Фонтан з лебедями не будуть демонтувати заради реконструкції на набережній

Нагадаємо, про наміри втілити в життя реконструкцію міської набережної депутати вирішили повернутися 22 грудня 2020 року. Тоді міська рада зробила перший крок до втілення проєкту в реальність вже в 2021 році. За словами депутатки Тетяни Гончарової її колегам вдалося винайти в бюджеті можливість передбачити на цей рік близько 9 млн. грн для початку робіт.

З початком року у каховчан виникли певні переживання щодо втрати історичної, хоч і не офіційної, пам’ятки міста — фонтану з лебедями, яка вже кілька років знаходиться в незадовільному стані. На думку деяких жителів її могли демонтувати, позаяк вона не вписувалася в плани реконструкції. Однак, за словами головної архітекторки міста Сервиназ Джепарової, на ділянці набережної, де розташований вищезгаданий фонтан, згідно проєкту заплановано реконстуювати тротуарне покриття, саму скульптуру залишать на цьому ж місці.
В свою чергу у мережі каховчани висловлювали різні думки щодо доцільності збереження фонтану. Так, багато з місцевих взагалі не бачать в ньому ніякої художньої цінності, хоча й уточнюють, що перш за все – через не зовсім вдалу минулу реконструкцію, після якої зовнішній вигляд його дещо “змінився”:

“Я думаю фонтан – це історія міста, його необхідно залишити, тільки лебедів зробити схожими на лебедів, якими вони були колись (на фото праворуч). І в цілому йому ремонт потрібен”, — пише місцева жителька Ірина.

“Це вже не лебеді, а гуси домашні” (на фото внизу), — також відреагувала на коментарі інша каховчанка Галина.

Проблему подальшої долі фонтану вже неодноразово піднімали на розсуд громадськості, але жодного разу до конкретних пропозицій справа так і не дійшла.

Відзначимо, що цього разу її підняв місцевий підприємець Андрій Пенізов, який повідомив, що намагається знайти скульптора, що зголоситься допомогти у його реконструкції. Тож, можливо з оновленою набережною нам вдасться побачити й оновлених “лебедів”.

Нагадаємо, проєкт реконструкції набережної розробили ще у 2018 році. Серед головних його ідей можна виділити: круглі оглядові майданчики з лавками і вазонами для квітів (на місці старих “кишень” біля парапету), тротуарну плитку на пішохідній зоні, на площі “Таврійських ігор” — скейт-парк, новий ландшафтний дизайн, сухий фонтан і амфітеатр на площі Трудової слави.

Враховуючи, що гроші на реконструкцію знайшли — дискусія, яка поки не дала остаточної відповіді, якою їй бути — продовжиться. Не дивно, адже реконструкції підлягає величезна територія з освітленням, лавками та іншими елементами благоустрою.

Дякуємо за відгук!