Рубрики | Нам пишуть

Замість «тайм-ауту» — «нокдаун»

17 Январь 2014, admin

DSC_5102У всьому світі новому керівнику прийнято давати своєрідний «тайм-аут» — сто днів, протягом яких не критикують його дії. З одного боку — для входження в курс справи, з іншого — достатній термін, щоб проявити себе. Але тільки не в Каховці. Не минуло ще й місяця з дня призначення на посаду начальника відділу освіти Каховської міської ради Михайла Гончара, як його відомство публічно звинуватили в проблемах з харчуванням дітей.

Мене, як матір дитини молодшого шкільного віку, ця проблема стосується безпосередньо. Саме тому вважаю за доцільне спростувати чутки, які городяни обрали для себе «темою дня» — протягом грудня діти харчувалися нормально. Недоїдання не було. Через існуючі проблеми раціон дещо змінився, але діти цього практично не помітили.
Хочеться запитати у каховчан, і в першу чергу батьків, а чи відомі їм достеменно ті проблеми, через які змінився раціон школярів і вихованців дитсадків? Що ж насправді відбувається, хто винен і що треба робити?
Отже, відділ освіти — це міський орган влади, який повністю залежить від надходжень грошей з міського та державного бюджетів. Не буде грошей — нічого не буде. Взагалі.
Важливе завдання відділу освіти — забезпечити повноцінну роботу освітніх закладів: розподілити гроші, подати фінансову заявку у виконком. У свою чергу, виконком направляє цей запит в Держказначейство (спеціальний єдиний банківський рахунок, на якому зберігаються гроші міста) з проханням виділити означену суму для оплати запланованих витрат. У даному випадку для закупки продуктів. І ось тут стався збій — грошей на рахунку не виявилося. Немає грошей — немає продуктів.
Це дуже схоже на ті проблеми, з якими стикалися й наші сім’ї. Ваш чоловік ходить на роботу, працює, йому нараховують зарплату, а коли приходить час її отримувати, кажуть — «грошей немає». Просто немає. Він додому приходить і говорить — зарплату не дали, що будемо робити? Він же сумлінно працював, йому їх нарахували, на папері є, а в гаманці — пусто. І ось ви намагаєтеся щось вигадати, щоб нагодувати своїх дітей.
З відділом освіти трапилася подібна ситуація — всі запити виконкомом оформлено і направлено в Держказначейство. А там грошей немає. І тепер у відділу освіти проблема — як нагодувати п’ять тисяч дітей.
Насправді тривожний «дзвінок» продзвенів ще на початку року, коли Держказначейство почало затримувати проплати постачальникам продуктів. На початок грудня загальна заборгованість перед ними склала 700 тисяч гривень, і підприємці просто припинили подальші поставки продуктів. Так і утворилася проблема з харчуванням, провину за яку переклали на відділ освіти, замість того, щоб об’єктивно розібратися в ситуації.
У даному випадку можна лише дивуватися оперативності, з якою відділ освіти зміг вийти з положення, не допустивши зриву навчального процесу.
Не хочу нікого лякати, але ця ситуація може повторитися. Оскільки державний бюджет ще не прийнятий, постачальникам продуктів знову не перераховують гроші за продукцію. Так само, як і минулого року, заборгованість потихеньку зростатиме, а коли досягне критичної суми, поставки знову припиняться. Не буде дивиною, якщо знову «крайнім» опиниться відділ освіти на чолі з М.Гончаром. Хоча ця проблема стосується не тільки Каховки.
Інна Алмазова, мама школяра початкових класів.

Поділитися в соц. мережах

Опубликовать в Facebook
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники

Ваш отзыв

Погода у місті

Лічильники