Ексклюзивні килими ручної роботи у каховці

Ткацтво здавна відоме в Україні, воно було важливим ремеслом для кожної української родини. Майстрині на станках виготовляли рушники, налавники, доріжки та килими. Основним матеріалом для ткацтва були льон, коноплі та вовна. Оздоблювали вироби різноманітними орнаментами. Але з часом ткацька традиція в українському селі майже зникла, хіба що залишилися майстрині у західних областях України.

Vandra Rugs — унікальне підприємство, про яке, напевно, більше знають за кордоном, ніж в Україні. Далеко не всім мешканцям Каховки відомо, що шведсько-­українське ткацьке ательє, яке знаходиться у місті, виготовляє ексклюзивні килими ручної роботи з вовни, льону та бавовни.

Як все починалося

Мешканка Любимівки Лариса Боден загорілася ідеєю знайти постійний бізнес для місцевих жінок, більшість з яких у зимовий період залишалася без заробітку (влітку та восени вони були зайняті на сезонних роботах у полях). Поділилася своєю задумкою зі знайомими у Швеції, де це ремесло ще живе. Так виникла ідея відродити скандинавське ткацтво в Україні.

Ткацьке ательє «Vandra Rugs » було засновано в 2006 році у Каховці. Зі Швеції привезли перші ручні станки. Навчати українських жінок особливостям техніки ткацтва приїхала досвідчена швецька ткаля Лайла Ерікссон. Згодом декілька українок їздили на навчання до Швеції. Так почалася історія фабрики…

сьогодні ж на виробництві працює 24 особи, а замовлення на вироби надходять з різних країн світу.

Виробництво килимів

Протягом 15 років основним принципом бізнесу було і залишається максимальне задоволення потреб клієнтів. Кожен виріб — ексклюзивний, виготовляється на індивідуальне замовлення. Появі килима передує довга кропітка робота. Спочатку приймається замовлення від клієнта, підбирається матеріал, узгоджуються кольори, виготовляється зразок, який відправляється на затвердження замовнику і тільки після схвалення, власне, починається виготовлення самого виробу. В основному замовлення надходять з-за кордону, оскільки український покупець ще не готовий до такого продукту. Коштують килими недешево, і це зрозуміло, адже для їхнього виготовлення використовується тільки натуральна високоякісна сировина — бавовна, шерсть, фетр, льон.

Крім цього на ціну килимів впливає й те, що всі етапи відбуваються вручну. Українські ткалі починали працювати, як вже згадувалося, на ручних станках. Згодом місцевий майстер Олександр Масловський вдосконалив їх компресором, що дало можливість краще забивати полотно. Всю іншу роботу, починаючи від набирання основи на станок до підшивання країв виробів, ткалі виконують вручну. У середньому на виготовлення одного килима йде близько 5–6 тижнів після отримання замовлення, залежно від розміру, матеріалу, узору (наприклад, якщо це складний дизайнерський килим, ткалі можуть робити в день не більше 5–7 см…).

Зараз на виробництві всього 12 станків: найменший — 1,5 метри (для виготовлення зразків), найбільший — 8 метрів, який зібрав той самий умілець — Олександр Масловський. А частини до велетенського станка виготовили на КЕМЗ, за кресленнями Олександра. До речі, каховський завод виконав ще одне замовлення для ательє — прилад для намотування металевих ниток. Ось вже років 2–3 в тренді килими з металевим блиском. Перше замовлення на килим з парчею отримали від модельєра Ірини Каравай, а вже минулого року було близько десяти схожих замовлень. Тож у такому пристрої була виробнича необхідність.

Ескізи для килимів зазвичай створюють імениті дизайнери, такі як Амі Катц, Ларс Нільсон, Єва Шильц. Часом клієнти просять реалізувати власні ідеї. Сьогодні ексклюзивні українські килими компанія експортує у Швецію, Австрію, Англію, Італію, Германію, США, Нідерланди.

Що змінилося за останній рік

— Змінюється все достатньо швидко. Єдине, що залишається незмінним, не дивлячись ні на що, — зазначає Лариса Боден, — це те, що наше ательє працює з натуральним матеріалом і виготовляє високоякісні килими ручної роботи. Ми весь час знаходимося у творчому пошуці. Так, деякий час намагалися знайти новий натуральний матеріал, який є в Україні і знайшли — коноплі. Хоча, це не новинка, адже раніше в Україні поруч з льоном коноплі були мало не основним матеріалом для ткацтва. Сьогодні теж вироби із конопель у тренді, тож ми спробували — і вже виготували тестові зразки з цих волокон і відправили у Стокгольм.

Вимоги до конопляної нитки досить суворі — вона повинна бути рівною, міцною, витримувати навантаження… Якщо зразки будуть схвалені, то в недалекому майбутньому ательє відкриє новий напрямок діяльності.

