Денний центр для дітей у Зеленопідській громаді. Перші кроки

Якщо громада не дбає про дітей — вона не має майбутнього. Ті, хто не чує дитячого голосу, не мають жодного зиску будувати чи створювати. Та у Каховському районі є ті, кому не байдужі дитячі долі. Найближчим часом на території району створюватимуть два денні центри для дітей. Пілотним стане проект у Зеленому Поді, восени продовжать практику у селі Коробки.
У п’ятницю, 21 червня, відбулась перша робоча зустріч з питання розвитку та реалізації ефективних місцевих соціальних послуг. Зокрема, мова йшла про створення денного центру для дітей у Зеленопідській громаді.

Цьому заходу передували ряд коротких одноденних акцій із залученням різноманітних спеціалістів для роботи із дітьми. У такий спосіб громадська організація «Рідна земля» та благодійний фонд «Мій дім» показали свої рішучі наміри розпочати співпрацю із громадою.
У дружній атмосфері за «круглим» столом зібрались представники громадськості Зеленого Поду, села Коробки, представники ГО «Рідна земля», БФ «Мій дім», активні мешканці сіл, спеціалісти з питань соціального захисту, відділів культури, представники духовенства. Учасники заходу обговорили конкретні кроки щодо оцінки соціальних потреб громади та створення у них чітких послуг та механізмів їх задоволення.

«Сьогодні країна будується з громад, оцих сіл та людей. Те, що стосується дитинства, дітей і родин — надважлива проблема. Одна з причин зниження дитячого населення — це не отримання родинами тих послуг, що допомагали б їм розвиватися. Люди бояться народжувати дітей: не мають стабільності та підтримки. Перед Україною нині велика загроза: щороку зменшується кількість населення до 400 тисяч людей. Вчені говорять, що так нація і зникає. Але я вірю, що все велике починається з маленького. Тут, у сільській місцевості, в наших громадах ми можемо змінити цю ситуацію. Яким чином? Приділити більше уваги дітям, родинам, — витокам суспільства. Ця увагу має бути комплексна. Ні, не формальна, бюрократична. Щоб нам щось змінити для себе і своїх людей, ми маємо зробити це самі, спираючись на власний досвід, знання, сповнюючи свою роботу енергією, любов’ю та життям», — зауважив під час зустрічі голова благодійного фонду «Мій дім» Юрій Маринчак.

Проблема скорочення дитячого населення в Україні вражає. Так, з 14 мільйонів у 90-х роках чисельність дітей зменшилась вдвічі, до 7 мільйонів у 2019 році. Цифри говорять й про те, що 600 тисяч з цих дітей живуть у сім’ях із складними життєвими обставинами.
На щастя, Зелений Під — амбітна, відкрита до нових проектів громада. Саме тому спільний пілотний проект ГО «Рідна земля» та БФ «Мій дім» у Каховському районі запрацює в цій місцині. Адже сільська рада, на чолі із головою Галиною Лобунько, та мешканці готові підтримати ініціативи, спрямовані на захист людей, зокрема малечі.

Мета проекту — почути голос дитини, дізнатися та задовільнити її потреби й потреби цілої сім’ї. Денний центр — дуже проста і не дорога, але дуже ефективна форма взаємодії із населенням через дітей. Але є одна важлива особливість: центр не може бути розрахований на 100 дітей. Проект передбачає індивідуальне спілкування, близькі стосунки та дотичність до життя мешканців.
Чому сучасне суспільство потребує такої уваги? Сучасні молоді батьки — це ті, хто вже народився у незалежній Україні. Але нічого, по суті, не змінилось із радянських часів, проблеми ті самі: брак уваги, фінансування.

Держава перетягнула на себе забагато обов’язків. У зв’язку із чим ми й досі продовжуємо зустрічатись із батьківською безвідповідальністю.
Хто сьогодні отримує дотації та підтримку? Кошти йдуть до неблагополучних родин, на народженні дітей масово організовують сумнівні заробітки. В той самий час, родини, які гарно піклуються про своїх дітей, розвивають їх, заробляють кошти, — залишаються поза увагою держави.
У ще гіршому випадку податки йдуть на фінансування інтернатних закладів. Інтернати виживають особистість: там де все спільне, немає нічого індивідуального. А, отже, у дітей, які там виростають немає відповідальності. «Нехай хтось інший», — гасло на все життя, сподівання на колективне щось.

Тож, у Зеленому Поді зібралась команда однодумців, яка прагне аби всі діти в громаді жили в благополучних сім’ях та спроможному середовищі. Працюватимуть у 4-х напрямах: благополучні, неблагополучні та сім’ї у складних життєвих обставинах, а також люди похилого віку.
Головне завдання — запровадити якісні соціальні послуги на території громади, які відповідатимуть потребам мешканців.

Олександра СЄРОВА.

Дякуємо за відгук!