БЮЛЮТЕНЬ В РУКАХ, ЩО ДАЛІ?

Нагадуємо всім громадянам, які мають право голосу, про те, що потрібно зробити,
щоб реалізувати своє право 21 липня обрати парламент держави.

ЗА ЯКОЮ СИСТЕМОЮ УКРАЇНЦІ ОБИРАТИМУТЬ ПАРЛАМЕНТ?
Вибори здійснюються за змішаною (пропорційно-­мажоритарною) системою: 225 депутатів обираються за пропорційною системою в загальнодержавному виборчому окрузі за списками політичних партій, решта 225 депутатів обираються за мажоритарною системою в одномандатних округах. Таким чином, виборці отримають два бюлетені.

У виборчому бюлетені для голосування в загальнодержавному окрузі виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті проти назви партії, за яку він голосує.
У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти прізвища кандидата в депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата в депутати.
Виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам. У разі якщо ви, заповнюючи бюлетень, допустили помилку, можна звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати інший бюлетень для голосування.

У разі, якщо в день голосування з’ясується, що за вас вже проголосували, отримати бюлетень уже неможливо. У такій ситуації необхідно: звернутися до спостерігача з вимогою скласти акт про порушення; самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою на дії члена комісії, який незаконно видав бюлетень іншій особі; звернутися із заявою про злочин в міліцію, які чергують біля ділянки.

Що брати з собою на вибори?
Для того аби отримати виборчий бюлетень на дільниці, достатньо паспорта (без різниці, у вигляді книжечки чи картки). Підійде і видане тимчасове посвідчення громадянина України. А для військовослужбовців строкової служби можна показати військовий квиток.
Зверни увагу!
 Видавати бюлетені може лише член виборчої комісії, наділений таким правом.
 У бюлетені не може бути жодних заповнень чи відміток, додаткових позначок чи символів.

КОЛИ ЗАКІНЧИТЬСЯ АГІТАЦІЯ?
18 липня — останній день, коли соціологи можуть публікувати результати опитувань щодо виборів і рейтингів партій і кандидатів. 19 липня — останній день виборчої агітації. 20 липня — день тиші перед виборами, коли повинна бути припинена вся агітація і зняті політичні плакати. Голосування відбудеться 21 липня і триватиме з 8.00 до 20.00.

ПЕВНІ ЗАБОРОНИ
Не фотографуй. Ти можеш дозволити собі селфі біля дільниці, відзвітувати перед підписниками про вдале голосування, але пам’ятай: жодних фото у кабінці.

Не агітуй. Навіть якщо у тебе є крута футболка з портретом твого кандидата. Не радь іншим, за кого голосувати. Не заходь до кабіни разом з іншими особами. Не винось бюлетень за межі дільниці.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest