Каховка стала 43 містом, який відвідали експерти «Центр UA» в рамках всеукраїнського туру «ЗміниТИ» та розповіли про медреформу, яка стартує найближчим часом. Серед основних нововведень: створення Національної служби здоров’я, пакет гарантовано оплачених послуг і відмова від прив’язки пацієнта до місця проживання. За великим рахунком реформа вже почалася з програми “Доступні ліки”, створення електронного обліку пацієнтів і поділу лікарень по госпітальних округах.

Ключовим моментом експерт з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка відзначає перерозподіл фінансових потоків. Він зазначив, що логіка Кабміну полягає у тому, що після впровадження реформи гроші мають ходити за пацієнтом і саме громадянин має визначати, куди йтимуть бюджетні кошти, а не чиновник, як це було з часів Радянського Союзу. Саме розуміння необхідності змін в фінансуванні медицини, що потрібно міняти систему, на думку експерта, об’єднує як МОЗ, так і лікарів на місцях.

— На рівні Кабінету Міністрів прийнято рішення, відповідно до якого має відбутися зміна системи фінансування у системі охорони здоров’я. Чи відбудуться зміни, декларовані Кабміном, залежить від того, наскільки ці зміни зрозуміють на місцях і наскільки їх почнуть впроваджувати. Переважна більшість закладів охорони здоров’я є у комунальній власності. І саме громади визначатимуть, що з цим робити, — розповів Олександр Ябчанка.

Головним нововведенням реформи стане укладення з лікарем договору без прив’язки до місця проживання, а лікарю держава буде платити за прийнятих пацієнтів. Первинне медстрахування передбачає надання терапевтом, сімейним лікарем або педіатром безкоштовної медичної допомоги та діагностики захворювань.

Для того, щоб вся ця система запрацювала, реформатори МОЗ хочуть створити на базі міністерства новий орган — Національну службу здоров’я. Вона буде розподіляти виділені з бюджету гроші по лікарях і лікарнях.
— Це буде оператор бюджетних грошей. У нього не буде своїх коштів — служба укладатиме контракти з медичними закладами та платити медустановам по них, — каже Ябчанка.

В середньому близько 200 грн. за пацієнта на рік, за дітей і пенсіонерів — більше. Щоб лікарі не зловживали, накопичуючи величезні черги, кількість пацієнтів, з якими може укласти контракт один спеціаліст, обмежена — 2000 осіб на рік. Таким чином, в середньому один сімейний лікар може принести лікарні 420 тис. грн. Для цього кожен українець повинен вибрати собі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра до запуску первинного страхування і укласти з ним договір. У МОЗ ще не затвердили список послуг, які лікарі надаватимуть безкоштовно. За словами медексперта, це пов’язано з тим, що в Україні поки немає чіткої статистики — де, скільки і якими послугами користується населення, також слід брати до уваги й вищезгадану систему вікових коефіцієнтів — за дітей і пенсіонерів грошей даватимуть більше. Щоб прописати перелік гарантованих медичних послуг пройдуть ще місяці, адже потрібно врахувати всі захворювання і необхідну допомогу. Паралельно будуть прописані і відсутні протоколи. Цілком можливо, що перелік нозологічних форм і їх фінансування МОЗ встигне підготувати вже цього літа. Зараз вся реформа в стадії розробки й вже готові наробітки адаптують до наших реалій.

Проте, як слушно відзначив Олександр Ябчанка, остаточно затверджувати цей список будуть перед наступними виборами, що значно збільшує шанс, беручи до уваги “любов” політиків до піару, що його не тільки затвердять, а й збільшать кількість послуг.
Важливо, що кожен українець, незалежно від того, де він живе, зможе укласти договір з будь-яким сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Якщо ж лікар не сподобається, то його можна буде легко змінити, розірвавши договір. При цьому не важливо, де працює лікар — в державній поліклініці, амбулаторії або займається приватною практикою.
«Кошти за кожного пацієнта будуть перераховувати медустанові, в якій працює лікар, а вже керівництво саме призначить йому гідну зарплату», — розповів Ябчанка.

З огляду на те, що основа медицини — це профілактика, важливо розуміти, яка відповідальність лягає на місцеві органи влади. Саме вони повинні забезпечити нормальне робоче місце лікарям. Адже ніяка мотивація не допоможе медику діагностувати тяжку хворобу на ранній стадії без приладів, які є у центральних лікарнях і яких немає на місцях.

Якщо реформа вступить в силу, місцевим бюджетам доведеться збільшувати витрати на медицину Треба буде не тільки обслуговувати пацієнтів, а й будувати і обладнати нові амбулаторії, щоб максимально наблизити лікарів до пацієнтів.

Отже основні зміни, що почнуть втілюватися вже цього року:
— Перше — це надання гарантованого пакету медичних послуг і лікарських засобів, які щороку будуть покриватися державними коштами.
— Друге — всі виплати стануть персоналізованими, кошти будуть слідувати за пацієнтом туди, де пацієнт обирає, де він хоче лікуватися.
— Третє — ми переходимо на міжнародні медичні протоколи лікування і діагностики, а це — гарантія якості. Вітчизняні ж протоколи лікування, із запровадженням міжнародних, не скасовуються, але різниця між ними у тому, що українські залишають сучасні досягнення світової медицини поза увагою. Водночас міжнародні протоколи базуються на доказовій медицині, тобто, коли ефективність від застосування препарату фахівці вивчають роками, що захищає пацієнтів від недобросовісних фармацевтів.
— Четверте — через зміни у фінансуванні забезпечується гідна зарплатня медичних працівників.

Сергій Макогон.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal