ЦЕНТРАЛЬНУ ПЛОЩУ МІСТА ЗА НИНІШНЬОЇ ВЛАДИ МИ, ШВИДШЕ ЗА ВСЕ, НЕ ПОБАЧИМО

Принаймні всі кроки, що приймає діюча влада, щоб “пришвидшити” продовження робіт, схоже, можуть лише відтермінувати реконструкцію. Наразі площу (на фото вгорі), що обіцяли завершити ще наприкінці 2019 року, зможуть продовжити ремонтувати хіба що восени 2020 року. А там і до виборів рукою подати.

Як ми писали раніше, 29 травня Антимонопольний комітет задовольнив другу скаргу підприємниці Ольги Краковецької до каховського КП «КТП». І скасував рішення «КТП» про визначення ТОВ «Формат-­Сервіс» переможцем тендеру з реконструкції центральної площі міста біля районного будинку культури.
Попередня скарга, яку АМКУ задовольнив на користь підприємиці призвів до того, що місто просто вирішило скасувати тендер та оголосити новий, проте і в цей раз наступило на ті ж граблі.

Друга ж скарга була викликана тим, що комунальники відмовилися визнавати переможцем тендеру підприємця, що пропонував завершити реконструкцію на 1 млн. грн. дешевше, ніж ТОВ «Формат-­Сервіс», повязаний з одним з депутатів міськради від “Радикальної партії” Віктором Амеліним. Саме з цією фірмою чомусь вирішили заключити договір комунальники. Як ми вже зазначили, АМКУ скаргу задовольнив, але міськрада знову вирішила дискримінувати підприємицю та оголосила про намір заключити договір вже з фірмою “Ідеал-­Буд”, яка до того виконувала підряди в будівлі Каховської міськради, проводячи ремонт санвузлів.

Згідно інформації на сайті держзакупівель переможцем фірму визнали 16 червня, повідомивши про намір укласти з нею договір на 2,9 млн. грн.

Цілком зрозуміло, що підприємиця Краковецька 24 червня знову вирішила звернутися до АМКУ. Що цікаво, у своїй скарзі вона зазначає, що дискваліфікувати повинні були не її, а якраз ПП «ІДЕАЛ-БУД», адже надана ними документація не відповідає умовам тендеру. Зокрема, згідно прикріплених документів площу вони збираються закінчувати силами лише трьох робітників: бетонщика, укладальника плитки та шпаклювальника. Крім того, в документах цього підрядника також містяться недоліки, за які раніше дискваліфікували ТОВ «Формат-­Сервіс», тож в чому логіка підписувати договір, який швидше за все відхилять за такою ж схемою, як і попередній, не зовсім зрозуміло.

Повертаючись до глобального розуміння цього, здавалось би безкінечного процесу реконструкції, не можна не згадати й про “першу жертву” міської влади – ТОВ “Левміськбуд”. Це найперша фірма, що мала необережність спробувати попрацювати з Каховською владою восени 2019 року. Тоді підприємець навіть встиг демонтувати на площі стару плитку. Але згодом керівник цієї компанії відмовився виконувати роботи.

Як тоді коментували ситуацію представники міськради, фірма вимагала від міста сплати 500 тис. грн. авансу:
- Але вона навіть цього не заслужила. Крім того, бували прецеденти, коли фірма-­забудовник бере аванс і потім зникає з кінцями. Я знаю щонайменше один подібний випадок в Харкові. Ми постараємося поговорити з представниками «Левміськбуду», щоб зрозуміти їх плани по реконструкції площі,  – казав тоді перший заступник міського голови.

Крім того чиновники, як і міський голова неодноразово наголошували, що не довіряють фірмі, яка до цього не мала жодних великих бюджетних контрактів. Й дійсно, якщо поглянути на дані системи «Youcountrol», активність «Левміськбуду» розпочалась з 2019 року.

Серед інших причин до розірвання договору називали те, що фірма не встигне завершити роботи до 31 грудня 2019 року, як прописано у контракті і тоді міськраді доведеться подавати на неї до суду: “і все диво з переритими площею в центрі міста може залишитися до наступного літа”, - коментував тоді чиновник.

Авжеж, знаючи, чим все закінчиться, смішно читати коментарі того часу. Але ще смішніше стає, якщо прослідкувати подальший розвиток «Левміськбуду, з яким через чиюсь манію чи патологічну недовіру розірвали договір.

Повертаючись до даних «Youcountrol», «Левміськбуд» після невдалого досвіду з Каховкою, у 2019 році встигла перемогти в закупівлях майже на 15 млн. грн. (за весь час на 24 млн. грн.) Але нас цікавить не сам факт перемог, а кількість скарг та виконаних робіт. Відомостей про те, що хтось залишився незадоволений роботою фірми, ми не знайшли, зате знайшли приклади успішної співпраці з місцевими органами влади.

Так, для прикладу виконаних робіт можна поглянути на реконструкцію спортивного майданчику для міні- футболу зі штучним покриттям на території ОЗНВК «Чаплинська школа-­гімназія» за 1 млн. 545,83 тис. грн., який розпочали у листопаді 2019 року та вже 28 грудня 2019 року урочисто відкрили (на фото в центрі – голова Чаплинської ОТГ О.Фаустов).
Як приклад можна привести й співпрацю з Департаментом будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації, на замовлення яких будують дві амбулаторії майже по 6 млн. грн. кожна у в смт Біла Криниця та смт Калинівське Великоолександрівського району.

Тож, хто затягує реконструкцію та чи зможе діюча влада своєю “послідовною” позицією завершити реконструкцію? ДумайТе.

Дякуємо за відгук!