Успіх і як його досягти

«Каховська зоря» розпочинає цикл статей про молодих, завзятих, талановитих каховчан, які досягли успіхів як в Україні, так і в інших країнах.

Кожен з нас мріє бачити власну дитину щасливою, успішною, намагається робити для цього все залежне від нього. Так, наприклад, Олександр Липа створив благодійний фонд «Гармонія», мета якого – стимулювати школярів м.Каховка до отримання максимально великого та якісного об’єму знань з шкільної програми, до прагнення одержати срібну чи золоту медаль.

Але чи завжди цього хочуть діти? Вірніше, чи знають вони, чого хочуть, до чого прагнуть? Основна цінність, рушійна сила у навчанні – це мотивація… Саме для того, щоб спонукати молодь до активного розвитку, мотивувати до навчання, ми і розповімо про наших земляків, які досягли успіху завдяки власним силам та наполегливості.

Перша героїня нашої історії молода, тендітна, чарівна дівчина Олена Агеєва. Навчалася у школі №1 нашого міста. Її мама, Агеєва Ганна Георгіївна, вчитель молодших класів, поблажок доньці не давала, тож дівчинці завжди доводилося «бути на висоті». З 8 класу Олена вступила до фізико-математичного ліцею, заснованого Національним технічним університетом України «Київський Політехнічний Університет» на базі тієї ж 1-ої школи. Сама дівчинка не особливо вбачала у себе таланти до точних наук (більше притягали творчі заняття), але вчилася старанно.

Разом з мамою дівчинкою опікувалися дідусь із бабусею. І тут вже, за словами дівчини, усі намагалися розвивати її всебічно (у кожного з цього приводу було власне бачення). Тож вже з першого класу Олена відвідувала музичну школу і танцювальний гурток. Графік життя був досить насиченим (бувало, день починався о 8.00 і закінчувався о 21.00), але життєрадісна дівчина встигала все, ще й знаходила час на зустрічі з друзями. Бували «зриви», коли їй все набридало, і вона «кидала» і музику, і танці (знайома картина?)… Олена вдячна мамі та дідусеві, які змогли знайти аргументи, потрібні слова, щоб переконати дівчинку довести почате до кінця. Вона впевнена, що у її становленні як особистості заслуга саме сім’ї, атмосфери, в якій жила.

Дівчина з теплою посмішкою згадує свого суворого дідуся, який час від часу сварив онуку і погрожував зібрати сімейну раду, щоб « вирішувати, що робити далі» з онукою, яка в чомусь завинила.

Також, безперечно, важливими для адекватної самооцінки була підтримка викладачів, які бачили в дівчинці таланти (визнавали непоганий музичний слух, пластичність).

Дівчина чесно зізнається, як більшість тінейджерів, не дуже захоплювалася читанням художньої літератури. Тільки з часом зрозуміла, наскільки це цікаво, зараз отримує неймовірне задоволення від читання, від величезної кількості літератури на різні смаки, на різних мовах.

Як вже згадувалось, Олена навчалася у фізико-математичному ліцеї, відповідно питань з вибором вишу не виникало. Тож успішно здала вступні іспити (хоча, згадаймо, талантів до точних наук у себе не вбачала) і у 2004 році вступила на бюджет факультету менеджменту та маркетингу за спеціальністю “менеджер зовнішньоекономічної діяльності”.

Після закінчення інституту працювала в інвестиційній компанії у відділі роботи з цінними паперами. Одного разу керівник відправив резюме своєї підопічної до продакшн компанії на позицію менеджера артистів, розпочавши таким чином новий етап життя талановитої дівчини.

Довгий час Олена займалася продюсуванням артистів, підготовкою їх до пісенного конкурсу Євробачення, еккаун менеджером телевізійних проектів, а також менеджером різних спортивних подій. У 2011 році її команда займалася підготовкою азербайджанського дуету до Євробачення і отримали бажану перемогу. Коли Євробачення проходило в Україні, Олена Агеєва отримала посаду заступника шоу продюсера (чим несказанно горда).

Зараз дівчина працює як фрілансер (людина, яка виконує роботу на замовлення) і займається телевізійними проектами й розвитком площадки Арт-завод «Платформа» у Києві (місце, де організовуються та проводяться різні заходи, концерти, фестивалі тощо).

