«Невідомий солдат — то чийсь син або брат»

Таку назву мав історичний урок пам’яті, проведений районною бібліотекою для старшокласників Каховської ЗОШ №1 в межах регіонального
бібліотечного проекту «Єдина країна – единая страна».

18 березня до бібліотеки завітали гості члени пошукових груп військово-історичного клубу «Каховка» В.Федченко, О.Супрунов, Є.Кишкін, В.Надточій та О.Кабаченко. Зустріч розділилася на кілька частин. Зважаючи на те, що у 2015р. – 70-річний ювілей закінчення Другої світової війни, а у березні Херсонщина відзначає 71-річницю визволення від гітлерівських загарбників, у першій частині бесіди пошуковець Олексій Супрунов звернувся до історичного минулого періоду Великої Вітчизняної війни на Херсонщині. Учням були показані маловідомі фотографії періоду 1941-1945 років як із наших військових архівів, так і з архівів німецької армії. Крім розповіді про події тієї війни та її героїв, школярів ознайомили і з сьогоднішньою роботою клубівців. Серед найголовнішого – тільки за 2014 рік клубом «Каховка» знайдено та перепоховано 55 загиблих військовослужбовців. Під час пошукових робіт віднайдено декілька необлікованих поховань загиблих, а також знайдено карти-схеми місць поховань радянських воїнів.

В наш час неможливо обійти тему АТО, тим паче, що керівник клубу «Каховка» А.Обелець та кілька пошуковців виконують свій громадянський обов’язок в зоні бойових дій на сході країни. Член клубу Євген Кишкін (на фото справа), що з осені 2014 р. бере участь у місії «Чорний тюльпан» (тепер вона для волонтерів різних пошукових груп з усієї України носить назву «Евакуація-200»), розповів та показав фотографії наслідків руйнівних дій сучасної військової техніки. Взимку 2015 року до Євгена доєдналися його товариші-волонтери з Каховки: Віталій Лозович та Олександр Андрєєв.
Треба зазначити, що школярі слухали розповіді пошуковців, затамувавши подих, а по їх закінченні юнаки з захопленням торкалися до експонатів, які принесли з собою учасники клубу «Каховка». Бібліотекою до цієї зустрічі було оформлено книжкові виставки «Коли горів мій край вогнем» та «Своїх синів пам’ятає Україна», проведено бібліографічний огляд.

…Ось так в роботі членів клубу НВІК «Каховка», та й усіх пошуковців України, тісно переплелися ці дві руйнівні війни: 70-річної давнини й сучасна. Будуючи свою роботу під девізом «Війна не закінчена, поки не похований останній солдат», чоловіки розуміють, що попереду їх чекає ще багато самовідданої праці.

Нагадаємо: місія «Евакуація-200» проходить в зоні АТО під керівництвом Управління військово-цивільного співробітництва Міністерства оборони України, Національного військово-історичного музею. Її мета – пошук і евакуація тіл військовослужбовців, які загинули під час збройного конфлікту на сході країни. Місія стартувала на початку вересня 2014 року. З початку її роботи волонтерам вже вдалося виявити та евакуювати тіла й останки близько 500 безвісти зниклих.

Щоби дізнатися більше про внесок каховчан у цю нелегку справу, «Каховська зоря» зв’язалася з безпосереднім керівником громадських організацій пошуковців, Головою правління ВГО «Союз «Народна пам’ять» Ярославом Жилкіним. Ось що він зазначив в ексклюзивному інтерв’ю нашій газеті:
– Ми працюємо під керівництвом офіцерів Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України. Останнім часом за їхнім завданням наші волонтери продовжують вивозити із зони конфлікту тіла загиблих бійців, нерідко ризикуючи і власним життям, адже вони робили це й на передовій, і під обстрілами, коли велися активні бойові дії у лютому і на початку березня; та й під час «затишшя» така робота небезпечна: наші автівки не раз уже дивом обминали міни, якими буквально начинена ця багатостраждальна земля.

Також, за домовленістю обох воюючих сторін, підвозять на територію, непідконтрольну нашим Збройним силам, найнеобхідніші речі, продукти і ліки для українських військовополонених та беруть участь у їх обміні. Каховчанин Є.Кишкін, який виконує в місії функцію водія, – один із тих, кому офіцери ЦВС ЗСУ довіряють це непросте і досить небезпечне завдання (бо ж наші волонтери мають їздити територією так званих ДНР та ЛНР неозброєними, постійно спілкуватися з озброєними представниками ворожої сторони – задля цього треба бути дуже зібраним психологічно, контролювати обстановку, вміти пояснювати й домовлятися у будь-якій непередбачуваній ситуації. І, будьте певні, він виконує завдання з честю. Євген – це та людина, на яку можна покластися у всьому. В цілому я дуже вдячний тим каховчанам, які допомагають роботі «Евакуації-200». Живими чи загиблими, українські солдати мають повертатися на рідну батьківщину. Їхні імена не повинні бути забуті.

У ході місії постійно виникають неабиякі проблеми, зокрема, транспортного характеру. Фінансування заходу відбувається за рахунок пожертвувань, коштів часто не вистачає. Ми завжди звертаємося до фізичних і юридичних осіб з проханням надавати фінансову підтримку місії. Наші координати: тел. +38-044-362-77-61, + 38-094-927-47-61, е-пошта: офіс@unm.org.ua, Всеукраїнський сайт пошуку зниклих безвісти naidy.org.ua, «гаряча лінія»: 0-800-210-135.

Члени НВІК «Каховка»: якщо ви бажаєте і можете допомогти каховським пошуковцям – як у місії «Евакуація-200», так і для організації подальшої патріотичної роботи (адже у планах «Каховки» – проведення нових зустрічей з учнівською молоддю, відкриття виставки експонатів Великої Вітчизняної війни та АТО, продовження польових пошуків і поховань бійців, загиблих у 1943-1944рр. на Нікопольському плацдармі), – можете перераховувати ваші пожертви на картку Приватбанку 5168 7556 0226 3002 або телефонувати за ном. 099023977, 0999611825.

Ірина СОШНІКОВА.

One thought on “«Невідомий солдат — то чийсь син або брат»

  • Сповіщення:

Дякуємо за відгук!

Pin It on Pinterest