Олена Колодич – Берегиня України

Як уже повідомляла раніше наша газета, з метою гідного представлення та об’єднання українських жінок, що присвятили своє життя боротьбі за кращу долю України, відродженню, звеличенню рідної землі добрими справами, Український інформаційно-видавничий центр «Галактика» започаткував Міжнародний проект «Я — Українка». Проект здійснився за підтримки та участі представників Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, керівників місцевого самоврядування, обласних та районних адміністрацій, громадських об’єднань тощо.

Цей проект розповів про жінок, які поєднали наполегливу працю і любов до України для блага та розквіту нації. Вони возвеличують країну, множать здобутки, зачаровують своєю вдачею, вражають шляхетністю і милосердям.
Приємно, що учасницею проекту від Херсонщини стала Олена Колодич – керівник зразкового колективу гуртка «Юні майстрині» комунального закладу «Районний центр дитячо-юнацької творчості Каховської районної ради Херсонської області», що багато років діє на базі Чорнянської школи.

Заключна частина Міжнародного проекту відбулася 18 травня в Будинку прийомів Уряду у м. Київ. На урочистому засіданні Олені Олександрівні було присвоєне народне звання «Берегиня України» з врученням ордена, грамоти «За особистий внесок у розвиток України та вірність нації», а також Книги Пошани «Я — Українка».

Після повернення нашої талановитої землячки з цього знаменного та важливого не тільки для неї, а й для іміджу всієї Каховщини заходу, нам удалося спеціально для читачів «Каховської зорі» поспілкуватися з нашою Берегинею, почути її враження
та спогади від поїздки.

– Олено, як тебе зустріла столиця? Пам’ятаю, що ти хвилювалася, де будеш готуватися до заходу та проводити вільний час, адже не маєш знайомих у Києві та не дуже добре знаєш місто.

– Так. Коли дізналася, що маю їхати до Києва, трохи розгубилася – не знала навіть, де зможу переодягтися з дороги в урочисте вбрання, де зробити зачіску, де «пересидіти» час до зворотнього поїзда. Тому заздалегідь через інтернет я звернулась по допомогу – підказати, де можна або квартиру зняти, або зупинитись на декілька годин. Знайшлася молода жіночка з Залізного Порту, яка вже 15 років проживає в Києві, але Херсонщину пам’ятає й любить. Вона й зголосилася прихистити мене «з торбами» у себе в офісі (вони турпоїздками в Чехію займаються). Примітно, що ми з нею зустрілися 18 травня, у День вишиванки, зробили чудове фото разом, яке вона з гордістю розмістила у себе в профілі Фейсбуку (на фото – Олена Колодич з Оксаною Булах у День вишиванки в Києві).

– І не вимагала плати?
– Ніякої плати. Більш того, знайшла майстриню-перукаря, котра зробила мені чудову святкову зачіску для урочистостей при нагородженні. Пізніше я дізналася, що така зачіска коштує в Києві 300 грн., але майстриня гроші не взяла, навіть сказала: «Хай у мене руки відсохніть, якщо я з такої жінки, як Ви, візьму гроші!». Дуже приємно, що є в нашій країні такі гарні безкорисливі й гостинні люди, і що саме в ці важливі для мене дні, та ще далеко від Каховщини, доля подарувала мені зустрічі з ними.
А ще я побувала в цей день на Параді вишиванок, у Києво-Печерській Лаврі, в музеї Гончара – від усього побаченого залишилися найкращі враження!

– А що запам’яталося під час самого вручення нагороди?
– Чесно сказати, захід був дуже насичений та хвилюючий, а я була 45-тою в списку нагороджених, отже момент мого виходу на сцену зберігся в моїй пам’яті дуже «розпливчасто», залишилося лише фото, зроблене для мене моїми колежанками-майстринями, але я навіть уже й забула, хто саме вручав мені ту нагороду на сцені…

Запам’ятався чудовий концерт та його ведучі – Астрая і Микола Гнатюк -дуже цікаві, заводні й креативні. Та найбільше запам’яталось те, що було вдома після повернення – всі в райвідділі освіти вітали, питали, як доїхала, у що вбиралась, хто зачісував. Приємно, що колеги-освітяни раділи за мене та цікавилися моєю поїздкою. Радо зустріла мене й заступник голови Каховської РДА Ольга Вакулич: навіть розцілувала при поздоровленні.
– Знаючи тебе, твою креативність і непосидючість, хочеться спитати: напевно, вже маєш нові заплановані поїздки, зустрічі, участь у нових заходах у найближчому майбуньому?

