Колегія РДА обговорила хід жнив

26 червня в Архангельсько-Слобідській сільській раді відбулося виїзне розширене засідання колегії райдержадміністрації, яке провів голова РДА Володимир Сторчак.

А.Слобідський сільський голова Андрій Шуліченко розповів шановним гостям про те, як виконком сільради вирішує нині найважливіші завдання: водозабезпечення селян, соціальний захист, наповнення сільбюджету, підготовка бюджетних закладів до роботи в осінньо-зимовий період…
Після того учасники засідання предметно ознайомилися з виробничо-соціальними об’єктами А.Слободи. Передовсім вони відвідали зернотік приватного сільськогосподарського підприємства «Ант-Агро» (керівник Галуст Алексанян), яке з перших же днів жнив продемонструвало високоорганізовану та якісну роботу збиральних екіпажів, водіїв зерновозів та трудівників току.
В.Сторчак зазначив, що саме це агропідприємство з точки зору культури землеробства є одним із найкращих в Каховському районі. Та вкрай важливе й інше: «Ант-Агро» активно спонсорує розвиток соціальної сфери села. Щороку це ПСП сплачує в бюджет 450 тис. грн., всіляко допомагає місцевій загальноосвітній школі (встановило постійні премії для кращого вчителя та кращого учня, виділило 35 тис. гривень на монтаж євровікон в корпусі початкових класів, облаштовує школу внутрішніми теплими туалетами), а ще знайшло 10 тис. гривень на поліпшення футбольного поля місцевого стадіону і витратило 26 тис. грн. на встановлення огорожі на  цвинтарі в селі Вільна Україна.
Добре враження справив на присутніх сільський ФАП.
Хлібом-сіллю та невеличким концертним привітанням зустріли  учасників засідання  старшокласники загальноосвітньої школи, а її директор Ольга Дейнеко під час екскурсії навчальними класами повідомила, що цей учбовий заклад в принципі вже сьогодні підготовлений до 1-го вересня (залишилося завершити тільки деякі ремонтні роботи в спортзалі).
– Коли б всі школи Каховщини саме так відповідально готувалися до нового навчального року, – прокоментував цю приємну новину В.Сторчак, – то я був би абсолютно спокійним за освітянську галузь району.
Присутні на виїзному засіданні колегії побували також на стадіоні (тут базується районна ДЮСШ), в корпусі початкових класів загальноосвітньої школи та в дитячому садочку, де виховуються у 2-х групах понад 30 діточок і, як стверджує завідувач дошкільного закладу Світлана  Вернигора, є потреба створити нову групу малюків, а значить сільській раді доречно задуматися, як це реально можна зробити.
Під час пленарної частини засідання начальник управління агропромислового розвитку РДА Володимир Піун доповів присутнім про хід збирання в районі  нинішнього врожаю ранніх зернових та зернобобових культур. Він, зокрема, підкреслив, що лише за чіткого планування і високої організації збиральних робіт з використанням високопродуктивних комбайнів можна зібрати без втрат весь урожай та зберегти його високі насіннєві та продовольчі якості.
Внаслідок повітряної та грунтової цьогорічної посухи районна комісія проводила обстеження посівів сільгоспкультур на предмет загибелі від негативного впливу. Загальна площа загибелі зернових культур склала 3,7 тис.га, в тому числі озимої пшениці – 1,1 тис.га, озимого ячменю – 8,6 га, ярої пшениці – 72 га, ярого ячменю – 2,5 тис.га, гороху – 2 га. Крім того, льону – 84,2 га, гірчиці – 409,3 га.
Внаслідок  спекотної і сухої погоди посіви ранніх культур прискорили на 10-14 днів проходження фаз розвитку, що негативно вплинуло на формування показників продуктивності ранніх зернових культур. На більшості площ посіви низькорослі з невеликою кількістю продуктивних стебел. Частина посівів не сформувала повноцінного колосу та зерна. Враховуючи таку ситуацію на посівах ранніх культур, збирання зерна у цьому році відбулося значно раніше звичайних строків.
Згідно з робочим планом площа збирання врожаю ранніх зернових культур з урахуванням списаних загиблих посівів складає 27,05 тис.га, з них озимої пшениці – 12,7 тис.га, озимого ячменю – 1,3 тис.га, жита – 12 га, ярого ячменю – 12,8 тис.га, ярої пшениці – 85 га, вівса – 20 га, гороху – 128 га. Крім того, ріпаку – 2,1 тис.га, гірчиці – 873 га.
Комбайновий  парк  району нараховує  132 зернозбиральних  комбайни, з них: «Дон-1500» – 38 од., СК-5 «Нива»- 25  од., КЗС -9 «Славутич»- 2 од., «Джон-Дір» -41 од., « Єнісей»- 3 од., « Мейсен фергюнсон»- 3 од., « Кейс»- 1 од., «Акрос» – 6 од.,  « Полісся»- 4 од. та інші – 9 од.
Навантаження  на  один комбайн при загальній площі збирання зернових, ріпаку, гірчиці становить 211 га при нормі навантаження на малопродуктивні 170-180 га, на високопродуктивні  – 250 – 300 га,  відповідно додатково необхідно залучати 12 одиниць комбайнів. Планується завершити збирання за 15 днів.
В господарствах закінчено роботи з підготовки зернозбиральної техніки до збирання врожаю, накопичено ПММ в необхідній кількості, переобладнані під пожежну техніку трактори,  підготовлено плуги та пожежну техніку. Проведено обкоси та протипожежне оборювання хлібних масивів.
На 25 червня паливно-мастильними матеріалами район був забезпечений: по  дизельному  пальному – на 89%, по бензину – на 92%, по мастилах – на 75%. Площа  насінницьких дільниць  становить 3,6 тис. га, з них озимих зернових – 2,7 тис. га, ярих зернових – 890 га.  Для  збереження  сортової  чистоти  проведено сортові та видові  прополювання,  апробація  посівів зернових культур.
З метою отримання  якісного продовольчого зерна і насіннєвого матеріалу сільгосппідприємства провели боротьбу з клопом-черепашкою  на площі 3,2 тис. га,  що становить 100 % від плану, проти хвороб обробили 1,2 тис. га, або 100 % від плану.
Збір озимого ячменю розпочато 12 червня в ПСП «Ант-Агро», Ф/Г «Міхайлевич» та «ПП Ковальчук». На даний час з площі збирання ранніх зернових культур 27,4 тис.га зібрано 155 га, або 6% площ. Намолочено понад 319 тонн зерна. Врожайність склала 20,6 ц/га.
Заступник начальника служби цивільного захисту Каховського району Юрій Пронін наголосив у своєму виступі на необхідності суворо дотримуватися правил та вимог пожежної безпеки на збиранні врожаю.
Підсумовуючи все сказане на засіданні, В.Сторчак зажадав від відповідних служб вжити найжорсткіших заходів до тих, хто підпалює після жнив стерню на полях і тим створює вкрай загрозливу пожежну ситуацію у збиральних загінках. Він зазначив, що деякі керівники збиральних підрозділів нині намагаються штучно занизити реальний врожай ранніх зернових, з чим не можна миритися ні в якому разі. В той же час голова РДА висловив вдячність тим агровиробникам, які завжди ідуть назустріч соціальним потребам сіл, зокрема сільських загальноосвітніх шкіл. Володимир Петрович подякував працівникам бюджетних установ Архангельської Слободи за добре підготовлене виїзне засідання колегії РДА.
Фото Івана Бондаренка.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest