22 червня цього року стало для Каховки особливо символічним днем. Саме в День скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни в Україні у нашому місті під час земляних робіт, неподалік АЗС «Онікс», було знайдено останки людей.

Символічно також, що саме в ті години делегація з Каховщини – вихованці гуртка «Сокіл» Центру дитячої творчості відділу освіти, члени військово-патріотичного клубу «Каховка» (котрі якраз і займаються офіційно уже багато років пошуком та захороненням останків бійців Другої світової на теренах Херсонщини), учасники АТО, військовослужбовці ЗСУ — брала участь у сумній та необхідній місії: похованні в селі Золота Балка Нововоронцовського району останків 15 воїнів, що загинули у лютому 1944р. під час визволення села від нацистів.

Отже, відразу по поверненні з Золотої Балки, пошуковці ВПК «Каховка» приступили до неочікуваних розкопок у рідному місті, встановивши, що це поховання, скоріш за все, стихійне, невідомих оборонців Каховки.
Роботи з розкопу та ексгумації продовжилися і в наступні дні, адже, знайшовши одразу останки чотирьох загиблих, вирішили перевірити ширину ями на наявність інших поховань. І не помилилися — незабаром виявили ще кістки. Поступово стали схилятися до думки, що це поховання не 1941-го, а 43-го року, часу боїв не за оборону, а уже за визволення Каховки.

На вчорашній день загалом вже знайдено 26 останків тіл; один смертний медальон, на жаль, відкритий і порожній; ще один також відкритий, але у ньому містились залишки вкладиша. Завдяки цьому з’явилося сподівання, що після експертизи можна буде хоч щось дізнатися про його власника. А найголовніше — на четвертий день пошуку поруч з одним із бійців була знайдена медаль «За відвагу»! Встановивши її номер, маємо надію не тільки дізнатися ім’я загиблого, що був нагороджений цією медаллю, а й в якій частині він служив. З’явився шанс повернути з небуття й імена його однополчан, похованих з ним в одній братській могилі… Вважаємо це нашою першою спільною перемогою у 2017 році.

Окрім цього, знайдено гільзи від радянської зброї та рештки форми, особисті речі (гребінці, олівці). У понеділок пошуковці отримали ще одну знакову знахідку — обривки німецької газети від 21 серпня 1943 року, що цілком розвіяло сумніви щодо року поховання бійців.

Зважаючи на спекотну погоду та нові й нові обставини, що відкриваються перед пошуковцями, ці розкопки цілком справедливо можна назвати «боєм за загиблих». І найактивнішу участь в ньому щодня, викладаючись «по повній», взяли мої побратими по клубу: Сергій Гончаров, Дмитро Шевчук, Дмитро Шульгін, Олександр Кабаченко, Анатолій та Олексій Обельці, В’ячеслав Пашинский, В’ячеслав Гребень, Олексій Лисенко, Анатолій Завірський, Віталій Надточій, Максим Біжан, Владислав Божко, Євген Кишкін, Олександр Андрєєв, Євген Коломоєць, Євген Позняк та Андрій Кашулін, вихованці гуртка «Сокіл» ЦДТ. Велика подяка всім небайдужим, та тим, хто намагається нам всіляко допомогти!

Володимир ФЕДЧЕНКО, заступник міського голови з гуманітарних питань, член ВПК «Каховка».

Від редакції «Каховська зоря» продовжує уважно стежити за надходженням свіжої інформації та в наступних номерах інформуватиме своїх читачів про всі нові етапи пошукових робіт волонтерів з ВПК «Каховка» щодо цього поховання.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal