Де є вода, там є майбутнє

Урочисто відзначив колектив управління Головного Каховського магістрального каналу 40-річчя першого пуску потужних агрегатів, з якого почалася невпинна робота великої рукотворної ріки, що несе життєдайну воду таврійським степам. У переповненій залі міського Палацу культури «Меліоратор» – працівники управління, його ветерани і численні гості – делегації водогосподарських організацій Херсон­ської, Одеської, Запорізької областей. А на екрані – відеокадри про теперішні трудові будні УГКМК, в тому числі – і про недавній візит Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, котрий дав високу оцінку грандіозній гідротехнічній споруді і вселив надію в подальший розвиток меліорації на півдні України для якомога повнішого використання потенціалу Каховського магістрального каналу.– Як не можна уявити Україну без Дніпра, так і Херсонщину – без Каховського магканалу – цієї дивовижної рукотворної ріки. А злагоджену роботу унікальної споруди забезпечує високопрофесійний колектив, – і за це йому велика вдячність, – зазначив заступник голови Державного агентства водних ресурсів України Олексій Чунарьов, передаючи щирі вітання від керівника відомства Василя Сташука і побажавши колективу наснаги ще на ціле століття. «Вашу працю важко переоцінити!» – цими словами він завершив вітальну промову і відкрив церемонію вшанування кращих трудівників управління. Цього дня на великій сцені під оплески залу удостоєні звання «Почесний працівник Державного агентства водних ресурсів України» і отримали нагрудний знак провідний інженер електромашинного цеху Головної насосної станції Валерій Бойко, начальник ремонтно-механічної дільниці Володимир Протосвіцький, начальник цеху контрольно-вимірювальних приладів і автоматики Анатолій Романіченко, сторож експедиційно-спеціалізованого загону підводно-технічних робіт Володимир Усіченко. Цінний подарунок – іменний годинник від голови Держводагентства В.Сташука – вручено начальнику виробничо-технічного відділу Ользі Захаровій, провідному інженеру відділу економіки Наталі Іваніщенко, робітнику зеленого будівництва Вікторії Пелюшенко, робітниці зеленого будівництва служби лісового господарства Галині Шкляренко, начальнику III відділку каналу Олександру Зіновкіну, стрільцю воєнізованої охорони Миколі Дурману, начальнику I відділку каналу Володимиру Резниченку. Почесними грамотами й подяками Державного агентства водних ресурсів відзначено багатьох працівників управління.
– У кожного з нас є свої цінності. А для степовиків – це ще й зрошення. Без нього не було б і нашого господарства, і моєї Золотої Зірки. Цьогорічна посуха – яскраве тому свідчення, – звернулася з такими словами до учасників свята директор ДП ДГ «Асканійське» Герой України Віра Найдьонова. – Я вдячна Володимиру Сторчаку за те, що зберіг зрошувальну систему, Юрію Ващенку – за її злагоджену, як ніколи, роботу. Все-таки, краще своє мати, ніж чуже хапати.
І вручила Юрію Івановичу колосистий сніп і коровай: «Ми його зростили разом!». Особливим змістом наповнилися слова величальної пісні, яку подарували іменинникам самодіяльні артисти Тавричанки: «У кожній зернині, канале, живеш». Крім пісенних подарунків були й інші – 10 тонн борошна і 10 ягнят для підсобного господарства та їдальні УГКМК. Ю.Ващенка, крім того, разом з вітаннями від аграрної науки нагороджено Почесною грамотою науково-інноваційного центру, яку вручила його керівник директор Інституту зрошуваного землеробства Раїса Вожегова: «Це наше з вами спільне свято». Її слова підтвердив ректор Херсонського державного аграрного університету Валерій Базалій, який прибув на урочистості на чолі численної делегації: Ю.Ващенко – один з кращих випускників навчального закладу, а тепер – почесний професор цього університету; кожен третій фахівець УГКМК – теж його випускник. Крім того, управління магканалу є солідною базою для проходження студентами практики і проведення наукових досліджень. Про це розповів Станіслав Кузьменко, колишній однокурсник Ю.Ващенка: «Я пишаюся, що ми вчилися разом!».
– Це свято всіх меліораторів, бо мрія стала реальністю, коли дніпровська вода пішла в магістральний канал. І відбулося це завдяки невтомній праці численних трудових колективів, котрі очолювали талановиті керівники Олександр Слободченко, Валерій Варваров, Леонід Сипко. За чотири десятиліття довелося пережити чимало труднощів, але зрошувальну систему і її головну артерію вдалося зберегти, тож будемо й далі працювати, – зазначив голова Каховської райдержадміністрації Володимиро Сторчак. Його думку продовжив голова районної ради Микола Крупін, повівши мову про майбутнє – перспективи розвитку меліорації, введення в дію нових виробничих потужностей і поливних площ.
– Без Каховського магканалу не було б житломасиву Свєтлово – міста меліораторів, потужної промзони, численних об’єктів соцкультпобуту. Появою їх ми зобов’язані саме меліораторам, – наголосив міський голова О.Карасевич. І знов – вітання і відзнаки ювілярам.
До поздоровлень доєдналися і численні гості – делегації Кілійського управління водного господарства, управлінь Північно-Кримського каналу та каналу Дніпро-Інгулець, Запорізького та Херсонського облводгоспів, бажаючи чистої води і невичерпних джерел.
Після здравиці, яку проголосив благочинний Каховського району отець Миколай від імені владики Філарета, – хвилина мовчання, якою вшанували пам’ять колег-фахівців, що зробили вагомий внесок у розвиток меліорації.
Цього ж дня віддали почесті й тим, хто нині перебуває на заслуженому відпочинку. Відбулася і посвята молодих спеціалістів у професію: цей традиційний обряд з поливанням водою з Каховського магканалу, здійснили начальник УГКМК Ю.Ващенко і начальник відділу кадрів Віра Розгон.
Зичили добра і щастя ювілярам депутати обласної ради Михайло Опанащенко й Анатолій Тарановський, начальник Каховської ОДПІ Анатолій Попов, керівники підприємств-партнерів «Родник ЮТ» та «Мельхіор-Агро».
А мистецькі вітання дарували солісти міського Палацу культури «Меліоратор» Оля Гавриленко, Олександр Соболєв, Катя Панова, Ірина Кравченко, дует «Лада», народний ансамбль «Надія». Не обійшлося і без сюрпризу: ним став виступ оперних співаків Михайла й Олени Гнатюків.
І лунало з самого початку протягом трьох годин: «Так тримати!».

Фото Сергія УСА
і “Каховської зорі”.

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest