Хвороба не буває шляхетною. Простягніть руку – допоможіть…

Ви коли-небудь рятували в екстреному порядку чиєсь життя? Якщо так, то швидше за все, спогади у Вас про це дуже змазані і далеко не райдужні.

Сьогодні, близько третьої години дня, проходячи повз кінотеатр ім. Блюхера, раптово впав чоловік і почав битися в дрібних судомах. Підбігши ближче, я побачив, що тіло у нього напружене, очі закотилися, з рота йшла піна з кров’ю (пізніше лікарі швидкої сказали, що це ознака прикусу язика або щоки).

Тут же підійшли інші перехожі, один з них допоміг обережно повернути постраждалого набік. Чоловік почав дихати, з хрипами, бурмотінням, як астматик, але почав… Дочекалися швидку. Здали з рук на руки в лікарню. Як виявилося, у нього був епілептичний припадок.

Рано чи пізно комусь на твоїх очах стане погано і кожен з нас зобов’язаний знати, як діяти правильно. Бо не завжди є час покликати на допомогу.

Особисто я до сьогоднішнього дня бачив тільки звичайну непритомність.

Тож вважаю правильним додати правила першої допомоги. Якщо вам не цікаво, все одно прошу дочитати до кінця. В житті буває всяке, а при нагоді ваша пам’ять видасть необхідну інформацію автоматично.

Перша допомога:
• Переносити людину можна тільки в тому випадку, якщо вона знаходиться в небезпечному місці. Не дозволяйте людям товктися навколо неї.
• Покладіть потерпілого горизонтально і підкладіть що-небудь м’яке під голову (куртку, светр або сумку). Переконайтеся, що потерпілий може вільно дихати, при необхідності розстібніть комір.
• Обережно повертайте постраждалого набік, щоб слина могла витікати з рота.
• Не стримуйте його руху, але не дайте розбити голову (сьогодні довелося притримати, бо чоловік бився в конвульсіях прямо на асфальті).
• Ніколи не кладіть потерпілому нічого в рот і не намагайтеся розтискати йому зуби! Не давайте нічого пити. Судоми припиняться самі по собі через кілька хвилин.
• Якщо ви знаєте точно, що людина страждає на епілепсію (а напад триває менше п’яти хвилин), то викликати швидку нетреба. Ми, на жаль цього не знали і швидку таки викликали.

І останнє: будь хто, впавши на підлогу, матиме такий самий вигляд. Нітрохи не приємніший і не шляхетніший. Тож не потрібно сахатися від таких людей, як від чуми. Чума виглядає трішки не так.

P.S.: Велике спасибі хлопцю, який допоміг впоратися з потерпілим і дочекався зі мною прибуття швидкої.

Сергій Макогон.

Дякуємо за відгук!