Через борги по зарплаті з каховського підприємства масово звільняються працівники

Завод заборгував 22,4 млн гривень.

Біля 80 співробітників ПрАТ “Каховський завод електрозварювального устаткування” подали заяви про звільнення. Причина — тривала невиплата заробітної плати. Таку інформацію озвучив на засіданні виконавчого комітету Каховської міськради 16 лютого голова правління ПрАТ “КЗЕЗУ”, Герой України Ярослав Микитин.

– Ситуація не є надзвичайною. Виникла вона через допущення помилки нашим фінансовим директором у першому кварталі 2020 року. Внаслідок цього підприємство залишилось без обігових коштів. Трохи виправити ситуацію і відновити виплату зарплати ми змогли десь з квітня і минулий рік загалом ми спрацювали з плюсом. Проте виплачувати зарплату в повній мірі ми не змогли. Думаю, протягом лютого ситуація стабілізується і десь до травня 2021 року, до Великодня, ми повернемо людям борги, – заявив він.

За словами начальника управління праці та соцзахисту населення міськради Андрія Скрипніченка, на “КЗЕЗУ” з року в рік виникає заборгованість по зарплаті. Востаннє затримувати виплати на підприємстві почали ще в березні 2020 року. 1 січня 2021 року загальний борг по зарплаті становив 15,3 млн грн, а станом на 16 лютого збільшився до 22,4 млн грн.

– Це питання неодноразово розглядалось на всіх рівнях. Щодо невиплати зарплати на заводі є вже припис Держпраці. Але він, на жаль, не виконується, – пояснив Андрій Скрипніченко.

 Хочу запевнити, що завод не помирає, не помирав і помирати не буде. Також я ніколи не виправдовувався і виправдовуватися не збираюсь. Ми робимо для України і для світу дуже багато. Ми дуже серйозно працюємо над тим, щоб поповнити обігові кошти. А вже в цьому році ми уклали договорів приблизно на 600 млн грн. Це орієнтовно в 2,3-2,4 рази більше, ніж у нас було торік. Зокрема, маємо дуже велике замовлення від “Укрзалізниці” і договір на експорт, що перевищує 2 млн євро. Все це ми повинні виконати. Для цього ми найматимемо нових працівників. Бо, на жаль, хтось запустив чутки, що з “КЗЕЗУ” треба звільнятися. Це була погана послуга для підприємства, що спричинила відтік кадрів, – додав Ярослав Микитин.

“ЗАВОД НЕ ПОМИРАЄ, НЕ ПОМИРАВ І ПОМИРАТИ НЕ БУДЕ“

Як розповів голова правління ПрАТ “КЗЕЗУ”, середній вік працівників підприємства станом на листопад 2020 року — 47 років. Середня місячна зарплата – “трошки більше 10 тисяч гривень”. Останні виплати зарплати працівникам робили в жовтні-листопаді 2020 року.

 Проте ми намагаємося щомісяця сплачувати аванс у 4-5 тис. грн, щоб хоч якось підтримати людей. І зараз думаємо, як вийти з ситуації, – підкреслив Ярослав Микитин.

Нагадаємо, що Каховська міськрада в січні озвучувала, з посиланням на керівництво підприємства, зовсім іншу причину виникнення заборгованості на ПрАТ “КЗЕЗУ”. “Борги виникли через затримки оплат покупців за поставлену продукцію, що призвело до затримки в оплаті матеріалів і комплектуючих, необхідних для виробництва готової продукції по наступним контрактам. Також спалах COVID-19 та вжитті урядом України карантинні та обмежувальні заходи спричинили негативний фінансово-економічний вплив на діяльність підприємства та його контрагентів”, – 

“КЗЕЗУ” — одне з найбільших підприємств Каховки. Воно розробляє та випускає електрозварювальне устаткування і колійну техніку.

4 thoughts on “Через борги по зарплаті з каховського підприємства масово звільняються працівники

  • Дарья Лив
    16.02.2021 о 16:56
    Permalink

    Это кто такой аванс ежемесячно получает??? Вот уж не правда

    Відповідь
  • Gregor Mac
    16.02.2021 о 17:21
    Permalink

    ….Середня місячна зарплата – “трошки більше 10 тисяч гривень”. Останні виплати зарплати працівникам робили в жовтні-листопаді 2020 року…. Все на минималке кроме начальства!

    Відповідь
  • Марина Муравская
    16.02.2021 о 17:27
    Permalink

    Микитин ты не боишься в аду гореть за свой обман?

    Відповідь

Дякуємо за відгук!