Ювілейна весна артерії родючості

21 березня відбувся ювілейний 55-й пуск дніпровської води в Північно-Кримський канал. З цієї нагоди на Головній споруді найдовшої в Європі артерії родючості відбувся урочистий мітинг меліораторів Херсонської області та Автономної Республіки Крим, ветеранів-каналобудівників, представників громадськості, знаних на Херсонщині людей…Багатолюдне зібрання відкрив перший заступник міністра екології та природних ресурсів України Микола Романов.
– Перший пуск води через Головну споруду, – зазначив він, – тоді ще Краснознам’янського каналу відбувся 25 травня 1958 року. Вода заповнила 14 кілометрів рукотворної річки і дійшла до села Чорнянка. А вже 17 жовтня 1963р. Дніпро прийшов у Північний Крим. В 1964р. відрізку магістрального каналу від Головної споруди Краснознам’янського каналу до міста Керч дали єдину назву: Північно-Кримський канал. Йдеться про винятковий гідротехнічний комплекс: його довжина – 400,5 кілометра, ширина водного дзеркала в головній частині – 105 м, глибина – 6,5 метра. Головна ділянка каналу від Нової Каховки до Джанкоя – самопливна, а потім вода чотирма насосними станціями подається на висоту 141 метр над рівнем моря, і останні 30 кілометрів каналу від села Зелений Яр до Керчі водний потік мчить у сталевих трубах великого діаметра. Північно-Кримський канал складається з 11 підпірно-регулюючих споруд, 4 дюкерів, 110 розподільчих та 5 дренажних насосних станцій, 9 аварійних скидів, 52 автомобільних та залізничних мостів. А головне – канал дозволяє зрошувати понад 400 тисяч гектарів посушливих земель Херсонщини та Криму і забезпечувати дніпровською водою через мереживо спеціальних сховищ практично всі міста Автономної Республіки. Тож нових вам здобутків, господарі Північно-Кримського зрошувального комплексу, і з ювілейним початком нового поливного сезону!
До цих привітань приєднався й перший заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Михайло Яцюк, підкресливши, що трудовий колектив управління Північно-Кримського каналу та десятки тисяч землеробів Тавриди і Таврії вже протягом більше півстоліття надійно працюють на міцну продовольчу безпеку нашої держави.
Перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації В’ячеслав Білий передав учасникам мітингу найтепліші привітання зі святом та побажання всіляких гараздів від голови облдержадміністрації Миколи Костяка. Гарячими оплесками зустріли присутні повідомлення про те, що на нинішнє урочисте зібрання прибули такі славетні люди, як двічі Герой Соціалістичної Праці і Герой України Дмитро Моторний, колишній начальник управління “Укрводбуд” та Герой Соціалістичної Праці Микола Боня і Герой України, директор державного дослідного господарства “Асканійське” Віра Найдьонова.

Слова великої вдячності за сумлінну працю на адресу ветеранів меліорації та зрошуваної ниви висловили Герой Соціалістичної Праці, заслужений меліоратор України Микола Боня і заступник голови Херсонської обласної ради Тамара Федько.
Великій групі передовиків виробництва та ветеранів праці було вручено почесні грамоти, цінні подарунки, премії і живі квіти.
Слово бере начальник управління Північно-Кримського каналу Микола Риженко, який доповідає Михайлу Яцюку, що магістральний канал з усіма його гідротехнічними спорудами та об’єктами повністю готовий до роботи в новому поливному сезоні, і отримує від першого заступника голови Державного агентства водних ресурсів України дозвіл на 55-й пуск води.
Ледь помітно здригнувся і пішов вниз велетенський сегментний затвор, і дніпровські хвилі нетерпляче і пружно вдарили у бетонне дно 400-кілометрової штучної річки. За три тижні вони добіжать до Керчі, і засяють над ланами радісно і обнадійливо рукотворні дощові веселки.
Того ж дня в актовому залі управління ПКК перший заступник голови Укрдержводресурсагентства М.Яцюк провів із представниками водогосподарських підрозділів Херсонщини та Автономної Республіки Крим виробничу нараду з питань підготовки зрошувальних систем до роботи в 2013 році.
На нараді виступив заступник голови Херсонської обл-держадміністрації Михайло Мельник, який конкретизував першочергові виробничі завдання трудових колективів водогосподарського комплексу області. Зокрема йдеться про відновлення матеріально-технічної бази зрошення, про ремонт та реконструкцію діючих систем зрошення, про раціональне, ефективне використання води за рахунок удосконалення дощувальних агрегатів та насосно-силового устаткування, про необхідність значно скоротити витрати електроенергії для подачі води на поля і помітно підвищити якість самої електроенергії тощо. М.Мельник особливо наголосив на потребі активно продовжити в області роботу по передачі діючих водогосподарських систем зрошення у комунальну та державну форми власності, а не в руки людей, чиє землеробське сумління викликає певний сумнів.
Цікаву думку висловив на нараді академік-секретар Національної Академії аграрних наук України Сергій Булигін, а саме: Державному агентству водних ресурсів України доцільніше продавати зрошенцям не воду, а реалізовувати їм новітні технології вирощування різноманітних сільгоспкультур на зрошенні.
Великий інтерес присутніх викликав виступ голови Каховської районної державної адміністрації Володимира Сторчака.
– Завдяки розвинутому зрошенню, – зазначив Володимир Петрович, – Каховщина посідає в області перші позиції з валового виробництва сільськогосподарської продукції. Маємо 59,4 тисячі поливних гектарів, 863 одиниці зрошувальної техніки, з них 409 одиниць у комунальній власності. В районі збережено всю меліоративну мережу. Орендна плата за використання поливних мереж комунальної власності складає 3% від їх вартості, в інших випадках – 5%. 70% від орендної плати йде до сільських бюджетів, 30% – до райбюджету. В минулому році за оренду зрошувальних систем бюджети району отримали загалом 936259 гривень.
Щороку, зазначив В.Сторчак, на Каховщині збільшується площа крапельного зрошення і нині вона зросла до 7,8 тисячі гектарів. Цього досягнуто за рахунок додаткового водозабору з розподільчих каналів та площ, прилеглих до каналів.
Голова райдержадміністрації також відверто проаналізував нинішній стан розвитку зрошуваного землеробства в районі і зосередив увагу присутніх на ряді недоліків. Було серйозною помилкою, визнав В.Сторчак, розпаювати зрошувані землі, особливо крупні поливні масиви. Відтак частина мереж потрапила у приватну власність і використовується недбало. Конче шкодить справі врізання в існуючі трубопроводи, від того вони раніше строку виходять з ладу. Взагалі слід дуже уважно і обережно укладати угоди із землекористувачами на водокористування, адже деякі з них не дотримуються науково обґрунтованих сівозмін й досі не розрахувалися із власниками паїв за оренду землі. В Каховському районі в цьому зв’язку позиція тверда: водокористувач не отримає належний дозвіл на полив, якщо не розрахується сповна із землевласником за відповідну оренду.
Він також висловив надію, що потужна сонячна електростанція, яка незабаром вступить в нашому районі в експлуатацію, постачатиме струм Каховській зрошувальній системі, що дозволить помітно скоротити питому вагу електроенергії в загальній вартості кубометра води, що подається на лани для штучного поливу.
Володимир Сторчак щиросердно привітав присутніх із 55-м пуском води у Північно-Кримський канал і побажав всім його експлуатаційникам та зрошенцям вагомих звершень.
Валерій РУДЕНКО.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest