Освіта відповідальна за майбутнє України

грушкоЧаси змінюються, змінюємося ми, а разом з нами змінюється освіта, яка була і надалі залишається найвищим національним пріоритетом, основою для розвитку суспільства та держави. Освіта ХХІ століття відзначається інноваційними процесами, основою яких є особистість, яка здатна до самоосвіти, саморозвитку й креативного мислення, із сформованим почуттям високої відповідальності за своє майбутнє і майбутнє своєї Батьківщини.  Відділ освіти, молоді та спорту спрямовує свою роботу на виконання завдань, визначених соціальними ініціативами Президента України
В. Януковича «Діти – майбутнє України» щодо створення належних умов для виховання і розвитку майбутнього покоління.

У минулому навчальному році стабільно працювали 19 дошкільних навчальних закладів, де виховувалось 940 дітей віком від 3 до 6 років. Враховуючи різні форми охоплення дітей дошкільною освітою, а саме: групи в дошкільних навчальних закладах, групи для дітей 6-го року життя при загальноосвітніх навчальних закладах, соціально-педагогічний патронат, показник охоплення дітей дошкільною освітою в районі становить 99% від загальної кількості дітей віком від трьох до шести років.
Для 28 дітей, які потребують корекційної допомоги із мовленнєвих порушень, у районі працюють дві логопедичні групи при Любимівських дошкільних навчальних закладах «Колосок» та «Малятко». У Тавричанському та Коробківському дитячих садках працюють психологи, які сприяють створенню оптимальних умов для повноцінного психічного розвитку кожної дитини.
Упродовж 2013 року відбулися зміни у мережі загальноосвітніх навчальних закладів. З 1 лютого 2013 року Роздольненську ЗОШ І-ІІІ ст. реорганізовано у Роздольненську ЗОШ І-ІІІ ст. – дошкільний навчальний заклад шляхом приєднання Роздольненського дошкільного навчального закладу. У зв’язку з відсутністю учнівського контингенту призупинено діяльність Петропавлівської ЗОШ І ступеня (з 26 листопада 2012 р.), Червоноподільської ЗОШ І ступеня (з 4 червня 2013 року).
На початок 2013/2014 навчального року своїх учнів чекають 26 шкіл району. На базі 4-х загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів функціонують навчально-виховні комплекси, три з яких – «загальноосвітня школа-дошкільний навчальний заклад» та один – «загальноосвітня школа-позашкільний навчальний заклад».
Позитивною тенденцією в районі є те, що кожного року збільшується кількість дітей, які йдуть до першого класу. У новому навчальному році перший дзвоник пролунає для 361 першокласника шкіл району. Але загальна кількість учнів упродовж останніх трьох років зменшується в середньому на 90 дітей. Так, у минулому навчальному році у школах району навчалося 3477 учнів, у 2013/2014 навчатиметься 3373.
У 2013 році у доросле життя вирушили 246 випускників 11 (12) класів та 392 учні 9 класів. Усі 638 випускників пройшли державну підсумкову атестацію й отримали документи про освіту. Серед випускників 11-их класів – 10 золотих та 2 срібних медалістів. За підсумками річного оцінювання 22 випускники 9-их класів отримали свідоцтва з відзнакою.
Головним нашим здобутком вважаємо якісні, міцні знання. У 2013 році переможцями ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних дисциплін визнано 12 учнів (2 дипломи другого ступеня та 10 дипломів третього ступеня) шкіл району. Успішним був минулий навчальний рік і для учнів-членів Малої академії наук України. Переможцями обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт стали два учні в секції «Психологія» та «Етнологія». Призерами та переможцями Всеукраїнського етапу екологічних конкурсів та акцій визнано 2 учні, обласних етапів – 41 учень та учнівські колективи шкіл району (15 перших місць, 15 – других та 11– третіх). 40 учнів та учнівських колективів відзначені подяками, з яких три – подяки Національного еколого-натуралістичного центру.
Загалом у школі учні живуть цікавим та насиченим життям, розкривають свої таланти та здібності.
З метою забезпечення повноцінного відпочинку дітей і підлітків у літній період в рамках реалізації заходів соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» у складі 26 загальноосвітніх навчальних закладів району з 31 травня по 15 червня 2013 року функціонували 26 таборів з денним перебуванням. Відпочинком охоплено 1852 дитини, з них –1821 дитина потребує особливої соціальної уваги та підтримки.
Минулий навчальний рік був напруженим для освітян району. Головним завданням у 2012-2013 н. р. був перехід до Державного стандарту початкової загальної освіти. Ми впоралися з цим завданням. З 2013/2014 навчального року впроваджується новий Державний стандарт базової та повної загальної освіти для учнів 2-х та 5-х класів. У школах створено всі умови для його якісного впровадження. Станом на 29 серпня 2013 року до Каховського району надійшло 4510 примірників підручників і навчальних посібників для учнів 2 класів, що становить 110% від потреби, і 5421 примірник для учнів 5 класів, що складає 105% від потреби. Здійснено кадрове забезпечення нововведень у початковій освіті, зокрема викладання курсу «Сходинки до інформатики» та іноземної мови.
За результатами Всеукраїнської акції «Нова школа – нові стандарти», у ході якої освітяни району обмінялись досвідом з колегами Голопристанського та Скадовського районів, можна впевнено говорити про те, що школи готові не тільки до переходу до нових предметів, а й до зміни самого змісту освіти – готовності надавати якісні освітні послуги.
Загальноосвітні навчальні заклади постійно поповнюються комп’ютерною технікою. У школах функціонує 29 навчальних комп’ютерних класів.     За три останні роки кількість комп’ютерів зросла на 95 одиниць. 24 школам надано доступ до безперебійного швидкісного Інтернету. Наступним кроком є комп’ютеризація та інформатизація дитячих садків.
Не стоять осторонь впровадження сучасних технологій педагоги шкіл району. У 2013 році Любимівська ЗОШ І-ІІІ ст-ДНЗ № 2 стала єдиним переможцем з Херсонської області у Всеукраїнському конкурсі для шкіл «Навчання вищої проби», ініціатором якого виступає Платінум-банк за підтримки компанії «Майкрософт Україна». Учителями інформатики (Шульгін В.В. та Шульгіна І.В.) на конкурс була надана розробка факультативного заняття з використанням інформаційних технологій. Нагородою для школи-переможниці став комп’ютерний клас з 8-ми ноутбуків.
У районі створюються умови для забезпечення рівних можливостей до якісної освіти. Перевезення 450 учнів із 27 населених пунктів до навчальних закладів здійснюють 10 шкільних автобусів.
Забезпечено підготовку закладів освіти до початку нового навчального року. За рахунок спонсорських та батьківських коштів виконано поточні ремонти шкільних приміщень, для цього було залучено 140,0 тис. грн. позабюджетних коштів. Повністю облаштовано внутрішні санвузли у Подівській школі, у Архангельськослобідській, Любимівській №1, Федорівській школах виконані роботи по обладнанню зовнішніх мереж каналізації, водопроводу та вигребів, завершуються внутрішні сантехнічні та оздоблювальні роботи, розпочато ремонт системи опалення Дмитрівської школи.
Слова щирої вдячності за підтримку і дієву допомогу висловлюємо керівництву району, депутатському корпусу, сільським головам, громаді, батькам, керівникам закладів освіти та педагогам.
Звітуючи перед громадою про досягнення і здобутки освітньої галузі району, не можна не зазначити існуючі проблеми. Основна з них – зниження кількості дітей і, як наслідок, зменшення контингенту учнів та мережі класів. Саме тому розроблено та затверджено поетапний план оптимізації мережі навчальних закладів, який передбачає проведення низки заходів по їх реорганізації.
Настав час реальних змін у реальному житті. І починати необхідно з «основи життя» – школи. Ставимо завдання: розробити програму кожної школи, кожного дитячого садка. І робити це мають колективи самих закладів, орієнтуючись на потреби місцевості та власний потенціал. Якщо кожна школа матиме свій план розвитку – це стане надійним фундаментом розвитку освіти регіону.
Тож вітаю усіх з початком нового навчального року! Щедрих плодів нам, усміхнених і щасливих дітей, енергії і внутрішньої сили, щоб завжди рухатися вперед.
Віталій ГРУШКО, начальник відділу освіти, молоді та спорту Каховської райдержадміністрації.

Дякуємо за відгук!