Бізнес дивиться на Херсонщину

На Х ювілейний Міжнародний інвестиційний форум «Таврійські горизонти» завітала рекордна кількість представників бізнесу і дипломатів. А сам він відзначився відкриттям двох потужних інвестиційних проектів.
В успіху екологічних інвестицій в Херсонську область не має жодних сумнівів Надзвичайний та Повноважний посол Королівства Швеція в Україні Мартін Хаґстрьом. «Саме такі інвестиції допоможуть розвивати вашу економіку, є добрими для навколишнього середовища і сприятимуть енергетичній незалежності України», — впевнений він.

Новітніми розробками в галузі генерації «зеленої» електроенергії і більше ніж 60 млн. євро вкладених інвестицій уже може похвалитися вітропарк «Новотроїцьке», урочисте відкриття якого відбулося в рамках десятих «Таврійських горизонтів» поблизу села Сиваське 29 вересня. Як розповів Карл Стурен, генеральний директор компанії «Віндкрафт Україна», яка займається будівництвом вітропарку, максимальна потужність проекту становить 140 Мвт. «Сьогодні ми відкрили парк потужністю 41,4 МВт — це три вітряки, а всього їх буде змонтовано 12. Вкладати кошти у проект в прикордонній Херсонщині ми не боялися, адже впевнені в інвестиційній безпеці регіону і підтримці з боку місцевої влади», — підкреслив він.
— Останній рік дав найбільшу кількість інвестицій саме у відновлювальні джерела енергії. Це фантастичний показник! Бо Україна як сучасна держава повинна розвивати саме даний сектор і переходити до споживання енергії з сонця, вітру і біомаси, — зазначила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко.

Більше 70 нових робочих місць завдяки інвестиціям з’явилося й у Голій Пристані. В рамках форуму тут урочисто відкрили наукове підприємство «5 Element», що є першим національним виробником нано-добрив. Меморандум про його створення було підписано рівно рік тому на минулих «Таврійських горизонтах». «З гордістю хочу сказати, що сьогодні ми дійсно відкриваємо національного виробника мікродобрив, тому що це розробка українського вченого і зроблено все на українській землі», — прокоментував генеральний директор ТОВ «5 Element» Володимир Білий. Він також не сумнівається в успіху підприємства. Тим більше, що воно вже уклало домовленості про співпрацю з партнерами з Литви, Словаччини, Чехії, Кіпру, Алжиру, Судану та інших країн.

— Торік форум, який нарекли «Українським Давосом», зібрав 650 учасників і 24 іноземні делегації. Тепер ми ставимо новий рекорд, адже «Таврійські горизонти-2017» вже зібрали понад 750 учасників. Водночас із презентаційно-формального формату ми перетворили його на ефективний бізнес-майданчик. І це подіяло! Щороку у нас спостерігається приріст інвестицій на 20%. Що говорить про вкладення коштів у закупівлю нової техніки, житла, створення нових робочих місць, розвиток відновлювальної енергетики, появу курортно-туристичної бази міжнародного рівня. У найближчих планах — збільшення туристичних потоків і створення власного Батумі на Херсонщині. Вже є компанія, що планує будувати сучасний туристичний комплекс у Скадовську орієнтовною вартістю $8 млн. Інший — канадський — інвестор вже почав будівництво курортного комплексу на Арабатській стрілці в Генічеському районі. На черзі й будівництво в області першого сміттєпереробного комплексу, — підкреслив голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

На думку очільника області, форум остаточно вийшов за рамки місцевого і став не тільки міжрегіональним, а й міждержавним. «У 2018 році ми збираємося приділити увагу дорожній інфраструктурі. Завдяки уряду і парламенту нам виділяється дорожній фонд і відповідні повноваження. А розпочнемо ми з доріг місцевого значення в межах курортної зони», — додав Андрій Гордєєв.
— За три роки нашої участі у форумі «Таврійські горизонти» ми можемо констатувати, що середовище для розвитку малого і середнього бізнесу на Херсонщині покращилося, — констатує президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях. — Що стало запорукою для таких змін? Чітке розуміння і стретегічне бачення ролі бізнесу в регіоні і структурі економіки, спільна узгоджена позиція між ОДА, облрадою, бізнес-асоціаціями і підприємствами області. Це все дає змогу найкращим чином організувати надання адмінпослуг для бізнесу, підтримку компаніям, що експортують свою продукцію в ЄС або хотіли б це робити.

Те, що саме людський капітал може вивести Херсонщину в лідери під час форуму відзначив Надзвичайний та Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук. «Канадських інвесторів цікавлять ваші можливості у розвитку туризму, наші програми підтримують виробників овочів і фруктів. Проте, вам також треба запрошувати людей і з інших регіонів України, — вважає він. — Українці чомусь готові їхати до Канади чи Австралії. Коли ж кажеш їм: «Давайте поїдемо у сусідню область, приміром, Херсонську, вони відповідають: «Ви що, це ж так далеко!». Але якраз ваше море, сонце, природа, овочі, фрукти, люди і інфраструктура мали б притягувати їх до Херсонщини. Впевнений, ваша область має всі шанси стати українською Каліфорнією та магнітом для людей будь-якого віку, які б могли проводити тут свій час і залишати свій тяжко зароблений гріш».

Олег БАТУРІН.

На фото (зліва направо):
голова Гомельського виконкому Володимир Дворник, генеральний директор сільськогосподарського підприємства «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський і голова Херсонської облдержадміністрації
Андрій Гордєєв.

Дякуємо за відгук!