Ще про одну новинку розповіла Оксана Агатьєва, начальник виробництва:

— Цього року компанія придбала нове обладнання і ткалі вже зробили перші зразки. Ці килими кардинально відрізняються від тих, які ми виготовляємо впродовж 15 років, вони будуть — м’якими. Але це, поки що, пробні зразки, ми тільки вчимося, придивляємося. Попереду — тестування, тож сподіватися на появу таких килимів найближчим часом не варто. Та ми бачимо перспективу у новому напрямку.

Втрачені й набуті можливості

Через CОVID‑19 відбулись суттєві зміни у життєдіяльності багатьох держав світу, у тому числі і України. Зрозуміло, що виникли складнощі і на ткацькому виробництві. Локдаун, хвороба працівників, загроза відміни відправки килимів (листопад-­грудень 2020 року) — все це примусило хвилюватися. Але, за словами Лариси Боден, пандемія мала і позитивні моменти…

— Виявилася цікава тенденція, інтернет магазин Vandra Rugs існує вже протягом тривалого часу, але явних продаж він не давав. Через карантинні умови цей процес пожвавився і нам вдалося продати багато виробів саме через інтернет. Взагалі, CОVID примусив усіх нас переосмислити цінності, значення дому. Адже більшість людей в усьому світі рано-вранці вирушали на роботу і поверталися пізно ввечері, якщо були вільні кошти — мандрували, вечеряли в ресторанах, займалися спортом та інше. Цього року все це стало неможливим і більшість залишилася вдома довгий час. Як не дивно, але для багатьох галузей це стало плюсом, оскільки люди почали купувати через інтернет предмети інтер’єру — садові меблі, килими, гарний посуд тощо. Тож, нам на радість, замовлення на килими не тільки не впали, а навіть зросли. Хоча, ніде правди діти, рік був непростим.

Відкриття 2020

Протягом багатьох років ткацьке ательє Vandra Rugs брало участь у трьох великих виставках. Перша проходила у вересні в Лондоні, на якій зазвичай презентували осінню колекцію. Це був дуже важливий захід, який відкривав нові можливості та нових клієнтів.

Париж — впродовж 10 років тут заявляли весняну колекцію. Саме ця виставка дала старт компанії, після неї з’явилися перші міжнародні клієнти.

Скандинавська виставка у Стокгольмі — завершувала рік. Останні декілька років ательє презентувало свої вироби і на Міланській виставці.

Та цього року не було жодної з них, що спочатку викликало тривогу в засновників шведсько-­української компанії.

Але вони зробили вдалий хід — ризикнули і вклали великі кошти в рекламу у відомих виданнях.

— Це дало нереальний успіх, після кожної публікації ми отримували до 20 нових клієнтів, які до того ніколи з нами не працювали. Відомі дизайнерські студії, про співпрацю з якими могли тільки мріяти, надіслали замовлення на килими. Це було справжнім відкриттям для нас! — ділиться Лариса.

Нові колаборації

Як вже зазначалося, виробник килимів давно співпрацює з відомими дизайнерами, архітекторами та інтер’єрними студіями у всьому світі, а ось з українськими якось не складалося. Вкінці минулого року ткацьке ательє презентувало свої вироби у київському меблевому салоні Davis Casa. Саме тут Лариса Боден познайомилася з відомим українським дизайнером інтер’єрів Юрієм Зіменком, який робив проєкти для італійських брендів. Ексклюзивно для шведсько-­української компанії Vаndra Rugs він створив килими під назвами — «Промені» та «Горизонт», які вже оцінені в Європі. З’явилися нові замовлення на виготовлення зразків — а це дуже гарний знак.

— Сам факт, що це перша колаборація скандинавського ательє з українським дизайнером — це великий прорив, — впевнена Лариса.

Цікаво, що ательє витрачає багато часу і коштів на виготовлення зразків (близько 200 у місяць), які замовники отримують безкоштовно. До того ж, дизайн килимів стає складнішим, а терміни виготовлення не змінюються. Але, це необхідні витрати і умови діяльності ткацького ательє.

Нині більше 90 відсотків килимів йде на експорт у різні країни світу. Клієнтами Vandra Rugs є члени королівської родини Швеції. Їхні вироби можна зустріти на сторінках найвпливовіших журналів з дизайну та архітектури.

Викликає здивування і захоплення, що підприємство такого масштабу знаходиться у нашому маленькому містечку і ці ексклюзивні вироби виготовляють звичайні українські жінки — справжні майстрині своєї справи.

Олена Демченко.

2 thoughts on “Ексклюзивні килими ручної роботи у каховці

Дякуємо за відгук!