поступається закордонним сортам, а за смаковими і живильними властивостях перевищує їх, що підтверджується постійним стійким попитом у населення країни. Так, минулого року на експеримент зважилось приватне підприємство «Агробізнес», що знаходиться в селі Мар`янівка. Про результати такого рішення, а також особливості вирощування рису на південних степах України розповів фінансовий директор підприємства «Агробізнес» Данило
Репілевський.

— Який рис і в якому об’ємі було вирощено Вашим підприємством минулого року?
— На 24 гектарах висадили рис сорту «Прем’єр». Це сорт Інституту рису Національної академії аграрних наук України, що знаходиться в Скадовську.

— Не зважаючи на посушливі кліматичні умови, степову зону, Ви вирішили спробувати вирощувати саме цю культуру. Чому?
— Сьогодні в нашій країні лише 17% ринку рису є українським, більша ж частина – імпорт. Крім цього, є невеликі ділянки землі, що не мають змоги зрошуватись «Фрегатами», на таких територіях існує можливість лише крапельного зрошення. Тому було вирішено спробувати вирощувати рис на крапельному зрошенні. Технологію перейняли в Інституті рису НААН України. Працювати із рисом, точно можу сказати, виявилось не складно. На створення чеків підприємство не витрачалось і воду для поливу економили: влітку «крапелька» забирала 8900 кубометрів води на гектар, тоді як на звичайному зрошенні її потрібно було б у півтора раза більше.

— Як вдалося реалізувати врожай минулого року?
— Врожай «білого золота» отримали не рекордний, але цілком пристойний — на 99,8 центнери з гектара. Простими словами: на кожну вкладену гривню отримали три. Це пов’язано з тим, що реалізовували не рис-сирець, а вже підготовлене для переробки на крупу зерно. Адже, сушарка в нашому господарстві є. Проблем з реалізацією не виникло. Попит в Україні чималий через те, що внутрішньодержавна конкуренція низька (практично відсутня), а тисячі тонн рису сьогодні закуповуються здебільшого із далекого зарубіжжя – Індія, В’єтнам, Таїланд.

— Експеримент вдався, тож чи плануєте продовжити роботу із рисом цього року?
— Так, і цього року роботу з новою культурою продовжимо, але площу під рис не збільшуватимемо. Це пов’язано з тим, що підприємство націлене на вирощування кукурудзи та сої.

Спілкувалась Олександра Мішина.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники