«Таврійські горизонти: привабливість, співпраця, інвестиції, економічний розвиток»

сторчак– так зветься Міжнародний інвестиційний форум, що вже традиційно пройде в місті Нова Каховка наприкінці вересня. Звісно, Каховський район буде брати участь у такому значущому для області та відомому за її межами і навіть за
межами країни заході. Проведення подібних форумів дає можливість не тільки прорекламувати свою територію, а й поспілкуватися з потенційно можливим інвестором в неформальній обстановці.
З чим же цього року йде на форум наш район? Головними здобутками й планами ділиться голова Каховської районної державної адміністрації Володимир Сторчак:

– Інвестиційній діяльності в районі приділяється значна увага. І це не тільки слова. Так, в області здійснюється Комплексна оцінка результатів діяльності районних державних адміністрацій та
міськвиконкомів міст обласного підпорядкування. Вона складається з декількох напрямків, одним з яких є «Інвестиційна діяльність». За результатами І кварталу та І півріччя за цим напрямком Каховський район посів І місце серед 18 районів області. За 6 місяців 2013 року обсяг капітальних інвестицій по району склав близько 21,6 млн.грн., що у розрахунку на одного мешканця становить майже 594 грн. Загальна сума інвестицій в районі за 2012 – 2013рр. склала близько 70 млн.грн. Всього завдяки проведеній роботі за 1,5 року створено понад 1000 робочих місць і зареєстровано 43 підприємства. В цілому до бюджету району надійшло 47,9 млн. грн., у тому числі завдяки реалізації інвестиційних проектів – близько 2 млн. грн.
Найкращим прикладом активізації інвестиційного процесу в Каховському районі за 2012р. є діяльність підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ «Деско Юкрейн», а також проект щодо надання в оренду земельних ділянок площею 1552,814 га для спорудження товариством з обмеженою відповідальністю «Стар Південь Енерго» сонячної електростанції потужністю 120 МгВт. Загальний обсяг інвестицій у будівництво складе 215,1 млн. євро.
Хочу відзначити, що землі, які відведені підприємству «Стар Південь Енерго» під будівництво сонячних батарей, не належать до сільськогосподарських, сума тільки однієї оренди складає більше 1 млн.грн. на рік, що дозволяє істотно наповнити місцеві бюджети.
До речі, введення в дію у 2012р. підприємства ТОВ «Деско Юкрейн» призвело до збільшення обсягу виробництва промислової продукції району та дозволило підняти рейтинг за показником «Обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) у відпускних цінах підприємств (без податку на додану вартість та акцизу) у розрахунку на одну особу населення» на дві позиції (з 16 місця за 2011 рік до 14 – за 2012 рік).
На жаль, промисловість в районі представлена лише декількома переробними підприємствами. Крім ТОВ «Деско Юкрейн», яке займається переробкою соняшника, працює ПП «Любимівській сирзавод» (назва підприємства сама говорить про напрямок діяльності), а також вирішуються організаційні питання щодо новоствореного підприємства ТОВ «Моріс Каховка», на якому планується здійснювати переробку м’ясної продукції. Все це має сприяти створенню до 50 робочих місць.
Район має сільськогосподарську спрямованість і є лідером у вирощуванні продукції рослинництва. Існує можливість і потреба у розвитку тваринництва. З метою подальшого розвитку тваринницької галузі відпрацьовується питання розведення овець м’ясної породи. Протягом 2012 року в ДП ДГ «Асканійське» була проведена реконструкція приміщення для великої рогатої худоби сухостійних та новотільних корів на 120 голів. А програмою економічного, соціального та культурного розвитку Каховського району на 2013 рік та прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку району до 2015 року передбачені три інвестиційні проекти саме в галузі тваринництва, серед яких, крім інноваційних технологій вирощування овець, виробництва м’яса й молока, – і переробка вовни.
Розроблений інвестиційний проект об’єкта з виробництва червоної цегли об’ємом 60 млн. штук на рік на території Любимівської селищної ради. Загальна кошторисна вартість будівництва – 8,8 млн. євро. Перевага об’єкта в тому, що в якості сировини використовується глина з відвалів, які утворилися в результаті будівництва Каховського магістрального каналу.
Також в перспективах району – освоєння мальовничих майданчиків для розміщення об’єктів екологічного туризму; створення комплексних виробництв по збиранню, переробці твердих побутових і промислових відходів; розвиток кооперативів та кооперації на сільських територіях (будівництво оптового ринку на території с. Чорнянка за фінансової підтримки проекту USAID Агроінвест). Даний напрямок забезпечить доступ виробників сільськогосподарської продукції до великотоварного ринку й овочесховищ з первинною переробкою.
Каховський район – єдиний район в області, який за результатами І півріччя має приріст населення. За рахунок міграційного руху населення району збільшилося на 69 осіб, і на 1 липня його наявна чисельність склала 36 310 мешканців.
З метою залучення інвестицій на офіційному сайті райдержадміністрації розміщується інформація щодо інвестиційних можливостей та пропозицій району.
На майбутньому Міжнародному інвестиційному форумі район презентує себе стендом англійською та російською мовами, а також буде представлений буклетами (теж англійською та російською мовами), на яких можна знайти інформацію як про район, так і його пропозиції потенційним інвесторам. Також будуть презентовані інвестиційні майданчики вільних для використання
сільськогосподарських земель Розолюксембурзької сільської ради (загальною площею 46 га) і Заозерненської сільської ради (загальна площа 56,9 га).
Інвестиції – це не тільки вкладення капіталу з метою подальшого його збільшення, а й створення нових робочих місць, нарощування обсягів виробництва різноманітних товарів та наповнення бюджету. Все це веде до зростання купівельної спроможності населення, а відтак, знову ж, – до збільшення надходжень до бюджету.
Сподіваюся, що цьогорічний інвестиційний форум подарує Каховському району нові проекти, а Херсонська область підтвердить свій статус «маленького Давосу».

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest