Тих днів страшних ніколи не забудемо…

З Книги пам‘яті Каховського району: для Каховщини 1929-й став роком масової колективізації і крутої зміни доль селян. На 15 листопада 1930 року в Каховському районі налічувалося 35 колгоспів, які об‘єднували 5038 добровольців. А на початку 1932 вже 103. За 1932-33 рр. від Голодомору постраждали 43 населені пункти Каховського району: Софіївка, Любимівка, Малокаховка, Коробки, Кам‘янка, Сергіївка, Цукури, Роздольне, Чорнянка, Чорноморівка, Архангельська Слобода, Новокам‘янка, Семенівка, Богданівка, Костогризово, Тавричанка, Скворцовка, Мар`янівка, Дудчино, Заозерне, Червоний Перекоп, Дмитрівка, Федорівка та інші.
«Запах хліба переслідує мене все життя, я ніколи не викинула ані шматочка і дорожу їм по сей день», – такі слова залишила нащадкам Єрьоменко Надія Іванівна.
«…Ходили душ по 10-15 – і міліція, і свої з села і району. Поводились агресивно. Хто пішов в колгосп, тим одразу і давали їсти. У степу була побудована кухня, і те, що їстівне в багатих забирали, варили і роздавали бідним», – пригадує Залєвська Таїсія Іллівна (1928р.н.).
Очевидець тих страшних подій Тогобіцька Марія Павлівна (1921 р. н.) залишила такі спогади: «В той період люди були виснажені до краю. При школі були організовані обіди для підтримки дітей… У моїй сім`ї голод не був такий тяжкий, тому що діти були дорослі, працювали у колгоспах, де кожного дня давали 200 грамів хліба і тарілку каші чи супу…» .
Із спогадів очевидця Лівшиц Поліни Семенівни (1918р.н.) бачимо таку картину: «Обезсилені люди в Каховці падали просто на вулицях і лежали, поки не помирали. Допомагати їм було нікому, бо всі навколо ледве ноги волочили. По всьому місту були трупи, які вранці збирала спеціальна бригада, яку влада годувала. В цей страшний час їсти взагалі було нічого, були картки. Жили ті, які щось крали, або мали запас одягу, золота та дорогоцінностей, які міняли на продукти. Всі останні – вмирали».
Нехай же наші душі і серця будуть завжди відкриті для пам‘яті про ті страшні роки, зробімо все для того, щоб ніколи, за будь-яких обставин подібна трагедія більше не спіткала Україну.
На фото: 23 листопада поминали тих, кого 80 років тому забрав голодомор. Після богослужіння каховчани запалили Свічу пам’яті та поклали траурні квіти до пам’ятника жертвам Голодомору в Україні.

Дякуємо за відгук!