Будівлю Каховського професійного ліцею сфери послуг передадуть громаді?

Обговорюється ідея щодо створення на його базі нового ліцею.

Будівлю Каховського професійного ліцею сфери послуг, ймовірно, передадуть місцевій громаді. Про це “Новому дню” розповіла начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Юшко.

— Сам заклад уже в цьому році буде реорганізовано, а набір учнів до нього — припинено. В системі профтехосвіти цей ліцей існувати більше не буде. Проте ми зацікавлені зберегти його майно. Керівництво Каховки вже заявило про готовність забрати його до своєї комунальної власності. Проте говорити щось конкретно поки зарано, адже потрібно визначитись, яким чином громада буде використовувати цю будівлю. Можливо, вона створить у ній профільний ліцей. Зараз міськрада готує свої пропозиції, які ми обов’язково будемо обговорювати і визначатися вже остаточно, — прокоментувала вона.

Каховський професійний ліцей сфери послуг заснували в 1969 році як філіал Херсонського учбово-виробничого комбінату обласного управління побутового обслуговування. У 1986 році він отримав статус самостійного професійно-технічного закладу. В ньому можна отримати професії кравця, перукаря, манікюрника. Проте через наміри реорганізувати заклад, набір учнів до нього в цьому році припинили і почали скорочення працівників.

Нагадаємо, що торік у сусідній Новій Каховці вирішили ліквідувати загальноосвітню школу №4 і передати її техніко-економічному ліцею, на базі якого згодом планують створити академічний ліцей.

Відповідно до Закону України “Про повну загальну середню освіту” вся державна система загальної середньої освіти має бути розділена на 3 рівні: початковий (з 1 по 4 клас), базовий (з 5 по 9 клас) і профільний (10-12 класи). Заклади освіти базового рівня трансформуються в гімназії, а профільного рівня — в ліцеї. При цьому, ліцеї планується створити двох типів: академічні та професійні. Тобто, після 9 класу невдовзі у школярів буде вибір: або поступати в 10 клас, але вже до лцією, або піти вчитися до ПТУ або коледжу.

Олег БАТУРІН.

Дякуємо за відгук!