Каховка «Обличчям на Захід»

Актуальні політичні події країни не обійшли стороною і наше місто. 24 листопада на площі РБК «Фрунзе» під «трьома дубами» проводилась політична акція прихильників євроінтеграції «Обличчям на Захід» за ініціативами опозиційних груп. Приводом до проведення даного заходу стало рішення уряду України призупинити підготовку до укладання угоди щодо асоціації з ЄС на невизначений термін. Влада держави внесла ґрунтовні роз`яснення даного політичного кроку, як необхідність налагодження розвитку економічних відносин з Росією та СНД.

Учасники акції розпочали дійство під гаслом: «Україна – це Європа. Крокуємо в щасливе майбутнє обличчям на Захід!» Центральна площа майоріла стягами Євросоюзу та України, присутнім дарували жовто-блакитні кульки та прапори, закликали перехожих емоційними викликами: «Ми в Європу, а ви?». Присутні охоче відповідали на питання і відверто ділилися своїми іноді суперечливими поглядами та різноманітними думками.

Дмитро, 40 років, медик: «Слов’яни повинні бути разом! Через ускладнення відносин з Росією ми втрачаємо десятки тисяч робочих місць на півдні, сході та в центрі країни. Європейську сторону це не цікавить».

Франциска Пилипівна, 73 роки, пенсіонерка: «В 60 – 80-ті роки минулого століття нам жилось краще. Люди мали роботу, заробітну плату, безплатне навчання й лікування, інші соціальні блага. Ожили села, успішно розвивались колгоспи і радгоспи. Зводили нові приміщення шкіл, клубів, дитячих садків, житлових помешкань. Всі працювали і всі були рівні. Вважаю, що спільна праця з Росією поверне нас до щасливих радянських часів».

Любов, 53 роки, приватний підприємець: «Євроінтеграція – зона вільної торгівлі, і тільки вона принесе нам трудову мобільність, трудову міграцію. Укладання угоди розкриє нові можливості розвитку підприємницької діяльності, сприятиме налагодженню бізнес-контактів».

Сергій, 49 років, робітник: «Політична асоціація та економічна інтеграція дадуть найбільший ефект лише у середньостроковій перспективі, але розпочинати треба вже зараз».

Вадим, 33 роки, робітник: «Миттєвого покращення не очікуємо, готові до труднощів. Можливо років через 50 нашим дітям буде добре. Вважаю громадянським обов`язком відстоювати життєві позиції і політичні інтереси заради майбутнього своїх нащадків».

Молоді матусі – домогосподарки Яна і Людмила, 23-27 років вважають, що підписання угоди принесе економічну кризу: затяжне скорочення попиту на вітчизняні товари на світовому ринку і особливо масштабне скорочення товарообігу на російському ринку. Ми не маємо права, заради наших дітей, допустити, щоб закривались підприємства, щоб наші люди залишалися без соціальних виплат, заробітних плат та пенсій. Треба покращувати відносини з Росією та країнами СНД».

Єлізавета Сергіївна, 57 років, пенсіонерка: «Мрію, щоб мої діти і онуки вільно пересувались Європою. Ніколи не була в країнах Євросоюзу, так хоча б мої нащадки будуть мати можливість вільно подорожувати без перепонів візового режиму».

Михайло Григорович, 76 років, пенсіонер: «Треба налагоджувати стосунки з Росією. Разом ми – сила!»

Валентина Петрівна, 65 років, пенсіонерка: «За своє життя об`їхала всю Росію: вона гола і боса, скрізь біднота та розруха. Ми пережили диктаторські режими і наші нащадки заслуговують на цивілізоване європейське життя. Моє політичне кредо: «В Європу без кордонів!».

 Сергій, 37 років, вчитель: «Численні торговельні та газові війни Кремля на просторі СНД не додали нам поваги. Навпаки: добили останні залишки поваги до Росії і змушують навколишні режими – демократичні, авторитарні, безвладні – робити все, аби позбутися залежності від РФ».

Дякуємо за відгук!