КЕРІВНИЦТВО КАХОВКИ ХОЧЕ СКОРИСТАТИСЯ ПРОБЛЕМАМИ ЛЮБИМІВСЬКОЇ ГРОМАДИ, ЩОБ ОБ’ЄДНАТИ СЕЛА НАВКОЛО СЕБЕ

«Врешті-­решт, Каховка об’єднається в ОТГ з Любимівкою та Малокаховкою», — 5 серпня написав на своїй сторінці в Фейсбук міський голова Каховки Андрій Дяченко.

Він уже виступав з подібною ініціативою декілька років тому, але села вирішили йти своїм шляхом: Любимівка, створивши власне об’єднання, а Малокаховка, залишившись у складі району. Причиною, через яку очільник Каховки згадав про старі плани, стала заява депутатів Каїрського старостинського округу про спробу виходу зі складу Любимівської об’єднаної територіальної громади.

З відповідною заявою вони звернулися до голови Херсонської облдержадміністрації Юрія Гусєва, в якій просять його підтримати звернення до Кабміну і Верховної Ради з проханням розробити порядок виходу сіл зі складу ОТГ. За їх словами, жителі Каїр від початку були проти об’єднання з Любимівкою через значну віддаленість від центру громади (30 км.) та історичну наближеність до Горностаївки.

Як ми бачимо, перспективу створення Каховської ОТГ, озвучену А.Дяченком, ставить під сумнів не тільки відсутність процедури виходу сіл з об’єднаних громад, а й можливий опір населення щодо об’єднання з нашим містом. Хоча, територіально, і Любимівка, і Малокаховка вже давно «зрослися» з Каховкою.

Голова ЛЮБИМІВСЬкої ОТГ Сергій Коновалов також вважає передчасними заяви А.Дяченка. За його словами, лист, направлений голові ОДА від імені жителів Каїр – всього лише особиста думка невеликої групи місцевих депутатів. Перспективний план, на який посилається керманич Каховки, буде ще доопрацьовуватися і остаточний його вигляд ми побачимо не раніше вересня.
На даний момент створено робочу групу, яка займається цим питанням. Крім того, як стверджує Сергій Васильович, при доопрацюванні плану, в першу чергу будуть враховані думки представників усіх громад нашої області.

Повертаючись до ідеї Каховської ОТГ, пан Дяченко відзначає як плюси, так і мінуси подібного об’єднання. «Каховці не дуже й вигідно об’єднуватися з селами. Оскільки розподіл бюджету буде пропорційним, місто буде підтягувати села під свій рівень. Любимівка та Малокаховка отримають набагато більше грошей на розвиток інфраструктури, ніж вони мають зараз. А Каховка, можливо, навіть втратить. Але є плюси для всіх. Об’єднавшись, ми зробимо загальне транспортне сполучення для зручності жителів громади. Також ми зможемо претендувати на участь в державних і грантових програмах підтримки громад, а це: нові дороги, реновація соціальних об’єктів і створення робочих місць», – підсумував міський голова на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.

Незважаючи на це і А.Дяченко, і С.Коновалов сходяться в думці, що остаточне рішення при будь-­якому об’єднанні будуть приймати не депутати і голови, а – люди.

Сергій МАКОГОН.

Дякуємо за відгук!