Обдароване майбутнє Каховщини

Будуючи Нову українську школу, освітяни ставлять перед собою завдання, враховуючи специфіку закладу освіти та думку батьківської громадськості. Кожна освітня установа має свій пріоритетний напрямок діяльності і саме час підбити підсумки та звернути увагу на досягнуті результати за минулий навчальний рік.

Ми можемо пишатися досягненнями юних каховчан в обласних, Всеукраїнських, Міжнародних конкурсах, змаганнях, фестивалях. У травні відбулися шкільні свята, на яких відзначали кращих учнів: відзнаку «Золоте зерно» отримали учні ЗОШ № 1, Свято мудрої сови відбулося в СЗОШ № 2, «Кращі за всіх» — назва заходу в ЗОШ № 3, «Шкільний олімп» в ЗОШ № 4, «Чарівний зорепад» в ЗОШ № 6, на сходинки «Золотого олімпу» піднімалися гімназисти. Педагоги пишаються своїми учнями та вихованцями, серед яких є ті, що прославляють свою alma mater.

ЗОШ № 1 (директор Віктор Пендальчук) працювала над проблемою «Соціалізація та виховання активної творчої особистості учня через різноманітні форми та методи навчально-виховної роботи в школі». Як результат цієї роботи, перемога шкільного самоврядування в міському конкурсі «Наш парламент — найкращий!» (лідери школи: Дзьоба Валерія, Конончук Нікіта, Блищук Віроніка, Стинавська Дарина). Саме за ініціативи активістів шкільного самоврядування змінюються форми роботи в закладі. За підтримки батьків розпочато акцію «Створимо комфортний простір в школі», під час якої були обладнані куточки відпочинку, упорядковано квітник, обладнано сходи-мотиватори, проведено благодійні акції.

Вже багато років школа посідає призові місця в міській спартакіаді. Цього навчального року шкільна команда стала призером обласних змагань «Шкіряний м’яч» та призером обласних змагань «Козацький гарт». Екологічна агітбригада «Яскраве сяйво» виборола ІІІ місце в обласному конкурсі екологічних агітбригад «Земля — наш спільний дім!». Обличчям школи є такі учні як Козловська Вікторія — неодноразовий переможець обласної олімпіади з німецької мови та учасниця всеукраїнського етапу, Залипка Владислав — переможець обласної олімпіади з інформаційних технологій, Носов Дмитро та Черкасова Анна — переможці обласних вокальних конкурсів.

СЗОШ № 2 (директор Галина Соломахіна) вбачає завданням сучасної європейської школи підготовку учнів до самостійного життя в демократичному суспільстві. Тому учні та вчителі стали учасниками проекту «Демократизація школи: програма підтримки освітніх реформ в Україні», що реалізується МОН України спільно з Європейським центром ім. Вергеланда (Норвегія) за підтримки Ради Європи. Реалізація програми сприяє втіленню концепції Нової української школи. Перші тренінги під керівництвом тренерів програми «Демократична школа» вже дали зрозуміти, що цей проект буде рушійною силою у створенні якісного простору для розвитку освіти в Каховці, бо сучасна школа — це відкрита жива система, яка є невід’ємною складовою місцевої громади, держави.

Системний підхід до розвитку обдарованості дитини в умовах освітнього закладу забезпечує високу результативність в освітньому процесі. Цьогоріч 20-річчя учнівського наукового товариства ознаменовано цілою низкою перемог юних науковців: 5 призових місць обласного рівня. У стінах школи зросло не одне покоління юних академіків, серед них: Подорванова Інна, Гузь Владислав, Рагозіна Ганна, Терехов Дмитро, Корень Марія, Козаренко Ігор, Герасимчук Анастасія, Артеменко Катерина, Бойко Євген, Зяблов Артем, Хоменко Ярослав, Булгакова Катерина та багато інших учнів, які неодноразово відзначені не тільки в інтелектуальних, а і в різних творчих змаганнях.

ЗОШ № 3 (директор Ірина Коринецька) роботу педагогічного колективу спрямовувала на створення якісного освітнього середовища, шляхом створення належної матеріальної бази. Введено в експлуатацію кабінет хореографії, ресурсний кабінет з інтерактивною дошкою, 17 кабінетів обладнано новими плазмовими телевізорами. На базі школи вперше у місті організовано інклюзивне навчання, в рамках якого здійснюється постійний психолого-педагогічний супровід учнів з особливими освітніми потребами.

Серед учнів школи, які цього року здобули перемоги обласного рівня в олімпіадах і конкурсах слід виділити Захарченка Максима, Агєєва Віктора, Єфременко Ганну. Також школа має переможців у Міжнародному вокальному конкурсі «Volare» у Румунії (Друзяк Дар’я, Ліфінцева Вікторія, Потапова Діана).

Учасники шкільного самоврядування, беручи участь у міському конкурсі «Наш парламент — найкращий», відновили єдиний в області стрілецький тир, що в подальшому дало змогу команді військово-патріотичного гуртка «Рятівник» посісти перше місце в обласних змаганнях з кульової стрільби, а Полегенько Марина стала чемпіонкою області в особистому заліку.

ЗОШ № 4 (директор Галина Гондарева) спрямовує зусилля на розвиток громадсько-державного управління та налагодження партнерських стосунків між школою та громадою, на створення демократичного середовища закладу.
Вже другий рік поспіль школа реалізовує

Всеукраїнську програму «Демократична школа», в рамках якої заклад змінив традиційну форму проведення свята Першого дзвоника; облаштовані затишні місця відпочинку на перервах для учнів та вчителів; оновлено шкільний сайт.
Виховна система школи будується за ідеями козацької педагогіки, школа бере участь у проекті «Розвиток міжкультурної освіти в Україні» за підтримки Верховного комісару ОБСЄ, співпрацює з Міжнародним жіночим правозахисним центром «ЛаСтрада — Україна» та жіночою громадською організацією «Успішна жінка».

Козацький курінь «Джура» вже третій рік поспіль буде представляти наше місто на обласному етапі військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Вихованці гуртка «Джура» були переможцями обласних брейн-рингів «Унікальна Херсонщина», «Зимовий калейдоскоп». Другий рік в школі проводяться ІI відкриті туристичні змагання у закритому приміщенні на кубок пам’яті І.Максименка. Візитівкою школи є і єдиний у місті ансамбль ударно-музичних інструментів «Ритм». Цьогоріч учень школи Супрун Тимофій став переможцем обласної олімпіади з історії.
У закладі працює шкільна служба порозуміння «Проблем OFF», учні-медіатори створюють атмосферу миробудування в молодшому та підлітковому освітньому середовищі.

У ЗОШ № 5 (директор Ігор Деменко) визначальним напрямком діяльності було залучення учнів школи до участі у соціальних проектах. Ісаєва Дар’я, Фарина Аліна, Слободян Олександр, Кульков Єгор — єдина команда із Херсонської області, і одна із 50 шкіл України, які стали учасниками національного проекту Фонду братів Кличко «Zero Waste School» з впровадження культури сортування відходів у місцевих школах і громадах. Фарина Аліна здобула перемогу у двох конкурсах есе і стала учасницею республіканської школи громадянської і волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін» у м.Київ та фіналістом конкурсу «Моя майбутня професія: планування і розвиток» у м.Одеса. До числа учнів, які стали переможцями конкурсів обласного рівня увійшли — Філоненко Олександра та Стамбула Михайло.

ЗОШ № 6 (директор Галина Пінчук) — позиціонує себе як соціокультурний центр східної частини міста. В основу роботи школи покладено освітній проект «Виховний простір школи». У школі організовано волонтерський рух «ДоброДій», за сприяння якого у закладі було організовано чимало благодійних ярмарок та акцій на підтримку захисників України, вихованців міського центру ранньої реабілітації дітей-інвалідів. Колектив школи — активний учасник екологічної акції «Чистий двір — чисте місто». Школа працює над підвищенням іміджевих характеристик щодо надання якісних освітніх послуг через мандрівку-зустріч інтелекту, добра та розвитку майбутнього першокласника. Команда дівчат закладу стала переможцем обласних зональних змагань з волейболу.

Серед кращих учнів школи, які є переможцями обласного рівня, слід назвати Новік Дар’ю, Паламарчук Катерину, Шевчука Юрія, Терещенка Микиту, Єфіменко Марію.
Цього року школу на всю країну прославила учениця Покора Анастасія, яка не тільки перемогла у VІІІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі ім.Т.Шевченка, а й стала стипендіаткою Президента України.

Для Каховської гімназії (директор Олена Амєліна) визначальною завжди була і є якість надання освітніх послуг, яка підтверджується на всіх рівнях і напрямках. У здобутках учнів і вчителів закладу 6 перемог обласного рівня в олімпіадах з історії, географії, математики, англійської мови. Цього року гімназистки Савенко Анастасія та Суботіна Аліна вперше долучились до Всеукраїнської інтернет-олімпіади з географії, стали кращими та вибороли право участі у Всеукраїнському етапі. Дві перемоги Всеукраїнського рівня в олімпіадах з історії та географії в здобутках учениць Палагнюк Вікторії та Суботіної Аліни. Юні науковці отримали три призових місця на обласному етапі конкурсу-захисту МАН із зарубіжної літератури Майстренко Софія, з англійської мови Палагнюк Вікторія та з української мови Ковтун Анастасія; два призових місця на обласному рівні в конкурсі ім.Т. Шевченка та конкурсі ім.П.Яцика здобули Тороні Валерія, Бєльська Яна.

І знову гімназія підтвердила свою спеціалізацію як заклад з поглибленим вивченням іноземних мов. На рахунку — перші місця в області в олімпіаді з англійської мови у Савенко Анастасії та Волощук Ангеліни, а також перемога Ковтун Анастасії в програмі обміну майбутніх лідерів FLEX. Тож Анастасія отримала можливість на безкоштовне навчання в США протягом наступного навчального року.

Вже системно гімназистки Стукан Поліна та Круковська Дана стають першими в обласному інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини». А Майстренко Софія вдруге отримала гран-прі V обласного відкритого конкурсу творів у жанрі фантастики та фентезі «ФантФест» й диплом лауреата обласного конкурсу «Казки Херсонщини».
Лідери гімназії посіли І місце по Херсонській області в регіональному турі Всеукраїнського проекту «Відкривай Україну» та були учасником фіналу в Києві.

На XVIII відкритій регіональній конференції старшокласників «Модель ООН. Україна. Кривий Ріг — 2018» вже багато років Херсонщину представляє команда гімназії, цього року до її складу увійшли Ковтун Анастасія, Демченко Богдана, Зима Владислав, Набієв Орхан. Команда лідерів закладу здобула перемогу і у грі КВН серед шкіл міста.

Окрасою міста є зразкові вокальний та хореографічний ансамбль «Барвограй». Справжнє творче обличчя Каховки, талановиті, креативні, артистичні, перспективні юні вокалісти й танцюристи, які протягом 17 років неодноразово й успішно доводять, що є одними з найкращих в місті та області, мають результати на Всеукраїнському та міжнародному рівнях. Ведучі солісти ансамблів: Хавхун Даша, Манзік Єва, Арустамова Вікторія, Рахімова Ангеліна, Слота Маргарита, Шимон Данило, Корня Вероніка. Професіоналізм їх керівників став умовою народження відкритого творчого фестивалю-конкурсу «Палітра талантів».

Центр дитячої творчості (директор Ольга Литвиненко) — це творчий осередок зростання обдарованих вихованців, тут відкривають в кожній дитині душу творця, дають змогу пробудитися і розквітнути. Їх вихованці мають багато здобутків за цей рік. Хореографічні колективи неодноразові переможці у Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах, фестивалях; переможці обласних конкурсів також і гуртківці зразкової студії гуртка «Сувенір».

Неодноразовими переможцями обласних та всеукраїнських конкурсів образотворчого мистецтва є вихованці гуртка «Фантазія»: Власенко Анастасія, Василенко Катерина, Єфременко Анна, Плешанова Анастасія, Костюк Анастасія, Суханов Дмитро. Великим відкриттям у цьому навчальному році став гурток військово-патріотичної роботи «Сокіл». Завдяки творчій наполегливій праці керівника В.Пашинського було проведено безліч заходів та реалізовано проект «Школа виживання».

Станція юних натуралістів (директор Ольга Радіонова) працювала над розвитком екологічного молодіжного руху, створення контактного міні-зоопарку, як освітнього майданчика екологічної освіти в місті. Юні натуралісти стали переможцями обласних екологічних конкурсів, серед них: Дзюбенко Ольга, Філоненко Олександра (гурток «Основи наукових досліджень»), Щербанюк Софія (гурток «Фітодизайн»). Юні натуралісти тісно співпрацювали із юними техніками, громадськими організаціями, Каховським центром надання вторинної правової допомоги, реалізуючи проект «Школа правознавців».

Станція юних техніків (директор Олена Сушко) підвищила рейтинг закладу шляхом відкриття нових сучасних гуртків 3D моделювання; поповнено бібліотеку власних авторських наробок, створено власну сторінку у Facebook, де постійно поширюються педагогічні інновації, йде обмін досвідом з колегами. Вперше за багато років оновлено технічну базу закладу, що дало можливість створити для вихованців на базі всіх гуртків сприятливу атмосферу для виконання творчих завдань, проектної, науково-дослідницької діяльності. Як результат — перемоги вихованців в обласних конкурсах технічного напрямку: Безбородого Павла, Глянського Максима (гурток радіоелектроніки), Черняєва Владислава (гурток юних винахідників), Терещенка Нікіти (гурток судномоделювання), Єпіхіної Софії (гурток моделювання іграшок-сувенірів).

Дитячо-юнацька спортивна школа (директор Віктор Чухрай) ставить перед собою завдання виховання свідомого ставлення до здоров’я як найвищої соціальної цінності, формування засад здорового способу життя, збереження та зміцнення фізичного і психічного здоров’я вихованців. У цьому навчальному році вихованці ДЮСШ узяли участь у 70 змаганнях міського рівня, 103 — обласного, 35 — всеукраїнського рівня. Серед кращих юних спортсменів Ніколюк Марко — чемпіон України з тенісу, Жуков Олександр, Парінцев Дмитро — переможці всеукраїнських та міжнародних змагань з тенісу, Соловйова Юлія, Осіння Дарина — чемпіони області з легкої атлетики, Немерець Аліна — срібний призер чемпіонату Європи з таеквон-до.
За кожним учнем, вихованцем, колективом стоїть щоденна кропітка робота вчителя, тренера, керівника гуртка, наставника та підтримка батьків. Тож на серпневій конференції грошовими преміями та цінними подарунками будуть відзначені педагоги, які сумлінно працюють задля виховання нашого гідного майбутнього.

Й на останок хочеться висловити слова вдячності за належну увагу та підтримку у розвитку здібностей наших дітей міському голові Андрію Дяченку та депутатському корпусу обласної і міської рад. Завдячуючи цьому, щороку видатки на реалізацію міської програми «Обдарована дитина» збільшуються в рази, мільйони гривень виділяються на покращення умов навчання, придбання нового навчального обладнання, ремонти класів та спортивних об’єктів. І ця тенденція тільки збільшується. Неоціненною є допомога народного депутата України Сергія Хланя у залученні з державного бюджету 3,5 млн. грн. на поліпшення матеріальної бази наших навчальних закладів наприкінці минулого року.
Тож спільними зусиллями торуємо шлях у справі виховання гідного майбутнього нашої країни!

Михайло Гончар, начальник відділу освіти міської ради, кандидат педагогічних наук.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest