Скупий платить двічі

На червневому засіданні міськвиконкому Юрій Горстка поставив актуальне питання: зважаючи на те, що ми живемо в час новітніх технологій, боротьбу з правопорушеннями можна підняти на новий   рівень, розмістивши у торгівельних закладах систему відеоспостереження.
За бажанням потім всі дані веб-камер можна передавати на єдиний сервер, таким чином створивши внутрішньоміську систему спостереження. Такий сервер міг би розміщуватися, наприклад, у райвідділі міліції. Можливо, на сьогодні це програма-максимум, поки що її важко реалізувати на загальноміському рівні. Але цілком зрозуміло, що перші кроки для цього мають робитися вже зараз. Як свідчать факти, назріла нагальна необхідність аби якомога більше наших підприємців, так би мовити, міркуючи стратегічно, розуміли, що кошти, витрачені на встановлення відеокамер (як мінімум, двох: всередині їхнього торгівельного закладу та направлену на головний вхід у будівлю), окупляться дуже швидко.
Ті підприємці, які це зробили, здебільшого вже в цьому переконалися. Адже сучасна техніка відеоспостереження не тільки записує, а й «уміє» архівувати записане. Тобто, якщо знадобиться, завжди є можливість переглянути записи навіть через чималий час.
Досвід співпраці правоохоронців із підприємцями свідчить, що у тих магазинах чи кафе-барах, де встановлені відеокамери і відвідувачі бачать попереджувальні вивіски про те, що тут ведеться відеоспостереження, значно знижуються випадки хуліганства, крадіжок та інших правопорушень чи злочинів. Та й навіть якщо якась уже зовсім непоміркована особа здійснить спробу бешкетувати чи стане крадієм, за допомогою відеокамер її дуже просто знайти. А є й, навпаки, сумні приклади. Так, як уже повідомляла «Каховська зоря» у номері від 26 червня, поки експедитор розвантажував товар у одному з магазинів Свєтлово, з його автомобіля зникла борсетка з 11 тис. грн. Встановити особу злодія не вдалося, бо не було свідків. Не сумніваюся, що відеоспостереження впоралося б із цим завданням на «відмінно». У квітні подібний випадок стався в сусідній Чаплинці, але там під час розвантаження товару експедиторами від них безповоротно «пішло» вже 96 тис. грн.
Важливо, що за допомогою такої техніки підприємці у силах боротися із розкраданням майна чи коштів з боку найманих працівників. А, зважаючи на те, що в умовах сьогодення досить нескладно, застосовуючи можливості всесвітньої мережі Інтернет, «підключатися» до даних відеоспостереження он-лайн у будь-який час та майже з будь-якої точки планети, для власника стає можливим практично цілодобово бачити, як працює його підприємство, знаходячись чи то вдома, чи у відпустці за межами міста і навіть країни.
Хочеться також зазначити, що каховська міліція давно працює в режимі відеоспостереження за найбільш жвавими місцями нашого міста, і це дає свої результати. Кількість правопорушень там суттєво знизилися, а якщо й бувають, то значно швидше й успішніше розкриваються нашими співробітниками. Зараз таких відеокамер у місті 14, цілком можливо, що незабаром встановимо ще  декілька.
Отже, шановні підприємці, не економте на безпеці!
Віталій НЕМЕРЕЦЬ, начальник Каховського РВ УМВС України у Херсонській області, підполковник.

Дякуємо за відгук!