Просто роби, що можеш

Часто ми можемо чекати якихось поліпшень, що хтось прийде і зробить наше життя кращим. Я впевнений, що все залежить саме від нас самих. Тому, якщо я хочу щось змінювати, то просто беру і роблю це. Можна чекати на великі ресурси, на благовоління «дяді чиновника», на підтримку благодійника і так до нескінченності чекати та чекати чогось чи когось, так і не почавши. Тому я вирішив просто робити те, що в моїх можливостях.

Про особисті прийоми

Більше десяти років постійно працює моя громадська приймальня. В ній з жителями нашого міста і району працюють професійний юрист і спеціаліст. Усі консультації, робота з вашими зверненнями та пропозиціями є абсолютно безкоштовною. До приймальні надходить дуже багато звернень, як індивідуальних, так і колективних, що стосуються житлових питань, питань медичної допомоги, соціального захисту та пенсійного забезпечення, забезпечення законності та правопорядку, сімейних проблем, працевлаштування, комунально-­побутових проблем, благоустрою тощо.

Наприклад, тільки у 2019 році до нас надійшло 613 звернень і вже більше 100 в поточному. Значну частину звернень нам вдається вирішувати позитивно. Іноді людям, особливо одиноким, літнім, потрібні просто підтримка та уважне ставлення. Вислуховуємо, щось радимо, вирішуємо в межах своїх повноважень, іноді з’ясовується, що їм потрібно було просто з кимось поговорити. І на це теж потрібен час.

Звичайно, найчастіше до мене звертаються люди, яким конче потрібна матеріальна допомога. Просять допомогу на лікування, оперативне втручання, та виходу зі скрутного становища, адже доходи у значної частини населення невисокі, а лікування дорожчає з кожним місяцем. На жаль, не в нашій волі глобально вплинути на цю проблему, адже вона стосується не тільки нашого міста, але разом з помічниками, з колегами-­депутатами, в кожному конкретному випадку визначаємо, чим можемо допомогти. Через обласні програми нам вдалося позитивно вирішити вже декілька сотень таких заяв.

Про роботу з колективами

Гарно, що з роками нашої успішної робити щодо вирішення питань мешканців, до нас почали все частіше приходити зі зверненнями від бюджетних установ міста (школи, дитячі садки, заклади медицини, спорту, культури, тощо) і колективними зверненнями громадян. Тобто в людей є довіра до нас, а це свідчить про розуміння особистої відповідальності громадян не лише за свою квартиру чи будинок, а й за під’їзд, двір, вулицю, місто.

Так, наприклад, мені вдалося вирішити питання фінансування капітального ремонту спортивних залів першої та третьої шкіл, будівництво спортивних майданчиків в четвертій, першій та третій школах. Неодноразово я добивався збільшення обсягу медичної субвенції з державного бюджету для Каховської ЦРЛ для своєчасної виплати заробітної плати. А в цьому році – субвенції з обласного бюджету для придбання медичного обладнання. Не раз залучав підтримку для наших каховських проектів по утепленню дитячих садків за рахунок коштів обласного конкурсу проектів та багато чого іншого.

Щодо роботи з колективними зверненнями громадян, тут у нас також чималий спектр роботи по залученню коштів на виконання тих чи інших робіт. Наприклад, у минулому році до приймальні надійшли колективні звернення від мешканців багатоповерхівок, які просили посприяти в облаштуванні ігрових дитячих майданчиків на прилеглій території. Завдяки злагодженій роботі з міськими депутатами вдалось передбачити кошти у місцевому бюджеті та облаштувати майданчики у дворах будинків по вул.Миру,8, 417-Стрілкової Дивізії, 63, Першотравневій, 27 та по вул. Пушкіна, 67. В поточному році вже надійшли колективні звернення від мешканців будинків по вул.Мелітопольська, 36 та від мешканців по вул.Миру щодо сприяння у виділенні коштів з бюджету на облаштування ігрових майданчиків для дітлахів.

Також надходить багато колективних звернень, щодо ремонту доріг у приватному секторі та прибудинкових територіях, в яких створено ОСББ. У поточному році до приймальні надійшли колективні звернення від мешканців вулиці Кобзарської, Мелітопольської, Пушкіна та Слобідської. А в минулому році нам вдалося, за рахунок коштів місцевого бюджету, за зверненнями громадян відремонтувати дороги по вул.Миру, перехрестя вул. Пархоменка та Сагайдачного та інші. В поточному році, за моєї ініціативи, за рахунок коштів обласного бюджету були відремонтовані дороги по вул. Портовій, Тургенєва і Комінтерна.

Звертаються і щодо ремонту покрівель. Наприклад нещодавно надійшло звернення від мешканців ОСББ по вул.Пушкіна,71, які просять посприяти у виділенні коштів з бюджету на ремонт покрівлі. А в минулому році за таким же колективним зверненням, вдалось передбачити кошти на ремонт покрівлі для мешканців будинку по вул.Ворошилова, 26.

Окрема категорія звернень це наші громадські організації, спортивні секції, молодіжні ініціативи, волонтерські та благодійні заходи. Тут ми завжди намагаємось вирішити питання на всі сто відсотків. Адже в більшій мірі ці звернення стосуються дітей, соціальних категорій та вкрай актуальних і важливих питань життєдіяльності нашого міста та району.

Окремо хочу зазначити, що багато звернень надходить до приймальні на бездіяльність правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування щодо неналежного виконання ними свої обов’язків. Вимушені писати скарги до прокуратури та змушувати їх працювати. Наразі побільшало скарг щодо нецільового використання бюджетних коштів, нарахування занадто високих заробітних плат посадовцями міста та району. З цього приводу подаються відповідні заяви до правоохоронних та антикорупційних органів з вимогою здійснити відповідні заходи впливу.

Все це тільки невелика кількість питань, як приклад того, що і як вдається вирішувати по основним напрямках роботи з громадянами та колективами. Отже, той хто звертається, отримує допомогу. Я завжди відкритий до співпраці з громадою і готовий до відкритого здорового діалогу з вами. Приймальна працює щоденно у робочі дні з 9.00 до 17.00 з перервою на обід.

Знаходимось ми по вул. В.Куликовська, 91 (будівля Укртелекому), на другому поверсі, вхід з двору. Також можна звернутись за телефоном 066 571 66 60.

Така моя депутатська діяльність є постійною, а не від виборів до виборів, як це часто буває. Працюємо ми на громадських засадах, що вимагає додаткового часу та зусиль, а іноді й нервів. При цьому впевнений, що не дарма – платою є вдячна усмішка молодої родини, радісні оченята малечі, зворушливе «спасибі» пенсіонера, довіра людей рідного міста, яке зміниться на краще тільки нашими спільними зусиллями!

Павло Філіпчук, депутат Херсонської обласної ради.

Дякуємо за відгук!