МИ САМІ ТВОРИМО СЕБЕ…

Усе наше життя — це суцільний вибір. Ми вибираємо: встати на світанку або поспати довше, випити чай або каву, бути активним або пасивно чекати змін…

Хтось реалізує свої таланти у великих містах чи за кордоном, а хтось після навчання повертається у рідне місто, щоб будувати власне життя, змінювати щось тут, на місці.

Саме такої думки дотримується молода амбітна жінка Марія Папаконстанді. Навчалася Марія у ЗОШ № 3, мріяла стати авіаційним інженером, займатися проектуванням та конструюванням авіатехніки. Чому саме ця, не зовсім жіноча, професія її зацікавила важко сказати, але те, що молода жінка може «ліквідувати» будь-які негаразди побутового характеру — це точно. Та не все в житті складається так як бажаємо.

Тож, закінчивши 10-й клас, дівчина (неочікувано) вступає до Бериславського педагогічного коледжу на спеціальність вчитель молодших класів та фізична реабілітація. Вже на четвертому курсі Марія починає свою трудову діяльність у школі, перейшовши на індивідуальний графік навчання. Після закінчення коледжу продовжує навчання у Миколаївському національному університеті на фізико-математичному факультеті. Що? Знову неочікувано? У цьому проявляється її індивідуальність, нетиповість — приймати самостійні, не завжди зрозумілі оточуючим, рішення. Вже з 2-го курсу пішла працювати в школу № 4, де працює вчителем фізики і до цих пір. У свої 27 років має вже 7 років трудового стажу.

Навчаючись у школі, дівчина ніколи не мала проблем ні з гуманітарними, ні з точними науками. Єдине, зізнається Марія, недолюблювала біологію та історію. Так склалося, що полюбити та вивчити історію дівчині довелося вже у дорослому віці. Під час участі у екологічно-патріотичній акції «Сосновий бір — назавжди», дівчина познайомилася з Миколою Огданцем, керівником акції, який розповів дівчині про таборування, про козацтво. Інформація зацікавила та трішки зачепила — чому їхня школа не бере участі у цих заходах. На той час Марія займала посаду організатора, тож такі заходи напряму стосувалися її діяльності. Молодий педагог вивчила ситуацію і з того часу учні школи, на чолі з організатором, активно долучилися до козацького руху. На якомусь етапі треба було здавати історію козацтва. Тож керівник взялася за справу серйозно і, разом з дітьми, крок за кроком вивчили цей період української історії.

Марія займає активну життєву позицію, її енергійність, жага до нового не дає засидітися на одному місці. У 2015 році вона відвідує Школу молодих лідерів (м.Київ), де вперше знайомиться з молодіжними проектами. Дізнається про гру «Джура» і відразу погоджується поїхати волонтером по всій країні.

Отримавши знання та досвід з проведення військово-спортивної гри, створює на базі ЗОШ № 4 підрозділ ГО «Джура».
Життя — це не майно, яке треба захищати, а дар, який потрібно розділити з іншими людьми. Цей вислів Уїльяма Фолкнера дуже влучно характеризує стиль життя Марії Папаконстанді, є підтвердженням того, що завдяки наполегливій праці, великому бажанню, вірі та любові можна жити не лише в гармонії з часом, а й реалізовувати мрії, вести за собою молодь, підтримуючи її ініціативи і бути добрим ангелом-охоронцем для своїх учнів.
Молодий педагог надихає власним прикладом своїх вихованців на досягнення поставленої мети, гуртує навколо себе амбітних, креативних, свідомих молодих людей. Вона впевнена, що кожна молода людина повинна визначити свої уподобання, нахили, уміння, перш ніж обрати майбутню професію. Комусь потрібно отримати вищу освіту, для самореалізації, а хтось може реалізувати власні здібності, закінчивши технікум чи професійний ліцей.
Марія завжди готова до змін, єдине, і в цьому впевнена, незмінною є любов до рідної країни, до рідного міста. Не просто мріє про гарне майбутнє міста, а вже сьогодні докладає максимальних зусиль, аби воно стало кращим.

Вона є членом міської ради з питань молодіжної політики і міської координаційної ради з питань розвитку Українського козацтва, керівником відокремленого Каховського підрозділу громадської організації «Молодіжний клуб «Джура» — «Каховські джури», активістом молодіжного руху. Марія — персональний стипендіат Каховської міської ради для обдарованої молоді на 2018 рік у номінації «Молодіжна політика». Рішенням міської ради з питань молодіжної політики Марія Папаконстанді обрана кандидатом на Премію Кабінету Міністрів України в 2018 році за особливі досягнення молоді в розвитку України в напрямі «Національно-патріотичне виховання». Крім соціальної активності молода жінка має ще більш важливу місію — виховання восьмирічного сина Тимура.

На питання, як вона все встигає, де бере сили та наснагу молода жінка з посмішкою відповідає: «Часу катастрофічно не вистачає, але це МІЙ темп життя і по-іншому я вже не можу…». Плани на найближчий час: у школі провести цикл тренінгів з лідерства («навчилася сама — передай іншим»), заходи, пов’язані з козацтвом. Влітку планує похід у гори (Карпати), минулого року вже ходила у категорійний похід (120 км за 7 днів), зізнається, що було дуже важко, але, тим не менш, це не остудило її запалу.

Марія має мрію — створити Молодіжний центр, місце збору активної молоді міста, на базі якого планує проводити різноманітні заходи — це і кіноклуби, і корпоративні ігри, і майстер-класи тощо. Досконало вивчає зараз дане питання, але головна проблема, як часто буває, — приміщення… Та оптимістка впевнена, що все зможе реалізувати.

Змінюється час, змінюється суспільно-політична ситуація у державі, але якщо ти активний, якщо справжній патріот, готовий свій інтелект, творчу енергію, натхнення спрямувати на реальні зміни задля процвітання міста, все обов’язково отримається. А ми — маємо на кого рівнятися, маємо з кого брати приклад. Творімо місто нашої мрії разом!

Олена Демченко.
Фото Олександра ГЛУЩЕНКА.

Дякуємо за відгук!