О. Князєв – кандидат наук

На Асканійській сільськогосподарській  дослідній станції, яку очолює почесний член Національної академії аграрних наук Віра Найдьонова,  трудиться злагоджений колектив. Мабуть, в жодному з господарств  Херсонщини  немає такої кількості  вчених, як в ДП ДГ “Асканійське”: 3 кандидати, 9 аспірантів. Вони  впроваджують нову техніку і новітні технології, ведуть селекційну роботу. А недавно головний інженер підприємства Олександр КНЯЗЄВ, успішно захистив  кандидатську дисертацію “Вдосконалення технологічних процесів  механічної обробки стебел трости  льону олійного”.
– Олександре  Володимировичу, яка мета вашої наукової розвідки?
– Льон – це культура, яку вирощують з метою отримання насіння, а солома спалюється. Але ж це цінна сировина, яку можна  переробляти на целюлозу і текстиль.
Посіви олійного льону  по Україні  становлять  близько 70 тисяч гектарів, тільки в Херсонській  області їх близько 15 тисяч.
За моїми підрахунками, щороку спалюється близько 120 тисяч тонн соломи олійного льону. Цієї кількості  достатньо, щоб завантажити  роботою фабрики у три змін.
– Як проходив захист? Дуже хвилювалися?
– Звичайно! Уявіть собі:  вчена рада з 17 чоловік на  чолі з проректором  Херсонського національного технічного університету Георгієм Сарибековим. І кожен з них ставить одне-два питання. Та ще  зауваження опонентів:  відповідав також і на їхні  запитання. Як  бачите, успішно.
– Чи є намір  розробляти цю тему далі?
– Так, я хочу захистити докторську  дисертацію, щоб довести:  не лише льон-довгунець, а  й льон олійний може бути  прекрасною сировиною для виробництва текстилю. Проведені мною  дослідження 9 сортів показали, що найкраще для цього підходить український сорт “дебют”, який забезпечує  з соломи  30% текстилю.
– Бажаємо успіху!

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest