Бути чи не бути електронним щоденникам у Каховці?

У багатьох країнах світу вже визнали, що ведення щоденника в звичному нам вигляді — це досить незручний процес. Розвиток інноваційних комп’ютерних технологій дає можливість модернізації паперового щоденника в електронний, що набагато полегшить і вдосконалить навчання. Ідея використання електронних щоденників в Україні не нова. Доступність, оперативність, мобільність, а головне шкільне життя вашої дитини як на долоні — основні переваги нововведення. Експерти зазначають, що електронна версія полегшує життя і вчителям, адже нудна паперова робота значно скорочується для педагогів. Чи чекати каховській малечі вже наступного навчального року на інновації в освіті, — дізнавалась редакція «Каховської зорі».

«Ми хочемо використати платформу «Школа», яка є офіційною і рекомендованою для загальноосвітніх навчальних закладів Міністерством освіти. А саме додатковий її розділ «щоденник», який повністю задовольняє потреби як вчителів, так і батьків та учнів. Він має звичайну структуру щоденника, де є розклад, табель класного журналу, позначки контрольних робіт, творів, домашніх завдань, — все, з чим стикається в повсякденному процесі навчання учень. Але в даному випадку є можливість доступу до такого класного журналу і батькам. Якщо все вдасться, з першого вересня наступного навчального року ми плануємо впровадити його як експеримент у двох навчальних закладах міста, щоб можна було зробити відповідну апробацію, побачити плюси та мінуси, врегулювати технічні моменти.

Тут постає питання: для реалізації цієї ідеї необхідна достатня кількість технічного обладнання. І вже на засіданні липневої сесії ми звернемося з таким проханням до депутатів. Потреби звичайні — створення нормального робочого місця з комп’ютером для кожного вчителя, аби він мав змогу в момент виставлення оцінки внести її і в електронний щоденник (адже час для її внесення в систему буде обмежений). Такі нововведення дисциплінуватимуть і учнів, і вчителів», — розповідає начальник відділу освіти Каховської міської ради Михайло Гончар.

Впровадження «новинки» буде не локальним, а цілісним: систему використовуватимуть з 1 по 11 клас. Якщо ж експеримент вдасться, то вже у 2018–2019 навчальному році електронний щоденник стане обов’язковим для всіх шкіл Каховки.
Та не варто забувати й про те, що поки освітянські вимоги передбачають, при використанні електронного щоденника, залишатиметься традиційна паперова версія. Хоча, може зовсім скоро, й ці правила будуть змінені.
Безумовно, такі зміни мають посилити взаємозв’язок між школою та батьками, адже всі результати дитини у процесі навчання стануть доступні батькам в найкоротші строки.

Крім цього, такі зміни — перший поступовий крок до європейської школи, якої всі так прагнуть. Використання електронного щоденника передбачає створення робочого місця із комп’ютером в кожному класі. Що є однією з трьох складових світового стандарту: комп’ютер, проектор та смартдошка. Адже саме за таких технічних умов вчитель має змогу зробити урок значно цікавішим, більш повним та інтерактивним для сучасної дитини. Можливо, перші зміни дійсно активізують процес реформування освіти в нашому місті.
Тож чи почнуть користуватися каховські освітяни електронними щоденниками вже з 1-го вересня стане відомо в липні, після прийняття відповідного рішення депутатами Каховської міської ради.

Олександра Мішина.

Дякуємо за відгук!