8 травня український народ відзначає День пам’яті та примирення. Зберігаючи пам’ять про подвиг воїнів-визволителів у боротьбі з нацизмом у роки Другої світової війни, всі небайдужі зібрались у Парку Слави Нової Каховки віддати шану всім загиблим, а також ветеранам Другої світової, які повернулися з Перемогою і до сьогоднішнього дня знаходяться поряд з нами.

Саме в цей особливий день за ініціативи історико-патріотичного клубу «Каховка» (керівник Анатолій Обелець) та при підтримці міського голови Нової Каховки Володимира Коваленка здійснили перепоховання останків чотирьох воїнів, які загинули, визволяючи наш край. Як розповів Анатолій Обелець, вони були підняті під час пошукових робіт у зоні наступу 301-ї стрілецької дивізії в напрямку Каховка – Плодове – Ключове.
Герой-визволитель – ключова особа Другої світової війни, і саме тому перепоховання наших героїв-визволителів пройшло за усіма традиціями християнства та честі військовим: чин погребіння здійснив преосвященнійший єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, також під час поховання прозвучав урочистий рушничний залп.

Всі разом присутні виконали Державний Гімн під музичний супровід оркестру Південної військово-морської бази (м. Миколаїв), який завітав до Нової Каховки.
Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять усіх полеглих за Україну в роки Другої світової війни.
Тих, хто за велінням серця займається благородною справою — пошуком полеглих солдат Новокаховський міський голова нагородив медаллю «За збереження історії».

Вручаючи відзнаки, Коваленко підкреслив: «На щастя, серед нас є такі люди — це учасники історико-патріотичного клубу «Каховка», які шанують минуле і переймаються майбутнім — ведуть пошуки останків загиблих воїнів у роки Другої світової, і вже полеглих нині в зоні проведення АТО на сході. І сьогодні я з великою повагою вручаю нагороди вам, хлопці, які послугують хоча б маленькою часточкою вдячності вам, гідним нащадкам своїх дідів, від всієї нашої громади».

Нагороди отримали члени Каховського клубу Олексій Обелець, Володимир Федченко, Андрій Сєров, Олександр Кабаченко, Максим Біжан, В’ячеслав Пашинський, Сергій Гончаров, Анатолій Завірський, Дмитро Шевчук, Віталій Надточій та Дмитро Шульгін.
Такі заходи, безумовно, є важливими для суспільства, адже досі десятки тисяч військових, що боронили нашу країну, покояться в степах, ярах та лісах, а пам’ять про них має лише колективний характер. Пошукові роботи, що здійснює історико-патріотичний клуб «Каховка», зрушує цю проблему чи не на десяток кроків вперед.
По завершенні заходу усі присутні поклали квіти до «Вічного вогню» та на могилу воїнів, чиї душі віднині спочивають з миром у рідній землі.

Олександра Мішина.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal