Люди, будьте людьми!

За знущання над чотирилапими – від 5 до 8 років в’язниці.

“Шановні каховчани! Якщо вам набридли собаки-дворняги – приводьте їх в будинок № 10, що на вул. Ентузіастів на Свєтлово. Тут у нас є кому про них швидко «подбати».

15 червня, проходячи через двір будинку, я стала свідком нелюдського злочину. Собачку і її трьох дорослих цуценят, яких діти всю зиму берегли від морозу, холоду, зробили для них будку, вкривали старими куфайками і ковдрами, годували, хто, чим міг, принісши з дому, обробляли від бліх і паразитів, отруїв садист. Діти дивилися на страшні муки та конвульсії тварин, які вмирали, з останніх сил повзучи за порятунком до людей, і плакали, а він стояв і чекав, поки тварини помруть, потім кинув їх в тачку, повіз в сосни і закопав.

Впевнена, що у цього садиста не здригнеться рука і він з легкістю в один прекрасний момент зможе отруїти й людину.
На нашій святій землі підлих людей багато, але такої підлості по відношенню до тварин не бачила за все своє життя. Я і дуже багато мешканців мого будинку хочуть, щоб подібні злочини ніколи не траплялися в нашому місті! Жорстокість повинна бути покарана!”

Анастасія САВЕЛЬЄВА, каховчанка.

Ось такий лист отримала редакція і не змогла залишитися осторонь. Що ж сталося в той день? Відповідь на своє питання ми знайшли в каховських групах соціальної мережі «Фейсбук», де обурені каховчани виклали фотофакти цього нелюдського і жорстокого насильства. Те, що сталося в той день на очах всього будинку, дітей і випадкових перехожих, настільки приголомшило каховчан, що вони ініціювали прямо у дворі будинку зустріч з представниками правопорядку і дали свідчення з цього приводу (на фото вгорі).

Ініціатори зустрічі Максим Біжан та Аліна Волкова повідомили, що складено 4 протоколи, в одному з них фігурує прізвище людини, що розсипала отруту і якого жителі практично впіймали «на гарячому». Підозрюваному вручена повістка в поліцію.
На нещастя садиста, в ті дні, коли трапилася ця трагедія, що вразила своїм цинізмом, Верховна Рада України нарешті прийняла зміни до законів щодо гуманного ставлення до тварин.

Так, за дії, що призвели до мук чи каліцтва тварини, шкуродера каратимуть штрафом у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (раніше – від 9 до 21 – прим. авт.). За знущання над хребетними тваринами, а також нацьковування одну на одну каратимуть арештом на термін до 6 місяців чи обмеженням волі до 3 років. А за ті ж дії, вчинені в присутності малолітнього, термін становитиме вже від 3 до 5 років обмеження чи позбавлення волі. Натомість за знущання над чотирилапими з особливою жорстокістю, або ж такі, що призвели до каліцтва або загибелі тварини чи вчинені групою осіб, передбачене покарання від 5 до 8 років в’язниці.

Не буде секретом, що в нашому місті вже давно загострилося протистояння між тими, кому заважають вуличні коти і собаки, та тими, хто всіляко намагається полегшити долю братів наших менших, які з вини людини стали бездомними. Тема складна і гостра. Але з нею гуманно, цивілізовано та результативно справляються в інших містах України. Наприклад, КИЇВРАДА ВИЗНАЛА ВУЛИЧНИХ КОТІВ ЧАСТИНОЮ ЕКОСИСТЕМИ МІСТА. Відтепер замуровувати підвали і зачиняти горища, аби туди не потрапили коти, в столиці не можна. Безпричинний вилов тварин також заборонений.
Найбільший в Україні притулок для бездомних тварин «Сіріус» знаходиться у 50-ти кілометрах від Києва.

Тут прихисток знайшли кішки і собаки, яких викинули або вони вже народилися на вулиці. В притулку близько 900 вольєрів для тварин. У кожному вольєрі живе від однієї до чотирьох собак в залежності від їх розмірів і характеру. Велика частина вольєрів знаходиться на вулиці, в кожному є будка, так що собаки не замерзають взимку. Короткошерсті собаки зимують у приміщенні. Також тут мешкає близько 400 кішок, для яких облаштовані два вольєри з літніми вигульними двориками. У «Сиріусі» є також операційна для тварин, а обслуговують притулок 12 людей.
Загалом, крім Києва, притулки для бездомних тварин є в Івано-Франківську, Чернівцях, Львові, Хмельницькому, Луцьку, Харкові та інших містах.

Навіть у сусідньому Генічеську на базі управління КП «Міськжитлобуд» планується відкриття об’єкта для тимчасового утримання тварин.
Для чого потрібні притулки? Вони створюються для того, щоб проводити стерилізацію безпритульних тварин (після якої тварини втрачають можливість розмножуватись), щеплення їх від сказу, від різних хвороб та лікування, після чого їм шукатимуть господарів. Це дозволить поступово без жорстокості звільняти міста від зграй бездомних собак та “колоній” бездомних кішок.

Волонтери Каховської ГО захисту бездомних тварин “Друзі” після безуспішних спроб “достукатися” до місцевих чиновників з декількома варіантами пропозицій щодо вирішення проблеми вуличних тварин, протягом року самотужки за свої власні кошти та за благодійні пожертвування каховчан розпочали роботу із стерилізації (на фото внизу), лікування та влаштування подальшої долі тварин (на сьогоднішній день вже стерилізовано 10 вуличних собак, влаштовано у нові домівки близько 100 тварин в тому числі й кішок). Але волонтерів мало, а обсяг робіт безмежний. Бажаючих допомогти замало. Масштабну проблему загальноміського характеру не може вирішити декілька людей. Тож чи буде вона в найближчому майбутньому розв’язана в Каховці, залежить вже від чиновників.

Дуже гарно сказала каховчанка Т.Арнаутова: “Собак, как и людей, Бог произвёл на свет, они не виноваты, что бегают по улицам! Мы – люди, которым Бог дал лучшие условия для жизни, должны позаботиться о них”.
Люди, будьте людьми! Не забувайте, що ви не єдині істоти, що населяють землю. І не вам вирішувати, кому на ній жити, а кому вмирати…

Жанна КИСЕЛЬОВА.

Дякуємо за відгук!