Стали відомі перші результати аудиту на комунальних підприємствах. Все ще гірше, ніж уявлялося

10 грудня міський голова Віталій Немерець підписав розпорядження про проведення перевірки на комунальних підприємствах міста. Наразі вже стали відомі перші результати вивчення документації по витраченим бюджетним коштам на “Комунально-транспортному підприємстві” (КТП).

Навіть за попередніми підрахунками мова йде про мільйони гривень. Цілому ряду фізичних осіб в період з 2018 по 2020 роки нараховувалися сотні тисяч гривень за трудовими договорами, нібито за роботи, для виконання яких в КП “КТП” вистачало й власного штату. Окрім того, в більшості трудових угод не зазначено ні обсяг виконаних робіт, ні адреси, де вони проводились, не розрахована і їх вартість, що не дає можливості перевірити чи виконувались вони взагалі. Мова, в основному, йде про роботи на кшталт прибирання бур’янів з тротуарної плитки, чистки бордюрів та фарбування вапном, встановлення дитячих майданчиків….

Для прикладу, тільки в серпні 2020 року для прибирання бур’янів найняли 8 чоловік, кожен з яких отримав по 12,5 тис грн, загальна сума, списана на ці роботи, склала 100 тис грн.
Тоді ж ще одна фізична особа отримала більше 50 тисяч гривень за прибирання стихійних звалищ на кладовищі. За рік до цього фізичні особи в КП “КТП” за кілька місяців тільки трави “накосили” майже на 400 тисяч гривень.

Інший приклад: за обрізку невідомо яких дерев та кущів знайомий діючого директора КП “КТП” А.Трофімчука зміг заробити 265 тисяч гривень, лише за 5 місяців (з червня по жовтень 2020 року). Паралельно з ним “трудилися” ще дві особи, які заробили ще майже 150 тисяч. І це не поодинокі випадки. Дивлячись на кількість скошеної невідомо де трави, здається, що Каховка знаходиться не в Херсонській області, а десь в хащах джунглів Амазонки. Тільки по проспекту Будівельників, лише за травень 2020 року, наймана по договору людина скосила 21 гектар трави на 200 тисяч гривень!

Відзначились у кошторисах і славнозвісні дитячі майданчики, відкриттям яких напередодні місцевих виборів хизувався колишній міський голова А.Дяченко. Так, тільки за встановлення (монтажні роботи) майданчика на перехресті вул.Герцена та З.Космодем’янської було виплачено більше 174 тисяч гривень!

Є й більш екзотичні та зовсім цікаві роботи. Виявилося, що у 2020 році КП “КТП” заплатило каховчанину близько 100 тисяч гривень за два місяці, під час яких він очистив від водоростей та культивував річку Дніпро в районі Дендропарку. Звичайно, що ні обсягів, ні результатів робіт, ніхто не бачив. Не зазначені вони й у документах.

На момент перевірки також встановлено, що на підприємстві взагалі не ведеться облік витрачених коштів, отриманих на благоустрій по видам витрат.

Звісно, кошти витрачались й на пов’язану з Дяченком газету “Каховські новини”, на яку пішло 242 тисячі гривень, згідно договору з ФОП Мошенський. Однак, на момент перевірки, доцільність даних витрат не були підтверджені ні статтями в газеті «Каховські новини», ні іншими послугами. Пояснювати, за що саме були виплачені ці кошти, в “КТП” відмовилися.

Співпрацював головний редактор “Каховських новин” з “КТП” не тільки в області інформаційних послуг. З Мошенським також була укладена трудова угода, згідно якої він виконував обов’язки бухгалтера та економіста в комунальному підприємстві. Таким чином, в середньому, йому нараховувалося по 16200 гривень на місяць, з березня по жовтень 2020 року. Всього на його “послуги” КП “КТП” витратило майже 126 тисяч гривень. При цьому, на підприємстві в штаті є свій бухгалтер Нестерчук І.П,, яка отримала за 11 місяців 2020 року 534506 гривень, з яких тільки премії — 218496 грн.

На жаль, це не поодинокий випадок. Так, в штаті КП “КТП” працює юрист, який згідно табелю робочого часу, кожного дня відпрацьовує 8 годин на підприємстві. Все б добре, однак, цей самий юрист з серпня 2019 року проживає в м.Київ, а заробітну платню за нього по довіреності отримував головний бухгалтер Нестерчук. Наявність фантомного юриста в штаті не завадило КП “КТП” укласти договір з ще одним юристом з Києва, який за липень та вересень отримав майже 70 тисяч гривень за надані послуги.

Крім вищезгаданого, нарешті ми дізналися й скільки коштувала реконструкція площі біля районного будинку культури. На неї було витрачено більше 600 тисяч гривень. Без договору, без законних підстав. Тим же шляхом, на 190 тисяч було придбано сажанців для озеленення паркової зони по Панкеєвській та по Нафтовиків. В обох випадках ці витрати не були передбачені ні бюджетом, ні програмою економічного та соціального розвитку Каховки.

Це лише частина з того, що комісія виявила після підписання рішення про проведення перевірки.

Підсумовуючи, відзначимо, що вказані дії посадових осіб КП «КТП» можуть свідчити про вчинення ними кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, а саме ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», а також ст. 210 «Нецільове використання бюджетних коштів, здійснення видатків бюджету чи надання кредитів з бюджету без встановлених бюджетних призначень або з їх перевищенням».

Всі документи та акти перевірки вже направлені до прокуратури та поліції з проханням відкрити досудове розслідування та дати характеристику вчиненим діям посадових осіб.

Дякуємо за відгук!