Куди подіти безпритульних?

Голова ГФ «Щит» Петро Матвієнко повідомляє, що з новою силою постає у Каховці проблема бомжів, яку самотужки ані місто, ані навіть область не вирішать… Питання повинно розглядатися на загальнодержавному рівні, упевнений П.Матвієнко. А за останні роки ситуація лише погіршилася після закриття у Херсоні спецрозподільника, в якому безпритульні могли хоча б перезимувати.
Ось лише два зовсім «свіжі» приклади. Мешканці будинку №16 на вул. К.Лібкнехта звернулися до правоохоронців зі скаргою на те, що безпритульний, який оселився у них у підвалі, розпалив багаття. Міліція відреагувала швидко, як-то кажуть, заставши порушника «на гарячому» – за смаженням сала. Дякувати Богові, пожежі не сталося. Безхатько був випроваджений з цього підвалу. Та чи вирішилася проблема? Але кудись же він пішов…
Ще один безпритульний підселився до багатоповерхівки №29 на Першотравневій. Мешканці будинку стверджують, що він хворий на туберкульоз, але за порушення режиму знятий з лікування у тубдиспансері, особа агресивна і психічно неадекватна, тож вимагають від міліції й «Щита» активних дій щодо нього. «У наші функціональні обов’язки не входить «патронаж» бомжів, – коментує ситуацію П.Матвієнко. – Це – прерогатива соціальних служб. Але що робити, якщо сам безхатченко не хоче туди звертатися по допомогу? У консультаціях з Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і лікарями вихід все ж знайшли: мешканці будинку збирають підписи під своєю заявою на ім’я головного лікаря Каховської центральної районної лікарні з проханням взяти на лікування асоціальну особу, відхилення у здоров’ї якої можуть нести небезпеку для оточуючих. І вже тоді, за поданням ЦСССДМ, «Щит» чи міліція допомагають у доправленні безпритульного на медичний огляд. І якщо останній підтвердить, що людина психічно хвора, то є можливість помістити її на примусове лікування. Але ще раз нагадую, що початок для законного шляху розв’язання цієї проблеми – письмова заява від співмешканців ОСББ».
Власна інформація.

Дякуємо за відгук!