Олена працює не за фахом, її теперішня професія – «це нездійснені» мрії : музика, танці, телебачення, кіно. Тож мрії збуваються! Напрям, яким зараз займається, – це те, що їй подобається, чим прагне займатися. Тільки сподівається, далі завдання будуть складнішими, а проекти глобальнішими.

Робота не просто цікава, вона дає можливість побачити світ, на сьогодні дівчина відвідала вже 32 країни (сподівається, – це не межа). «Кожна країна, кожне місто ділиться з тобою своїм досвідом, а ми його приймаємо, вивчаємо, робимо висновки; допомагає дивитися на світ ширше, і це – важливо. Я бачила багатьох артистів, працювала з ними. Наприклад, мій кумир Ел Маккей з групи «Земля, Вітер, Вогонь» у 2010 році приїздив на джазовий фестиваль « ДоДж» до Києва», – розповідає Олена. Чи є це успіхом? Людина займається улюбленою справою, пізнає світ, постійно самовдосконалюється, дихає «на повні груди».

Успіх, як вважає Олена, – це «робота над собою, прийняття ситуації і розуміння що і для чого ти робиш. Це взаємодія з іншими людьми, уміння поводитися в суспільстві; це результат тривалої, напруженої праці (і тільки невеликий відсоток – везіння). Доба має 24 години, і ми самі плануємо лежати на дивані цілий день і сумувати чи щось робити. Досвід, який ми отримуємо, – це найцінніше, треба помилятися і вчитися на власних перемогах».

Найскладніше, на думку дівчини, – зробити перший крок, почати діяти. Були страхи й невдачі і у її житті, вони і зараз є, зізнається дівчина, «але раніше було соромно й страшно помилятися, а зараз – ні».

Який же шлях до цього успіху? Олена впевнена, кожен повинен розуміти, що дуже важливо інвестувати в себе: мандрувати, навчатися, цікавитися усім новим, бути відкритим для нового, мотивувти себе… – Зараз, як ніколи, модно вчитися, бути освіченим, – говорить Олена.- Такої велетенської кількості форумів, конференцій ще ніколи не було. Зараз маємо можливість «доторкнутися» до кращих розумів сучасності, дивитися їхні відеозаписи, читати автобіографії, заряджатися історіями і потім спробувати все самим. Наше майбутнє – це те, що ми робимо у своєму сьогоденні!»

Успішність, напевно, дає впевненість у власних силах, уміннях, знаннях. Та дівчина вважає, що це не показник щастя (хоча, звичайно, це дуже індивідуально). Хотілося б вірити, що досягти успіху може будь-хто. Просто в кожного свій «поріг» успіху: сім’я, гроші, кар’єра, душевний стан…

На думку Олени, секрети успіху, мабуть, є: треба (обов’язково) мріяти, займатися тим, що подобається, бути чесним, правильно розставляти пріоритети, турбуватися про своє фізичне здоров’я.

Дівчина впевнена, що кожен має свій шлях, який призначений там, «вгорі». Це не означає, що ми не в змозі щось змінити, але все залежить тільки від тебе самого.

Чи можна стати успішним без закінчення ВНЗ? Стереотип про «непрестижність» середньої спеціальної освіти міцно сидить у свідомості більшості батьків. Існує безліч прикладів, коли люди без освіти досягали неймовірних результатів. У кожного з них була мета, вони знали чого прагнуть, про що мріють. Олена визнає, що «освіту в Україні не можна назвати ідеальною, але у будь- якому випадку вищі навчальні заклади дають потрібну базу контактів, знайомств і розуміння того, де ми хочемо опинитися в майбутньому, або навпаки, де б не хотіли опинитися».

Олена Агеєва – дівчина, яка про себе говорить: «Я каховчанка, що мешкає в Києві!», впевнена, щоб чогось досягти у цьому житті, треба багато і старанно працювати. Вона бажає підростаючому поколінню, своїм землякам: «Знайдіть для себе мотивацію, вкладайте в себе знання, уміння, мрійте, мандруйте, вивчайте мови – і все у вас вийде!”.

Олена ДЕМЧЕНКО.

2 thoughts on “Успіх і як його досягти

Дякуємо за відгук!