Захистіть себе самі

В останні роки велике розповсюдження отримало вирощування сільськогосподарської продукції на індивідуальних присадибних ділянках і у фермерських господарствах. Та все частіше постає питання, як зберегти врожай від шкідників, які так швидко розмножуються? Як вберегти їх від хвороб, що часто пошкоджують садові та ягідні культури, від бур’янів?
Безумовно, перш за все, це – знання агротехнічних заходів землеробства, догляд за рослинами. При невеликій кількості шкідників, бур’янів з ними боротися краще вручну. А як бути, якщо їх багато і у вас, і на сусідніх ділянках?
В такому разі рекомендується застосовувати хімічні (пестициди) та біологічні засоби захисту рослин.
В нашій країні продаж приватним особам хімічних та біологічних засобів захисту рослин не обмежений, тому використання їх потребує обережності.
При неправильному використанні вони становлять для людини певну небезпеку. Тільки деякі мають високу вибіркову дію, не впливаючи на людину. Більшість же препаратів не тільки знешкоджують шкідників, а й, вступаючи у взаємодію зі структурами організму людини, можуть викликати порушення її життєдіяльності, призвести навіть до отруєння. Вірогідність отруєння та його клінічні прояви залежать від токсичності препарату, дози, шляхів потрапляння, терміну дії, стану організму. Окрім гострих, можуть бути й хронічні отруєння, які розвиваються повільно, при тривалому потраплянні отруйних речовин у невеликих дозах.
Деякі хімічні, а особливо біологічні, засоби захисту можуть викликати у контактуючих з ними осіб алергічні реакції: почервоніння шкіри, проявляється зуд, набряки, іноді приступи задухи.
Тому всі пестициди допускаються до застосування тільки після детальних біологічних і токсикологічних досліджень та з дозволу МОЗ України.
Кожна людина, яка використовує на своїй ділянці пестициди, має знати, в яких випадках вони можуть викликати отруєння: при потраплянні на незахищену шкіру та слизові оболонки, при вдиханні повітря, що містить пестициди, при вживанні води та контакті з предметами, забрудненими пестицидами.
Особливо небезпечно вживати культури, оброблені пестицидами. Як правило, на таких культурах зберігається їх залишкова кількість чи токсичні продукти їх розпаду.
Для того, щоб уникнути можливої несприятливої дії при роботі з пестицидами, перш за все, не повинні використовуватися препарати, заборонені для продажу – це небезпечно! Препарати, які реалізуються населенню, мають герметичне упакування та обов’язково забезпечені етикетками, на яких вказані рекомендації по застосуванню і застереження при роботі з даною речовиною.
Особливе значення має дотримання терміну від останньої обробки до збирання врожаю, так званого „терміну очікування”. Це термін, протягом якого препарат, використаний в рекомендованому дозуванні, та продукти його розпаду зовсім руйнуються чи залишаються у кількостях, безпечних для здоров’я людини. Для кожного препарата та різних видів культур встановлюються певні „терміни очікування”, які залежать від швидкості руйнування пестицидів.
Всі плоди, зібрані на ділянці, перед вживанням слід добре вимити, так як більша частина залишкової кількості пестицидів знаходиться на їх поверхні. Пам’ятайте! Хімічні та біологічні засоби боротьби із шкідниками рослин можуть бути вашими помічниками, а можуть бути й ворогами! Бережіть здоров’я не тільки своїх близьких, а й тих, хто довіряє вам, купуючи дари ваших садів та городів.
Тетяна Коваленко, заступник головного державного санітарного лікаря Каховського району.

Дякуємо за відгук! Ми цінуємо вашу думку!

Pin It on Pinterest