У Таврійській територіальній громаді очікують на призначення перших виборів

Сьогодні процес децентралізації в Україні став чимось більшим, ніж реформа. Хтось радіє новим можливостям, дехто ж стало займає позицію очікування та споглядання за більш квапливими сусідами. Суперечки не вщухають досі: продовжуються обговорення до кого ж приєднуватись. Особливо малі села не поспішають приєднуватись до більших населених пунктів (чи то селищ, чи міст), аби не залишитись на периферії, віддавши всі ресурси центру. Серед інших причин «довготривалості» процесу – не всі сільські голови готові втратити владу на своїх місцях, тож замість того, аби стати старостами або ж хоча б зайнятись підготовчими процесами до майбутнього об’єднання (передача майна в громаду з району), вони воліють вберегти під собою такі зручні крісла.

Та зрозуміло одне, територіально-адміністративний устрій в країні вже не буде таким, як раніше.
У Каховському районі вже функціонують дві громади, процес не зупиняється – на призначення перших виборів чекають й інші.
Після кількох місяців очікувань Херсонська обласна державна адміністрація таки направила в Центральну виборчу комісію звернення з проханням призначити перші вибори депутатів та голови Таврійської об’єднаної територіальної громади.
Швидше за все, вибори в Таврійську пройдуть восени, після чого новостворена громада стане самостійною адміністративно-територіальною одиницею.

Нагадаємо, рішення про створення Таврійської ОТГ було прийнято ще в минулому році, всі документи відповідно відразу подані до облдержадміністрації. Але ОДА аж ніяк не поспішала звертатися до ЦВК з проханням про проведення виборів у новоствореній громаді. Здебільшого це було пов’язано із порушенням меж районних одиниць, адже до громади увійшла і Кам`янська сільрада (Каховський район).
«Все йде своєю чергою, після виграного апеляційного суду в Одесі (Нова Каховка проти Таврійська) губернатор підписав документи і вони відправлені до ЦВК. Тепер чекаємо призначення виборів, наперед загадувати не будемо, багато нам довелося пережити, щоб відстояти наше єднання, тому чекаємо завершення останнього етапу.

Приємно, що Таврійськ відстояв госпітальний округ, і лікарня (колишня «залізнична») вже передана громаді Таврійська, а значить – якісному і доступному медичному обслуговуванню бути. Це одне з питань, яке хвилювало наших жителів найбільше. А ще саме за критерієм – прив’язки до госпітальних округів, укрупнюватимуться райони, так що все найцікавіше ще попереду…», – розповідає голова Кам`янської сільської ради Алла Федай.
Тож зовсім скоро Херсонська область поповниться ще однією повноправною об’єднаною територіальною громадою.

Олександра Мішина.

Дякуємо за відгук!