Семенівка на роздоріжжі: з ким об’єднатись?

Колись була колективізація, потім індустріалізація.
Люди й досі пам’ятають, що обидва процеси не принесли українському селу нічого доброго. Як результат – побоювання будь-яких новацій і перетворень сьогодні.

Децентралізація – реформа, що розпочалась у 2015 році, планомірно йде далі. Та для мешканців села Семенівка ці зміни здебільшого й досі залишаються незрозумілими: з ким об’єднатись, якою буде структура, як перерозподілятиметься бюджет, скільки матимуть своїх представників та які в них будуть повноваження. Ці та багато інших запитань пролунали на зустрічі із представниками офісу при Асоціації міст України, які і розповіли про особливості реформування, а також індивідуальні можливості в процесі об’єднання для Семенівки.

В понеділок, 17 липня, відбулась зустріч мешканців села Семенівка із представниками офісу при Асоціації міст України – всеукраїнська організація органів місцевого самоврядування. Запросити експертів було вирішено на одній із сесій сільської ради. Питання до обговорення – децентралізація. І, схоже на те, що семенівці дійсно занепокоєні цією проблемою, адже зала в будинку культури була повна.

Як відомо, раніше Семенівська сільська рада дала відмову на запрошення об’єднатися від Роздольненської сільради. Більш того, жодної роботи в напрямку об’єднання громади за інших можливих варіантів проведено не було. Та й рівень обізнаності населення стосовно децентралізації виявився занизьким. Самі мешканці розповідають, що до цього моменту жодних зустрічей або роботи із населенням представниками органу місцевого самоврядування не проводилось (хоча реформа йде третій рік).

На підтвердження того, що інформації дійсно мало, стала чимала кількість запитань не тільки від пересічних мешканців села, а й від депутатів. Отже, всі строки на прийняття рішення пройшли, а єдиної думки в громаді й досі нема. Адже нещодавно проведене опитування показало, що мешканці Семенівки проти об’єднання в принципі, а тим паче з центром в іншому населеному пункті. Про що це говорить? Звичайно, про брак інформації. Адже абсолютно всім відомо, що об’єднання йде добровільно і нині кожна громада має право обирати з ким разом та в якому складі йти далі. Та коли цей процес завершиться, районна структура влади по суті самоліквідується, а села, що не об’єднались, не зможуть отримувати субвенцію та інші види фінансування, що проходили через районну раду.

Тоді доведеться дооб’єднатись вже до створеної громади, і вже не на рівних, а на правах «меншого брата». Така можливість лякає всіх, а, отже рішення приймати варто зараз.

Понад 413 громад вже об’єднались в Україні, 14 з них – у Херсонській області. За активним життям сусідніх об’єднаних територіальних громад, Зеленопідської та Тавричанської, мешканці Семенівки спостерігають вже з початку цього року. Чому ж трапилася така ситуація? Каменем спотикання став перспективний план, в якому передбачено об’єднання Роздольненської, Костогризівської, Новокам’янської, Семенівської та Чорноморівської сільських рад із центром у Роздольному.

«Опорна школа, будинок культури, амбулаторія, пожежне депо, – все в Семенівці! Чому центр не тут? Це був найбільший колгосп до 1958 року. Чому центр має бути в Роздольному? Скільки тут землі, а скільки там – це ж економіка сільської місцевості», – вигукував на весь зал роз’ярений мешканець Семенівки. І його нерозуміння підтримувала більшість присутніх. Переповнені емоціями, присутні просто не могли зрозуміти, чому держава дає їм право вибору, але по суті вони мають сьогодні чи не єдиний варіант для об’єднання.

Наразі ж ситуація така, Роздольне запросило до об’єднання Чорноморівку, отримавши позитивну відповідь, вони підготували весь необхідний пакет документів і вже мають підписувати меморандум та чекати відповідних висновків від обласних органів влади. Семенівка на запрошення дала відмову, а от Костогризове поки не повідомило про своє рішення. Це значить, що процес об’єднання між деякими сільськими радами з перспективного плану вже розпочався та вони лишають можливість дооб’єднатись й іншим громадам, передбаченим планом, зробивши відповідну приписку.

Під час зустрічі було обговорено можливість об’єднання Семенівки саме із Костогризово, і цей варіант, схоже, місцевим жителям більше до вподоби. Та чи буде така невелика громада спроможною впоратися з цим завданням – зможуть сказати лише експерти.
Задля того, аби більш детально та конкретно розібратись в усіх нюансах об’єднання та можливих варіантах для Семенівки на загальному зібрані було обрано ініціативну групу, члени якої додатково працюватимуть із представниками Асоціації міст України. Адже знання – це сила, якої забракло в цій ситуації семенівцям.

Проаналізувавши всі можливості та дізнавшись вдосталь необхідної інформації, що ж вирішать мешканці села Семенівка? Чи зможуть відключити емоції і приймуть рішення холодним розумом? Про це ми обов’язково повідомимо в наступних номерах.

Олександра Мішина.

Дякуємо за відгук!