Каховський міжрайонний прокурор Костянтин Петренко:

– Передусім закон. І нічого особистого

Останнім часом у засобах масової інформації з’явились публікації з коментарями, що містять критичні висловлювання на адресу Каховської міжрайонної прокуратури з приводу здійснення процесуальних повноважень у конкретних кримінальних провадженнях.
Так, директором КП «Каховська керуюча компанія» О.Філіпчук прокоментовано її ставлення до здійснення правоохоронцями досудового розслідування у провадженні за заявою про розкрадання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію покрівлі будинку 30 по вул. Першотравневій у м. Каховка. З метою доведення до відома громадськості об’єктивних обставин та зняття необґрунтованих критичних міркувань міжрайонна прокуратура інформує про наступне.
Як раніше повідомлялось, за заявою громадянина, яка надійшла до прокуратури та відповідно до вимог нового Кримінального процесуального кодексу внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за вказаним фактом у грудні 2012 року розпочато досудове розслідування.
Звертаю увагу, що Законом передбачено обов’язок слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту надходження заяви, яка містить відомості про вчинене кримінальне правопорушення, внести відомості до Реєстру та розпочати досудове розслідування.
Крім того, Кодексом встановлено виконання кожної процесуальної дії або процесуального рішення в розумні строки. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор та слідчий суддя.
Таким чином, громадянка Філіпчук у своїх «красномовних» коментарях фактично підтверджує те, що прокурором та слідчим вказані вимоги закону виконуються належним чином, оскільки розслідування розпочато, провадиться без будь-яких зволікань та на професійному рівні.
Що стосується доводів керівника комунального підприємства про відсутність порушень закону при проведенні реконструкції покрівлі, то вказані обставини якраз і є предметом розслідування, тому висновки будуть зроблені по закінченні провадження та ґрунтуватимуться лише на здобутих у ході слідства доказах.
У зв’язку з цим будь-які коментарі у засобах масової інформації безпосередньо по суті справи до завершення слідства є неприпустимим та може розцінюватись, як тиск на слідство шляхом створення у громадському середовищі спотвореного уявлення про об’єктивні обставини події з метою уникнення особистої відповідальності. Відомості, які мають значення для встановлення істини, мають надаватися виключно у рамках кримінального провадження та у встановленій законом процесуальній формі.
У решті коментарів міркування автора публікацій про суб’єктивні фактори, які нібито впливають на якість та своєчасність розслідування, взагалі не ґрунтуються на будь-яких фактах.
Насамперед, звертають на себе увагу неетичні, непрофесійні та неправдиві доводи громадянки Філіпчук про намагання прокуратури отримати з міського бюджету кошти на придбання квартири, зокрема за рахунок коштів, які передбачаються на реконструкцію покрівлі, а також про подальші дії прокуратури щодо здійснення вищевказаного кримінального провадження після відмови у виділенні цих коштів.
У відповідь на це Каховська міжрайонна прокуратура офіційно повідомляє, що такі твердження не відповідають дійсності, розцінюються як грубий наклеп та цинічну спробу ввести в оману громадськість, спотворити суспільну думку та дискредитувати правоохоронні органи.
Так, жодного разу прокуратурою не ставилось питання перед Каховською міською радою про виділення певної суми коштів з міського бюджету для придбання квартири, а тим паче за рахунок інших статей видатків, в тому числі – передбачених на реконструкцію покрівлі.
В дійсності, за ініціативи керівництва міської ради ще у жовтні 2012 року прокуратурою направлено лист з проханням розглянути питання про забезпечення службовим житлом у відповідності до вимог законодавства.
Так, статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів міських рад, серед іншого, віднесено: облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов; розподіл та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності. Відповідно до ст. 49 Закону України «Про прокуратуру» прокурори та слідчі прокуратури, призначені на роботу в іншу місцевість, протягом шести місяців забезпечуються виконавчими комітетами місцевих рад благоустроєним житловим приміщенням у позачерговому порядку.
Слід зазначити, що можливість та шляхи виконання вищевказаних вимог законодавства розглядалась міською радою самостійно, на власний розсуд, без будь-якої участі або втручання прокуратури.
Прикладом відвертого обману та перекрученням фактів в публікаціях громадянки Філіпчук є також твердження про те, що кримінальне провадження про розкрадання бюджетних коштів розпочалось у відповідь на відмову міської ради виділити кошти на придбання квартири. Адже, до цього часу ніякої кінцевої офіційної відповіді на лист прокуратури з міської ради не надходило. Питання розподілення коштів у місцевому бюджеті на 2013 рік обговорювалось та вирішувалось наприкінці грудня 2012 року на відповідних комісіях, засіданнях виконкому та сесії. У той же час кримінальне провадження, про яке йдеться у публікаціях, розпочато ще 11 грудня 2012 року одразу після отримання відповідної заяви про кримінальне правопорушення.
Зазначені факти свідчать про неправдивість наведених тверджень автора публікацій та спробу створити напругу в суспільстві, а також про публічно виявлену неповагу до громади та до елементарних норм людської етики і моралі.
Для повноти сприйняття ситуації нагадаємо, що минулого року з боку родини Філіпчуків вже вчинялись дії, направлені на дискредитацію міжрайонної прокуратури, в тому числі через засоби масової інформації, шляхом висловлювання наклепницьких відомостей. Тому, прокуратура Херсонської області за наслідками проведених перевірок оприлюднила офіційну позицію, згідно якої й підтвердила неправдивість цих відомостей та правомірність дій працівників міжрайонної прокуратури.

Дякуємо за відгук!