Запобігти, врятувати, допомогти!

сторочак рятувальник

17 вересня –  День рятівника

Позавчора особовий склад Каховського районного відділу Управління державної служби з надзвичайних ситуацій України в Херсонській області відзначив День рятівника.
Колектив з професійним святом привітали начальник райвідділу Ігор Берещенко, голова Каховської райдержадміністрації Володимир Сторчак, секретар міської ради Олександр Гончаров, вручивши кращим співробітникам почесні грамоти. Нагород удостоєні головний фахівець райвідділу Олександр Геращенко, начальник караулу Олександр Власенко, командири відділення Роман Козел і Василь Левін, командир відділення водій Олександр Мазурик, водії Андрій Міненко і Михайло Дудка, головний інспектор Дмитро Турченко, диспетчер Людмила Дикун, майстер газозахисної служби Сергій Костенко. Від імені керівництва райвідділу оголошено подяки водіям Михайлу Кічкіну і Михайлу Сєрову, командиру відділення Андрію Осійку, начальнику фінансово-економічної групи Ірині Молоковій. Грамотами відзначені також ветерани пожежної охорони Іван Мезєнцев і Сергій Бондар. У вітальному слові віддали належне мужності і готовності до самопожертви рятівників начальник Каховського райвідділу міліції Володимир Солодкий і голова міської організації Партії Регіонів Олексіій Приходько, вручаючи подарунки. Настоятель Свято-Покровського храму Миколай Бойко подарував вогнеборцям  «Святе Євангеліє», а з ним – і Боже благословення в їхній сповненій ризику і небезпеки роботі. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто пішов за обрій життя.
Традиційні урочистості проходили в дійсно святковій атмосфері, яку створили викладачі і учні професійного ліцею побутових послуг на чолі з директором Михайлом Гончаром, приготувавши віршовані, пісенні й музичні вітання. На професійне свято прибуло й чимало гостей. В їх числі – міськрайонний комісар Ігор Велікорецький, голова міськрайонного суду Ігор Єйбог, заступник начальника Новокаховського відділення СБУ Сергій Ємельянов. А перед початком святкових урочистостей всі бажаючі могли ознайомитися з сучасним технічним спорядженням Каховських пожежних. А саме свято супроводжувалося відеофільмом про тривожні будні Каховських рятівників.
Напередодні професійного свята наш кореспондент зустрівся з керівником підрозділу підполковником служби цивільного захисту Ігорем Берещенком.
– Ігоре Миколайовичу, останні два роки відбувався процес реформування, навіть назва підрозділу мінялася кілька разів…
– Завдання залишилися ті ж самі: запобігти, врятувати, допомогти. Структура підрозділу також залишилася такою ж, як і колись. Інспектори на чолі з моїм заступником Юрієм Проніним здійснюють профілактичну роботу, спрямовану на те, щоб не допустити пожеж та інших надзвичайних ситуацій – у побуті, на виробництві, на природі. На бойовому чергуванні постійно перебуває підрозділ оперативного реагування – СДПЧ-13. Караули, на чолі яких стоять досвідченні спеціалісти Андрій Мироненко, Юрій Соколозуб, Володимир Киташевський й Олександр Власенко, несуть цілодобову варту. Проходить стажування на посаді начальника пожежної частини Віталій Козаренко. Єдине нововведення – фінансово-економічна група: головний бухгалтер Ірина Молокова забезпечує діяльність дев’яти підрозділів на території Херсонської області.
Незмінними залишаються і критерії оцінки професіоналізму. Це – чесність, працьовитість і розумна ініціатива. Завдяки ним наш колектив справляється  з поставленими перед ним завданнями, якими б складними вони не були. Недарма колектив в обласному огляді-конкурсі на кращу організацію служби серед 22 підрозділів обласного управління три роки поспіль виборює кубок першості. Здобули першість і в обласних змаганнях між газодимозахисними службами.
– Це підтверджують і навчання, котрі тільки цього року проводилися кілька разів?
– Особовий склад постійно, у вільний від виїзду на виклик час, працює над підвищенням свого професійного рівня. І подібні навчання для нас – той самий екзамен, який складаємо завжди успішно. При цьому оцінюється також злагодженість роботи і взаємодія всіх ланок і суміжних служб в системі цивільного захисту населення.
Слід зазначити, що нам не обійтися без підтримки керівництва міста і району, яке розуміє важливість поставлених перед нашою службою завдань й займає у цьому питанні активну позицію.
– У чому це проявляється?
– Чого варта лише ініціатива голови райдержадміністрації В.Сторчака і голови райради М.Крупіна щодо створення ще кількох пожежних дружин на території району! Така пожежна команда вже працює в Семенівці, ще три створено у Чорнянці, Червоному Перекопі і Федорівці. Зараз саме йде процес підбору і навчання кадрів, готується техніка і приміщення.
Співініціатором їх створення став також начальник головного управління нашої служби Олександр Мазілін, котрий безпосередньо сприяв передачі новоствореним дружинам потрібної для їхньої роботи техніки.
Повне взаєморозуміння існує й у наших взаєминах з усіма, без винятку, підприємствами. Так, ПАТ «КЗЭСО» взяв на себе турботу про технічне обслуговування рухомого складу, компанії «Чумак» і «Каргілл», дослідні господарства «Асканійське» і «Каховське» надали певну допомогу (наприклад, забезпечення уніформою).
Обласне керівництво цього року приділяло особливу увагу пожежонебезпечній ситуації в лісах та інших екосистемах. І саме завдяки досягнутій єдності помислів і дій зменшилася кількість дрібних пожеж і сума завданої ними шкоди, не допущено жодної великої пожежі.
– Отже, у Каховських рятівників дійсно святковий настрій?
– Певен, що так. Я сердечно вітаю всіх співробітників і ветеранів нашої служби з професійним святом. Бажаю їм найміцнішого здоров’я, Божого благословення й успіхів у їхній такій потрібній людям праці. А від імені колективу бажаю всім каховчанам, щоб минула їх лиха година і прислухалися до наших порад і рекомендацій. Якщо все ж таки станеться біда, ми завжди прийдемо на порятунок.

Дякуємо за відгук!