«Спас» і «Парус» досліджують козацтво в новій експедиції

«Каховська зоря» уже повідомляла про тісну співпрацю й спільну організацію історико-культурологічної експедиції під вітрилами човна, стилізованого під козацьку чайку, яку здійснюють активісти Каховської громадської організації «Парус» на чолі з її лідером Володимиром Колпаковим і Всеукраїнська Федерація «Спас».

Вранці понеділка відбувся старт із Каховки експедиції, котра цього року має на меті пройти Запоріжжя й досягти Чорного моря. Під час проходження маршруту її учасники планують зустрічі з громадськістю та пресою задля інформування про цілі й хід мандрівки.

У нашій місцевості восьмеро відважних чоловіків планують звернути особливу увагу на плавневу зону, що збереглася вниз за течією Дніпра майже в тому ж вигляді, що й за часів славних козацьких водних походів. Глобальною ціллю подібних мандрівок є спростування хибної версії російських істориків ХVIII століття про те, що північне Причорномор’я (і Каховщина також) були територією ніким не заселеного, так званого «Дикого поля». Як зазначив віце-президент ГО ВФ «Спас», отаман Війська Запорозького Низового Костянтин Рижов, дослідження (особливо, проведені істориком, теж козаком Андрієм Авдієнком) доводять, що в цій місцевості завжди існували розвинуті  промислові, торгівельні, економічні, будівничі центри Війська Запорозького. Особливо це стосується Прогнойської паланки – нинішнє село Геройське, яке, до речі, завжди зберігало й примножувало славу своїх предків. Дивним чином склалося так, що саме це село дало найбільшу кількість Героїв Радянського Союзу!

Від імені каховської влади та громади головний спеціаліст відділу міськвиконкому у справах сім’ї, молоді та спорту Владислава Базилевич вручила К.Рижову книгу про Каховку з побажанням попутного вітру, успішних досліджень та ще багатьох подібних мандрівок, традиційним стартовим та фінішним місцем для яких стала наша Каховка.

Ирина Сошникова

родилась - г. Каховка, -.2.03.1972. Образование - высшее, Коломенский педагогический институт (Россия) - 1989-1994. Работа в "Каховській зорі" - с 2007г., редактор отдела гуманитарных вопросов.

Дякуємо за відгук!