Весняна посівна цього року подорожчає в півтора рази

13 лютого відбулося засідання розширеної апаратної наради за участю голови РДА Валерія Салтикова, голови райради Миколи Крупіна, голови районної асоціації фермерів Леоніда Кириченка, керівників структурних підрозділів РДА, районних служб, організацій, сільських, селищного голів та керівників сільськогосподарських підприємств району.

Відкриваючи засідання, Леонід Кириченко наголосив на тому, що на сьогодні, в період проведення підготовки до весняно-польових робіт, головне завдання – визначитися із розподілом ресурсів, задіяних на вирощування і реалізацію сільськогосподарської продукції, та пошук можливостей отримання пільгових кредитів. Також голова асоціації назвав перелік законопроектів, що знаходяться у ВР, прийняття яких сприятиме вирішенню багатьох проблемних галузевих питань, залученню додаткових ресурсів по наповненню бюджету та закликав до об’єднання фермерів з метою захисту своїх прав.
Начальник управління агропромислового розвитку РДА Борис Юрчишин поінформував присутніх про результати підготовки до весняно-польових робіт, зазначивши, що головне завдання агропромислового комплексу – збільшення виробництва сільськогосподарської продукції, та окреслив коло чинників, які стануть його запорукою.

З метою одержання 131,6 тис. тонн зерна урожаю поточного року сільгосптоваровиробниками району посіяно 31,4 тис. га озимих культур, в тому числі озимих зернових 28,3 тис. га (26,3 тис. га – озимої пшениці, 2,8 тис. га – озимого ячменю, 2,9 тис. га – озимого ріпаку, 147 га – озимих на зелений корм). Отримано 100% сходів. Управлінням постійно проводиться моніторинг стану посівів озимих культур. В доброму стані перебувають 19,2 тис. га (67,8 %), у задовільному стані 6,3 тис. га (22,3%), слабкі та зріджені – на площі 2,8 тис. га (9,9 %). Крім того, озимого ріпаку сходи отримані на 2,85 тис. га (97,2%), з них в доброму стані 1,7 тис. га (60%), задовільному – 742 га (26%), слабкі та зріджені – на 400 га (14%). За словами начальника управління, одним із вирішальних чинників організованого проведення весняно-польових робіт є їх фінансове забезпечення. Зростання цін на паливо, як і на добрива, позначається на їх придбанні. На сьогодні ціни на дизельне пальне складають більше 19 грн. за 1 літр (у минулому році – 12,53 грн). Ціна аміачної селітри – 10300 гривень за тонну (у 2014 – 3600 грн.).

А на засоби захисту рослин до цієї пори постачальники не можуть визначитися з ціною через різке підвищення курсу валюти. Орієнтовна потреба району в пальному для проведення робіт – 1,5 тис. тонн, з них в наявності – лише 40 %. Потреба в мінеральних добривах становить 7,8 тис. тонн. На даний час вже придбано 3,5 тис. тонн ( 45 %), в тому числі 3 тис. тонн азотних добрив. Згідно з вищезазначеним, завданням кожного керівника є детальний аналіз фінансових та технічних можливостей та знайти додаткові джерела фінансування. Однією із головних запорук сталого виробництва та організованого проведення весняно-польових робіт є забезпеченість високоякісним насінням. Насіння ярих зернових культур господарства засипали в кількості 2,5 тис. тонн, 72% здано на перевірку на посівні якості до насіннєвої інспекції. Все насіння кондиційне. В наших насінгоспах – ДП ДГ «Асканійське» та ДП ДГ «Каховське» – для реалізації є насіння ярих культур. На даний час продовжується робота по доведенню насіння до високих посівних кондицій. Здійснюється контроль за ходом підготовки насіння та його перевірка на посівні якості у райдержнасінінспекції.

В районі розроблений робочий план проведення весняно-польових робіт. Планується провести поверхневий обробіток грунту (12,5 тис. га), закрити вологу (82,1 тис. га), зробити культивацію (64,0 тис. га), посіяти ранні зернові культури (16,2 тис. га.), в тому числі 150 га пшениці, 8 тис. га ячменю, 20 га вівса, 1,1 тис. га зернобобових, 1,1 тис. га однорічних та багаторічних трав, 50 га льону, 700 га гірчиці, 3,1 тис. га ранніх овочів, 2 тис. га соняшнику.
На даний час триває технічний огляд та ремонт тракторів, самохідних шасі, тракторних причепів та іншої техніки і приладів. Технічно готові 1088 тракторів (82%), 218 культиваторів (81%), 212 плугів (80%), дискових борін 84% або 108 одиниць із наявних 129; сівалок 87% або 217 одиниць з наявних 250.

На сьогодні сільгосппідприємства району знаходяться у критичному фінансовому становищі. Для того, аби виконати вимоги щодо технічного забезпечення і посівного матеріалу, а також мінімального забезпечення добривами і засобами захисту рослин (що становить 77% від усіх коштів, витрачених на проведення весняно-польових робіт), необхідно близько 3 тисяч гривень на гектар, що у 1,5 рази більше в порівнянні з минулим роком.
Після доповіді керівниками сільгосппідприємств району було поставлено низку питань, що стосувались важелів впливу органів виконавчої влади на цінову політику стосовно паливно-мастильних матеріалів, добрив; можливості надання підприємствам відстрочки платежів за електроенергію на вегетативний період; орендної плати за внутрішньогосподарську зрошувальну систему.

Заступник начальника Каховської ОДПІ Людмила Яремчик зупинилася на нововведеннях у податковій політиці, хоча дане питання ще залишається відкритим і потребує детального вивчення. Також охарактеризувала взаємовідносини фермерів з державними органами влади (зокрема, податковою інспекцією).

На завершення наради голова районної асоціації фермерів Леонід Кириченко відзначив, що основним питанням проведення цьогорічного посівного сезону є занепокоєність безпідставним спекулятивним підвищенням цін на паливно-мастильні матеріали, мінеральні добрива та інші засоби. Оскільки вони виробляються в Україні, то піднімати ціни на них в три рази через курс долара є безпідставним і неприпустимим. Тому фермери Каховщини вважають необхідним звернутися до Кабміну та Верховної Ради України з проханням забезпечити нормальну роботу сільгоспвиробників України. Всі вищезгадані проблеми можуть негативно вплинути на продовольчу безпеку країни.

Підготував Сергій МАКОГОН.

Дякуємо за відгук!