-Так, уже у вівторок, 6 червня їду в Скадовськ на ХІ Міжнародний фестиваль «Скадовськ збирає друзів», звідки також сподіваюсь приїхати з нагородами.
А наступного дня, у середу, в мене державні іспити по педагогіці та психології в Херсонському університеті, який я закінчую заочно.
– Отже, й червень для тебе насичений і хвилюючий. Розслабитися та відчути літні канікули поки що тобі не вдається… Та, мабуть, то і є твоя стихія, в котрій ти розквітаєш, народжуєш нові ідеї, поповнюєш твою скарбницю не тільки новими зразками цікавих робіт – твоїх і твоїх учнів, а й знайомствами з новими прекрасними людьми, такими ж творчими, патріотичними, талановитими синами й доньками своєї Батьківщини, якою є і ти сама. Бажаємо тобі добре здати іспити, отримати нові гідні визнання твоєї праці та сподіваємось ще не раз розповідати землякам про твої здобутки!

Спілкувалася Ірина СОШНІКОВА.

Від редакції
А між тим, нещодавно нам стало відомо про заклик голови Херсонської обласної державної адміністрації А.Гордєєва до голів місцевих РДА висувати кандидатів до участі у Міжнародному проекті «Україна від краю до краю. Херсонщина: імена та здобутки». Ось що повідомляється про проект на його офіційному сайті:

«Український інформаційно-видавничий центр «Галактика» за підтримки та участі представників Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних державних адміністрацій, обласних рад, громадських об’єднань проводить Міжнародний проект «Україна від краю до краю». Він представлятиме світові історію, сьогодення та життя людей всіх регіонів.

У рамках проекту про кожен регіон готуються видання «Знамениті імена», які розповсюджуються на міжнародних форумах, виставках, симпозіумах та інших зібраннях, а також через міністерства і відомства, центральні й регіональні органи державного управління в Україні та за кордоном. Мова видань – українська й англійська.

«Україна від краю до краю. Херсонщина: імена та здобутки» – це третій регіон, з яким знайомить вас захід. Херсонщина – це край економічної стабільності, національної єдності та культурного розмаїття. Він знаходиться серед лідерів України, а головним його скарбом завжди були, є і будуть прекрасні, працьовиті та високодуховні люди. Вони визначають його характер, честь і гордість. Їх імена – це символи, їх життя – це приклад для всіх, а сторінки їх біографій стають сторінками нашої історії.

Проект акцентує увагу на досягненнях наших співвітчизників, які спрямували свій потенціал на розвиток і благо України. Кожен окремо є взірцем служіння професії та народу, а разом вони формують еліту і міць держави.

Заключна частина Міжнародного проекту відбудеться в Херсоні у серпні 2017 року за участі та підтримки народних депутатів України, представників Адміністрації Президента України, керівництва області та громадськості. Лауреатам заходу буде вручено грамоти та медалі «Патріот Херсонщини», а також двомовне видання «Херсонщина. Імена та здобутки».
Входячи з цього, голова ХОДА видав розпорядження головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення про сприяння у підготовці Книги Пошани.

Думаємо, що кандидатура Олени Колодич є однією з найвдаліших для участі у цьому проекті від Каховщини. Проте, дізналися, що для цього номінант має сплатити організаторам чималу суму – 5000 грн. Звичайно, для простої вчительки, хоч і народної Берегині, ця сума є дуже суттєвою в сімейному бюджеті, і сама Олена Олександрівна її винайти навряд чи зможе. Тож хочеться закликати місцевих меценатів надати цю суму – адже участь у новому проекті стане корисною й вагомою не тільки для самої майстрині, а й слугуватиме подальшій добрій славі нашої щедрої Каховської землі!
Докладніше про суть, умови та контактних осіб проекту ви можете дізнатися за посиланням goo.gl/cePwjE
Прославляймо нашу Каховщину разом!

Поки верстався номер, стало відомо, що на фестивалі дитячої творчості у Скадовську, який відбувся у вівторок, гурток “Юні майстрині” під керівництвом О.Колодич, отримав шість перших і дев’ять других місць.
Ще раз вітаємо Олену Олександрівну та її вихованців.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest