16052206_pomoschЗ 1.01.2013 року вступив в дію Закон України «Про екстрену медичну допомогу», розпочалося реформування служби швидкої допомоги.
Реформування медичної галузі — процес невідворотній. Це засвідчує вимога Прем’єр-міністра України М.Азарова у місячний термін вирішити всі питання на місцях щодо структурних переведень у сфері екстреної медичної допомоги.

Про те, як відбувається реформа на Каховщині, розповідають головний лікар Каховської ЦРЛ Олександр Віттіх та його заступник Олександр Антоненко:
— Здійснено перший крок: розроблено Положення про станцію швидкої допомоги, пропозиції по чисельності і структурі штатів, підготовлено документи на передачу основних оборотних засобів (будівля, автомобілі, гаражі, медикаменти) в безоплатне користування (оренду) Херсонському обласному центру екстреної медичної допомоги. Цей пакет документів передано до Каховської районної ради і розміщено на офіційному сайті райради. Далі питання буде внесено на розгляд сесії районної ради.
— Нагадаймо нашим читачам суть реформування.
— Створюється обласний територіальний центр медичної допомоги, який фінансуватиметься з обласного бюджету.  Херсонська область поділяється на госпітальні округи. До одного з низ за останніми даними увійдуть Каховка, Каховський і Чаплинський райони (з розрахунку 110 тисяч населення). В окрузі створюються станція швидкої медичної допомоги, (м.Каховка) пункти невідкладної медичної допомоги, з таким розрахунком, щоб бригада на місце виклику могла прибути, вклавшись у нормативи: в місто — протягом 10, в сільські райони — протягом 20 хвилин з моменту звернення. Такі пункти плануєтся відкрити в Тавричанці, Семенівці і Червоному Перекопі.
— Як бути з матеріально-технічним і фінансовим забезпеченням?
— Пункти невідкладної медичної допомоги оснащуються автотранспортом. До речі, планується наявний автотранспорт замінити на новий.
Штати станції швидкої медичної допомоги в Каховці укомплектовано: 5 лікарів, 20 фельшерів, диспетчери, 4 санітари і 16 водіїв.
Для повної комплектації медикаментами і всіма необхідними матеріалами (шприци, бинти та ін.), які вже закуплено, надійшла субвенція у розмірі 523,1 тисячі гривень з державного бюджету. Також виділено з обласного бюджету 1260 тисяч гривень на заробітну плату і паливно-мастильні матеріали.
— Чи є якісь проблеми чи перешкоди для успішного здійснення реформування?
— На жаль, є. Це передовсім — розбиті дороги, особливо в Чаплинському районі.
Також, щоб уникнути зайвих проблем, маємо намір ознайомитися з досвідом реалізації пілотного проекту в Баштанці  Миколаївської області, оцінити зроблене з практичного погляду.
Але як ця реформа торкнеться кожного члена громади? На це питання відповідає завідувач Каховської станції швидкої медичної допомоги Олександр Бєднов:
— Швидка допомога буде надаватися безкоштовно, як і раніше.
Гарантоване прибуття машини швидкої допомоги на місце виклику за 10 хвилин у місті і за 20 хвилин у села залежить від кількості машин, які є у розпорядженні диспет­чера, і від мережі пунктів цілодобового базування бригад у великих селах району. Для збільшення кількості машин (бригад) і створення мережі пунктів їх базування у селах ра­йону потрібен час. Зараз на Каховській СШМД, як і раніше, цілодобово працюють 4 ма­шини швидкої допомоги з кваліфікованим медичним персоналом і відповідним осна­щенням.
Звернення населення стосовно надання екстреної медичної допомоги за телефон­ним номером 103 або за єдиним телефонним номером 112 залежно від стану пацієнта поділяються на екстрені та неекстрені.
До категорії екстрених належать звернення з такого приводу, як знепритомлення, судоми, раптовий розлад дихання, раптовий біль у ділянці серця, блювота кров’ю, гострий біль у черевній порожнині, кровотеча — травми, переохолодження, отруєння, укуси тварин, змій, павуків, комах тощо, асфіксія всіх видів (потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи, здавлення дихальних шляхів), ознаки гострих інфекційних захворювань, передчасні пологи, кровотеча. До категорії неекстрених належать звернення з такого приводу: підвищення температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі, головний біль, запаморочення, слабкість; біль у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо); підвищення артеріального тиску; больовий синдром у онкологічних хворих; абстинентний синдром (алкогольний, наркотичний); загострення хронічних захворювань (гіпертонічна хвороба, виразкова хвороба, хронічний холецистит, коліт, хвороби нирок, суглобів тощо).
Неекстрені виклики перенаправляються диспетчером до поліклініки для виклику і обслуго­вування дільничним (сімейним) лікарем, а у разі відсутності такої можливості — направляє до пацієнта бригаду, що не виконує екстрені виклики, протягом 1 години з моменту звернення.
Бригада швидкої допомоги може бути залучена лише до виконання завдань, пов’язаних з наданням екстреної медичної допомоги безпосередньо на місці виклику та під час перевезення пацієнта до лікарні.
Лікар бригади після надання допомоги повинен письмово поінформувати пацієнта або його родичів про надану медичну допомогу (які препарати вводилися і в яких дозах).
Ніяких інших довідок, рецептів бригада не виписує, не видає листків непрацездат­ності, не проводить експертизу на алкогольне чи наркотичне сп’яніння, судово-медичних експертиз.
Працівники бригади зобов’язані забезпечувати свій індивідуальний захист під час роботи у небезпечних та шкідливих умовах, а також забезпечувати збереження лікарсь­кої таємниці — інформації про громадян, що стала відомою під час виконання службових обов’язків і не підлягає розголошенню.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в LiveJournal
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники