Попит на «Соціальне таксі» на Каховщині зростає

У жовтні 2017 року у Херсоні громадська організація «Спілка осіб з інвалідністю» у партнерстві з Обласним благодійним фондом «Мій Дім»  запустили  проєкт  з надання послуги перевезення для осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату. Соціальне таксі поки не має аналогів на Херсонщині. Адже жодних конкурентних організацій, які б надавали подібні послуги майже за 4 роки не з’явилось.

«Рідна земля» сьогодні відкрита до усіх громад, їх ціль пілотувати проєкт, тож вони навіть готові повністю віддавати ініціативу на місця, якщо є якась громадська організація, спілка або сама місцева рада готові взяти на себе ці зобов’язання. Тож, громади можуть отримати облаштований автомобіль та весь конструкт із надання послуг, якщо зголосяться ввести подібну ініціативу на своїх територіях.

Першою на ініціативу благодійників та волонтерів відгукнулась Херсонська міська рада, яка вже 2 роки поспіль дотує проєкт із бюджету. Тим самим, покриваючи витрати із прорахунку 10 поїздок у місяць на одну людину з інвалідністю, що пов’язана із порушенням опорно-рухового апарату та має реально маломобільний стан. Саме завдяки цьому інклюзивна послуга в Херсоні з’явилась однією з перших та має чималий попит сьогодні.

1 серпня 2020 року карета соціального таксі почала їздити й у Каховському районі. Так, починаючи із серпня минулого року, у Каховці здійснено 103 соціальні поїздки, Нова Каховка – 98, Мала Каховка – 26, Любимівка – 10, Таврійськ – 57.  Сьогодні послугами «Соціального таксі» можуть скористатись мешканці Каховської, Новокаховської, Таврійської та Любимівської громад.

У Каховській громаді, за прикладом Херсону, пішли далі та взяли цей проєкт під супровід. Зокрема,  1 березня  між  Каховською міською радою та ПООІ «Спроможна громада «Рідна земля» був  підписаний договір про компенсацію витрат у наданні послуг з перевезення осіб в межах громади, які мають інвалідність І та ІІ групи з порушенням опорно-рухового апарату, осіб з інвалідністю по зору І групи та дітей з інвалідністю пов’язаною з порушенням опорного рухового апарату. Протягом місяця кожному пасажиру цих категорій надається 3 безоплатних поїздки в обидві сторони. Перевезення здійснюються до установ  соціального захисту, медичних, комунальних, банківських установ, а також ЦНАП.

Однак, варто зауважити, що послуга не надається особам з інвалідністю, які перебувають в установах соціального обслуговування на повному державному утримані. Вони можуть скористатися послугами платно за тарифами місцевого таксі, як зокрема й інші мешканці цих громад, які не відносяться до вказаних маломобільних категорій.

«Зараз ведуться перемовини з Новокаховською, Таврійською і Любимівською громадами. Послуги надаються в тестовому режимі за кошти благодійників та ГО «Рідна земля». Сьогодні працює одна спеціально обладнана машина з автоматичним підіймачем, втім за потреби можливість збільшити чисельність авто є», — говорить директор соціального таксі «Спроможна громада «Рідна земля» Валерій Безверхий.

Для того, щоб скористатись послугою «Соціального таксі», вам необхідно завчасно замовити послугу, а також підготувати всі необхідні документи.

Для повнолітніх осіб: копія паспорту з місцевою пропискою; копія довідки МСЕК, в якій має бути зазначено, що інвалідність пов’язана з порушенням опорно-рухового апарату (якщо ці дані відступні, необхідно звернутися до лікарської консультативної комісії за місцем прописки за додатковою довідкою); копія пенсійного посвідчення. Для дітей: копії паспорту одно з батьків або опікуна, свідоцтва про народження дитини, медичного висновку та пенсійне посвідчення.

Графік роботи «Соціального таксі» понеділок – п’ятниця з 8:30 до 17:00.    Замовляйте  послугу або ж дізнавайтесь додаткову інформацію за номером: +380504194142.

Дякуємо за відгук!